Reseguide till Genève

Genève är Schweiz näst största stad och är förmodligen mest känd för de många fredsorganisationer och diplomatiska organisationer som staden huserar, exempelvis Röda Korsets huvudkontor och många av FN:s organisationer. Stadens historia går tillbaka flera tusen år och dess läge som gränsstad (med dåtidens gränser) har gjort att den varit föremål för många krig genom tiderna. Staden har varit under såväl tyskt som franskt styre  och är än idag till största delen fransktalande.


Själva kulturen i staden är också präglad till stor del av den Franska men också den Tyska, och det finns därför en uppsjö av fantastiska museum och gemytliga kaféer längs stadens gator.

Temperaturerna i Genève är överlag milda, och sträcker sig från i genomsnitt ca nollgradigt under vintern till ca 25 grader under sommaren. Flygplatsen i Genève (Geneva Airport) är en av de större i landet och tar emot trafik från hela världen. Förbindelserna är mycket goda; de flesta besökare tar flygbussen som avgår fyra gånger per timme medan andra föredrar att ta tåget. Flygplatsen har sin egen tågstation. Givetvis finns också möjlighet att ta taxi ifall man vill åka extra bekvämt.

Mat och boende


Många av de större städerna i Schweiz är väldigt restaurangtäta och Genève är inget undantag – det är förmodligen den stad i Schweiz med flest restauranger och störst utbud per invånare. Restaurangerna håller mycket hög nivå och det avspeglas också i priset, som generellt sett är högre än motsvarande svenska priser. Detta till trots finns flera välrenommerade och prisvärda alternativ, exempelvis fonduerestaurangen Bains de Paquis som är belägen vid stränderna kring Mont-Blanc. Crepes är också en lokal specialitet och besökare som har vägarna förbi Courvain gör rätt i att ta en lunch på Crêperie des Pâguis.

Boendet håller även det mycket hög nivå, och även här är priserna överlag högre än de svenska. De mest prisvärda alternativen återfinns som regel kring tågstationen Cornavin. Värt att ha i åtanke är att staden ofta är värd åt mycket stora konferenser och event, och när de pågår kan det vara mycket svårt att finna boende om man inte bokat i förväg.

Sevärdheter


Utöver en fantastisk och traditionell arkitektur finns det många kulturella sevärdheter, både historiska och samtida. Katedralen St. Pierre i Gamla Stan är ett exempel på det tidigare; en katedral som var en central del i den Kristna reformationen som Genève genomgick för många hundra år sedan. Katakomberna under katedralen är särskilt uppskattade av de yngre familjemedlemmarna. Vad gäller samtida sevärdheter så är Jet d’Eau (vilket betyder ungefär ”vattenstrålen”) ett populärt besöksmål. Jet d’Eau återfinns vid Lac Léman och består av en enorm fontän som bäst betraktas nattetid, då den är vackert belyst.

Aktiviteter


Staden erbjuder något för de flesta, oavsett om man vill spendera en dag åt shopping eller bara njuta av en färsk kopp kaffe på något av stadens många uteserveringar en varm sommardag. Många besökare passar på och tar en tur till någon av stadens flera större parker, exempelvis Parc des Bastions vid Place Neuve, som är fylld av statyer och de berömda enorma schackbrädena.

Den som hellre skakar loss på dansgolvet kan också finna ett stort utbud. Genève har en mångfald pubar, barer och nattklubbar där många av de senare ofta har öppet framåt 4-5 på morgonen. Nattklubbarna går i olika stilar och den som söker hip-hop besöker med fördel Bypass vid Carrefour de l’Etoile medan den som föredrar exempelvis technomusik bör titta förbi Weetamix vid Chemin Jacques Philbert.

Lämna en kommentar