Serbien

Serbien är ett medelstort land som ligger i centrala Europa, i det område som kallas för Balkan. Landets historia sträcker sig över tio tusen år tillbaka i tiden, och omnämns i historieböckerna tusentals år före vår egen tideräkning. Omkring 200 år f.Kr. Erövrades landet av, och blev en del av, Romarriket. Vid den tidpunkten var redan de serbiska samhällena några av Europas mest avancerade och välutvecklade, och Serbien var länge något av Romarrikets pärla. Så pass att flera romerska kejsare föddes och bodde i Serbien, och stora delar av Romarrikets administrativa myndigheter flyttades dit.

Efter Romarrikets fall kom Serbien att bli invaderat, ockuperat och erövrat ett otal gånger, senast under andra världskriget, och har under tidens gång tillhört såväl Turkiet som Österrike och Sovjetunionen. I början av 1990-talet blev Serbien en självständig stat igen. Som en konsekvens av Serbiens händelserika, spännande historia har dagens Serbien ett enastående och unikt kulturarv och är känd för att ha en av Europas vackraste arkitekturer

De flesta som besöker Serbien gör det för att koppla av, äta och dricka gott och historievandra i de uråldriga städerna. Serbien är också ett utmärkt val för besökare som letar efter välfyllda, heta dansgolv eller sköna uteserveringar, tack vare ett pulserande uteliv. Klimatet är också lockande, med milda vintrar och varma, soliga sommarmånader. Regnar gör det främst under höst och vår.

Resa och boende

De flesta större städer har sina egna flygplatser, och besökare som har för avsikt att besöka något mindre samhälle, är det enkelt att ta sig vidare med tåg eller buss från Belgrad. Belgrad har också en flygplats (Belgrade Nikola Tesla Airport) strax utanför staden.

Utbudet av hotell är stort i de större städerna, till exempel Belgrad, men fortfarande begränsat i mindre städer, och kvaliteten är enormt varierande. Genom att fler och fler turister upptäcker Serbien som besöksmål byggs nya hotell i hög fart, vilket innebär att möjligheterna att hitta ett bra och prisvärt boende är ganska stora. Boka gärna boendet i förväg, och försök om möjligt boka på ett relativt nybyggt hotell, för att få mesta möjliga värde för pengarna.

Mat och dryck

Restauranger finns i varierande utsträckning över hela landet, och då främst i de större städerna. Det är inga större skillnader i vad som serveras, vilka för det mesta är traditionella serbiska maträtter, men det kan vara svårt att hitta en restaurang som serverar internationell mat på mindre orter. Den traditionella maten är dock välkänd för att vara kryddstark och matig, ofta bestående av lokalt producerat kött och rik på grönsaker. Över hela Serbien finns dessutom ölbryggerier, och det lokala ölet är såväl välsmakande som billigt.

Pubar och barer finns i de flesta städer i hela Serbien, men för nattklubbar och dansgolv är det de större städerna som gäller. Utelivet är främst koncentrerat till Belgrad, där klubbarna inte sällan har öppet dygnet runt.

Aktiviteter och sevärdheter

Serbien erbjuder något för de flesta i familjen, och alldeles särskilt för de som är intresserade av historia eller kultur. I Belgrad hittar man till exempel Nikola Tesla Museum, som återberättar uppfinnaren Nikola Teslas liv, och Museum of Roma culture, som ger en inblick i livet i Romarriket. Museet i Smederevo erbjuder dock Serbiens största samling av föremål från Romarriket, och ett stenkast därifrån finner besökare också ett välbevarat medeltida slott.

I Palic hittar man många gamla och magnifika monument, och nationalparken Kopaonik är perfekt för en dagslång utflykt tillsammans med de allra yngsta i familjen. Sremska Mitrovica är en av Europas absolut äldsta ännu existerande städer och var en gång i tiden en av Romarrikets huvudstäder.

Destinationer i Serbien

Belgrad

Belgrad är Serbiens huvudstad, och därtill en av dess största städer, med en befolkning på över en och en halv miljon invånare. …

Läs mer

Lämna en kommentar