Reseguide till Bern

Bern är huvudstad i Schweiz men är trots det en förhållandevis liten stad med sina drygt 130 000 invånare i själva tätorten. Staden ligger i mitten av landet och har därför goda förbindelser med andra städer och samhällen. Tack vare att staden inte är så stor är den också mer personlig och rustik och den traditionella arkitekturen lever kvar. Klocktorn, kyrkor och fontäner kantar de många gatorna på den ena sidan och kaféer på den andra.

Temperaturen är relativt sval under sommaren men i gengäld blir det inte alltför kallt på vintern. Som varmast är det i genomsnitt ca 20 grader under sommaren och som kallast omkring nollgradigt under vintern.

Flygplatsen ligger endast ett par kilometer från själva staden och förbindelserna däremellan är goda. Flygbussen är det vanligaste och billigaste sättet att ta sig vidare, det går dessutom ett flertal tåg och det finns annars alltid väntande taxi-bilar vid flygplatsen för de som har lite extra bråttom.

Mat och boende


I likhet med många andra städer i Schweiz är matkulturen till stor del influerad av andra länder, på senare tid främst italiensk och asiatisk matkultur. Det kan därför vara lite svårt – men absolut inte omöjligt – att hitta traditionell, schweizisk mat till ett överkomligt pris. Besökare gör ofta rätt i att se sig omkring och jämföra utbudet istället för att äta på första bästa ställe eftersom priserna ofta kan vara relativt höga.

Utbudet av boende är desto större. I de lägre prisklasserna återfinns idel vandrarhem, exempelvis Hotel Glocke, som håller god standard och är beläget nära centralstationen. Vanliga hotell finns från medel- till hög prisklass. Hotellen i de högre prisklasserna har ofta fyra till fem stjärnor och håller mycket hög kvalitet.

Sevärdheter


Bern erbjuder något alldeles extra för de som är på jakt efter kultur eller historia. Stadens museum återfinns på Helvetiaplatz och har landets näst största samling av historiska föremål och konst. Einsteinhaus – det hus där Albert Einstein under lång tid bodde, och där hans berömda relativitetsteori sägs ha tillkommit – är också ett populärt besöksmål som man hittar på Kramgasse. Stadens museum för modern och traditionell konst – Kunstmuseum – innehåller verk från konstnärer som Picasso, Oppenheim och Hodler, och återfinns på Hodlerstrasse. Det Schweiziska parlamentet – Bundeshaus, beläget på Bundesplatz – erbjuder dessutom guidade turer för de som vill veta mer om landets politiska historia.


Aktiviteter


Många besökare passar på att ta sig upp för Gurten, ett mindre berg, som har en unik utsikt över staden. Gurten har dessutom en park som även stadens invånare ofta besöker för att spela olika bollsporter, umgås eller laga mat på varma sommardagar. Berget är också utgångspunkt för många vandrings- och cykel-leder för de som vill vara lite äventyrliga.

Nattlivet i Bern är större än vad man kan tro vid en första anblick. I första hand är det pubar, tavernor och barer som är populära av tradition, men det finns också ett gediget utbud av nattklubbar. Vid Barenplatz – ett stråk av pubar och kaféer med uteservering – är det vanligt att både invånare och besökare samlas när solen går ned för att börja kvällen tillsamman.

Lämna en kommentar