Schweiz

Schweiz är en federal republik, beläget ungefär i mitten av kontinentala Europa, mellan TysklandFrankrikeItalien och Australien. I dagsläget är Schweiz kanske mest känt för utomstående tack vare Alpernas oslagbara skidbackar, men Schweiz har också en mycket rik historia. Staten Schweiz har bara funnits i drygt 90 år, men landområdet som idag utgör Schweiz tros ha varit bebott i smått ofattbara 150 000 år och var en av de tidigaste samlingsplatserna för europeiska stammar. Omkring 50 år f.Kr. besegrades de mest inflytelserika stammarna dock av romarna, och dåtidens Schweiz blev då en del av Romarriket, där det skulle förbli i mer än fyrahundra år. Romarna delade upp området i två delar; en som kom att tillhöra den tyska delen av Romarriket och en del som tillföll den galliska delen. Under medeltiden kom båda dessa delar att enas till ett och samma territorium, men det innebar inte något slut på stridigheterna. Det nya, enade landet har sedan dess tillhört såväl Frankrike som Romarriket, men undslapp tack vare sin neutralitet invasion och ockupation under båda världskrigen.

Dagens Schweiz bär tydliga spår av den händelserika historian, och trots att landet sedan länge är ett enda så finns fortfarande två vitt skilda kulturer. I den norra halvan är matkulturen till stor del inspirerad av den tyska och invånarna talar tyska, medan de i den södra främst äter fransk mat och talar franska. En stor del av invånarna talar dock båda språken. 

De flesta besökare åker till Schweiz för att uppleva skidåkning eller friluftsliv i världsklass, men Schweiz är också ett utmärkt resmål om man bara vill avnjuta god mat, shoppa eller festa. Klimatet är också inbjudande, med stora variationer beroende på var man är i Schweiz. I Alperna kan temperaturen ofta sjunka ned till ca 5 minusgrader och i den södra delen kan den ofta sträcka sig uppåt 25 grader under sommaren. Schweiz är också välkänd för föhn-vinden, en ofta stark, ihållande och varm vind som kan dyka upp över hela landet, året runt. I dalgångarna i Alperna är den mest framträdande.

Resa och boende

Schweiz är medlem i EU och Schengen-avtalet, vilket innebär att besökare från andra delar av Europa inte behöver visum. Har man ett modernt ID-kort behövs inte ens ett pass vilket gör det extra enkelt att resa in och ut ur Schweiz. De största flygplatserna återfinns i Zurich, Genevé och Basel. Många besökare tar sig också in med tåg eller buss från Paris i Frankrike eller Milan i Italien.

Utbudet av boende i Schweiz är stort, särskilt i de större städerna. Priserna är överlag ganska höga och det kan på vissa ställen vara mycket svårt att hitta boende på plats om man inte har bokat på förhand, dels eftersom Schweiz är ett populärt resmål och dels för att flera större städer är värd åt stora konferenser och mässor.

Mat och dryck

Det finns många resturanger i de flesta städer i Schweiz, och givetvis är utbudet större desto större staden är. Utbudet är stort av såväl det traditionella och det internationella köket, men tack vare de kulturella skillnaderna är den traditionella maten ganska olika mellan den norra och den södra delen. Därför är det som regel lika lätt att hitta en japansk sushi i norr som i söder; men den som föredrar fransk-inspirerade läckerheter bör besöka den södra delen och den som har en förkärlek för tyska smaksensationer beger sig hellre till den norra delen.

Det välkända Schweiziska vinet produceras i de västra och södra delarna men kan köpas över hela Schweiz. Bland de mest populära röda vinerna återfinns Pinot Noir, som man beställer genom att fråga efter ”Blauburgunder”, och det mest populära vita vinet är Chasselas, som Schweizarna kallar för ”Gutedel”.

Aktiviteter och sevärdheter

Bland de många sevärdheterna som är värda ett besök i Schweiz kan nämnas slottet Chillon i närheten av Montreux, vingårdarna i Lavaux som är vackert belägna vid Genevé-flodens stränder och det magnifika Bellinzona-slottet i Ticino. Schweiz är också känt för vad som ofta kallas för ”naturens sju under”, där exempelvis världsberömda Matterhorn, glaciären Aletsch och Rhine-fallen ingår. Matterhorn återfinns i närheten av Zermatt och Aletsch i Bettmeralp. Rhine-fallen är Europas största vattenfall, och besökare kan uppleva det på nära håll genom att ta en båttur ut till en mindre ö som ligger precis vid vattenfallet.

Den som söker klubbar och dansgolv hittar de flesta i Zurich, den som vill shoppa gör det bäst i Bern och vill man hellre titta på en konstutställning eller besöka ett museum är Geneve det bästa valet.

Destinationer i Schweiz

Basel

Basel är en av Schweiz medelstora städer och är beläget precis där landets gränser mot Frankrike och Tyskland möts. …

Läs mer

Bern

Bern är huvudstad i Schweiz men är trots det en förhållandevis liten stad med sina drygt 130 000 invånare i själva tätorten. Staden ligger i mitten av landet och har därför goda förbindelser med andra städer och samhällen. …

Läs mer

Geneve

Genève är Schweiz näst största stad och är förmodligen mest känd för de många fredsorganisationer och diplomatiska organisationer som staden huserar, exempelvis Röda Korsets huvudkontor och många av FN:s organisationer. …

Läs mer

Zurich

Zurich är Schweiz största stad, ligger i kantonen med samma namn och anses i allmänhet vara en av världens renaste städer. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till långt före vår tideräknings begynnelse. …

Läs mer

Lämna en kommentar