Reseguide till Sankt Petersburg

Sankt (St.) Petersburg är Rysslands mest västra belägna stad och dessutom Rysslands näst största med en befolkning närmare fem miljoner. Staden är också känd i modern historia som Leningrad, och dessförinnan hette den Petrograd. Betydelsen är ungefär ”Peters stad” (och likaledes tidigare ”Lenins stad”) och kommer från dess grundare, den ryske tsaren Peter den store. Staden har en drygt trehundraårig historia i dess nuvarande form och spelade en viktig roll under det Andra världskriget. Tack vare dess dåvarande namn hade staden ett stort symboliskt värde snarare än strategiskt och den fleråriga belägringen blev till slut en av vändpunkterna i kriget. Staden var för länge sedan dessutom en period Rysslands huvudstad.

I dagsläget är staden i huvudsak hem för olika tillverkningsindustrier, och allt från bilar till kraftverk byggs här. Kanske är orten dock mer känd för det stora antalet bryggerier, och benämns inte sällan med rätta som ”den Ryska ölens huvudstad”. Även en stor andel av den välkända Ryska vodkan tillverkas här. Mindre välkänt är att St Petersburg också har ett enormt kulturarv som sträcker sig genom politiska revolutioner, krig och genom inflytande från andra länder och kulturer. Särskilt påtagligt är detta på arkitekturen som har spår av såväl barocken som neoklassiska drag.

Temperaturen är överlag sval utan att vara extremt åt endera håll. Under vinterhalvåret ligger temperaturen vanligen mellan 5 – 10 minusgrader och under sommaren kring 15 – 20 plusgrader. Den närmaste flygplatsen är Pulkovo Airport som ligger en till två timmar bort. Detta till stor del dock tack vare intensiv trafik snarare än långa avstånd. Det går utmärkt att ta sig vidare med buss, taxi eller tåg och priserna är med svenska mått mätt alltid överkomliga.

Mat och boende


Matkulturen är till stor del traditionell, men det finns också ett stort utbud av Amerikansk och Asiatisk mat. Vad gäller den traditionella är särskilt Ryska crêpes omtalade, som ofta serveras med kaviar, svamp eller bär. Få har säkert undgått att höra talas om ryskt te som också tillhör de vanligaste dryckerna i staden. Därutöver är olika soppor, sallader och kötträtter vanliga.

Boende finns i alla prisklasser, från billiga vandrarhem till lyxiga hotell. Även många av de mer prisvärda alternativen tillhandahåller frukost och ibland WiFi i priset. Boendet håller överlag en bra standard, men det kan vara värt att ha i åtanke att det inte är en enorm prisskillnad mellan de billigaste alternativen och alternativen i medelprisklass.

Sevärdheter


Den som vill ta en djupdykning i Rysk kultur har definitivt kommit rätt. Flera byggnader, lämningar och monument i staden klassas av FN som en del av ”världsarvet” vilket innebär att ett besök torde vara närmast obligatoriskt för den med stort intresse av historia. Särskilt populärt är Saint Petersburg Historic Center och ”Vinterpalatset” (The Hermitage Museum) som innehåller en mångfald verk av namnstarka konstnärer som Da Vinci, Rembrandt m.fl.

Aktiviteter


Utelivet i St Petersburg är till stor del baserat kring barer och pubar och det som serveras är i huvudsak olika lokala ölsorter. Trots detta finns en imponerande samling nattklubbar för den som hellre tar ut svängarna lite. Klubbarna finns i alla kategorier – den som söker techno kan prova Underground vid Zverinskaya, den som föredrar popmusik tittar gärna förbi Mod Club vid Kanal Griboedova. Störst är dock Metro Club vid Ligovsky-torget.

Lämna en kommentar