Reseguide till Zurich

Zurich är Schweiz största stad, ligger i kantonen med samma namn och anses i allmänhet vara en av världens renaste städer. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till långt före vår tideräknings begynnelse. Mest känd i populärkulturen är staden förmodligen för sina många och stora banker och finansinstitut, men det finns betydligt mycket mer att upptäcka. Exempelvis är Zurich en av de städer med flest museum och konstgallerier i Europa, för att inte tala om att många av dessa tillhör de största för den tysktalande världen.


Gästvänligheten i Zurich är också världsberömd, något som kanske beror på att Schweizarna i allmänhet är mycket glada. Och varför skulle de inte vara det – undersökningar visar, år efter år, att livskvaliteten i Zurich (och för den delen, ekonomin) är rekordbra. Dess fantastiska natur är inte heller något man bör missa och solnedgången över Lake Zürich är något som sätter ett leende på de flesta läppar.

Temperaturen är något lägre än genomsnittet i Schweiz, men går sällan under nollgradigt under vintermånaderna. Under sommaren ligger genomsnittet på ca 15 – 20 grader och toppar på ca 25 grader under juli månad. De offentliga förbindelserna (främst buss och spårvagn) är populära bland invånarna vilket betyder att det finns goda möjligheter att ta sig runt i staden enkelt, bekvämt och till lågt pris. Dessutom gäller en och samma biljett på de flesta färdmedel så det går utmärkt att köpa en bussbiljett för att sedan ta en båttur framåt kvällen. Flygplatsen (Zurich Airport) ligger i Kloten, ca 1 mil från Zurich, och förbindelserna är även här mycket goda. Vanligast är att besökare tar tåget direkt från flygplatsen, som har sin egen station.

Mat och boende


Matkulturen i Zurich är till stor del inspirerad av grannländerna och baseras ofta på kött (ofta sauterat lamm eller kalv) som komponeras med svampar och grönsaker. Soppor, bröd, ägg och diverse vegetariska rätter är också populära. Populärt på senare år är också Malaysisk och Kinesiska maträtter, om än med egna variationer.

Boendet i Schweiz håller väldigt hög standard, särskilt det i den högre prisklassen. Prisvärda alternativ återfinns ofta hos stadens många ”Bed & breakfast”, alltså vandrarhem som också serverar frukost.

Sevärdheter


En höjdpunkt för många besökare är gallerian Kunsthaus, som innehåller stora och välbevarade konstsamlingar från Medelåldern och framåt. En lite udda pärla är Musem Rietberg, som erbjuder en stor samling asiatisk och afrikansk konst. Särskilt populärt är också ”Gamla stan”, en stadsdel som bevarats sedan äldre tider där traditionerna än idag pågår med underhållning och matservering på gatorna. Många bokaffärer, gallerior och antikhandlare håller till här vilket ger goda möjligheter till exklusiva souvenirfynd.

Aktiviteter


Staden innehåller många och välsorterade märkesbutiker för den som är sugen på shopping. Om man hellre föredrar att insupa så mycket kultur som möjligt så utgår ett antal hel- och halvdagsturer från Zurich. Några av de mer uppskattade destinationerna är Uetliberg med utsikt över de snötäckta Alperna och Rapperswil – eller staden av rosor, som den kallas av invånarna. Flera av turerna passerar förbi Konungaslottet, Gamla stan eller Lake Zurich!

Nattlivet är välkänt för stort utbud och många besökare. Den som vill ha skaka loss lite på semestern kan nästan garanterat hitta ett (eller flera) ställen som passar. Staden erbjuder såväl pubar, barer och renodlade nattklubbar!

Lämna en kommentar