Reseguide till Basel

Basel är en av Schweiz medelstora städer och är beläget precis där landets gränser mot Frankrike och Tyskland möts. Staden är något av ett underskattat resemål för turister, men trots det erbjuder Basel något för de allra flesta. Staden anses vara ett av Schweiz:s viktigaste kulturella centrum med en mångfald teatrar, museum och gallerier, för att inte tala om dess världsberömda opera. Genom tiderna har många konstnärer bott och verkat i just Basel och flera byggnader är ritade av världsberömda arkitekter som Botta, Piano och Herzog.  Än idag är staden också något av ett arkitektoniskt centrum och många nyuppförda byggnader är ritade av populära kontemporära arkitekter. Detta är kanske mest intressant för de som brinner för arkitektur, men samtidigt går det inte att komma ifrån hur vacker staden är, något som alla besökare kan uppskatta.


Temperaturerna i Basel sträcker sig från strax över nollgradigt under vintern till ca 20 – 25 grader under somrarna och kan beskrivas som mycket behagligt. Besökare bör dock ha i åtanke att det tar en stund för floden Rhine att värmas upp, så det kan vara en god idé att avstå från att doppa tårna, åtminstone innan högsommar.

Stadens flygplats (Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg) ligger faktiskt i Frankrike, men bara ca en halvmil från Basel. De flesta besökare tar sig vidare med buss från flygplatsen men det går givetvis också att resa med taxi.

Mat och boende


Basel har ett stort antal restauranger, men ett ännu större utbud av kaféer, de flesta med utomhusservering under sommaren. Maten håller hög klass och så även priset. Besökare som vill prova traditionell och prisvärd mat kan hitta färsk pizza, kringlor, crêpes eller nybakat bröd på exempelvis Marktplatz. Inte ovanligt finns också traditionellt lagad korv (”wurst”) eller grillat kött, serverad med färskt bröd.

Boendet håller överlag hög klass och ett stort utbud finns i alla prisklasser, från vandrarhem till hotellsviter. I mellan-prisklassen återfinns välkända namn som Radisson, Hilton, Quality Hotel.

Sevärdheter


Inget besök i Basel är komplett utan ett besök till Gamla Stan, Basels äldre delar. Gamla Stan har anor från medeltiden och huserar ett flertal berömda kyrkor, katedraler, fort och marknadsplatser som är förvånansvärt välbevarade. Bland stadens mer kända museum kan nämnas Kunstmuseum Basel vid St. Alban-Graben, som har en fantastisk samling av konstverk från sentida konstnärer som exempelvis Picasso. Eller varför inte Museum der Kulturen vid Münsterplatz, med sina världsberömda textilsamlingar från Afrika och Asien?

Aktiviteter


Floden Rhine är utan tvekan ett av Basels mest populära områden för diverse aktiviteter. Många beskare tar en färjetur under solen medan andra föredrar att vandra längs promenaden som går runt floden och erbjuder magnifika utsiktsplatser. Under sommarhalvåret finns dessutom ett antal välbesökta festivaler, som exempelvis Basler Fasnacht, som egentligen är lite av en karnival. Besökare får ett unikt tillfälle att betrakta stadens invånare utklädda i diverse traditionella kostymer spelandes på olika musikinstrument.

En av de mest populära besöksmålen för de som vill skaka loss är Atlantis vid Klosterberg, en nattklubb som med tiden blivit stadens mest populära uteställe. De som snarare vill avnjuta en kall dryck till lugnare musik kan titta förbi The Bird’s Eye vid Kohlenberg, som är en traditionell jazzklubb.

Lämna en kommentar