Reseguide till Moskva

Moskva är staden där allt är tudelat; klassindelningen är ett faktum. Där finns miljonärer som köper vad som helst oavsett önskemål. Sen finns det den ordinarie ryssen som anser att en lyckad kväll ute är att sitta i en överfull och rökig  källarpub med en öl framför sig och lyssna till ett lokalt rockband.

Shopping

Man kan besöka de mest lyxiga shoppingcenter med nyaste modet presenterad som rena konstverk i skyltfönstren, eller ta en promenad bland lokalt konsthantverk, begagnade gasmasker och mycket annat intressant bråte på stadens största loppmarknad. Denna är känd under namnet \”Mark\”. Det du som vanlig turist bör fundera på att köpa med dig hem är de underbara ryska konsthantverken, som broderade helgonbilder, ikoner eller böcker eller helt enkelt billiga skor och CD- och DVD-skivor.

Som besökare brukar man uppleva den speciella Moskva-lukten, kokt kål, avgaser, tobaksrök och matos i salig blandning, som mindre trevlig. Bor man däremot i Moskva under längre tid kan lukten upplevas som hemtrevlig.

Sevärdheter

Med denna märkliga lukt i näsan kan du ta den nordgående tunnelbanan till ett område fullt av arkitektur från Stalins tid, Vystavka Dostizhenij Narodnogo Khozjajstva, VDNKh. Besök även gärna den gigantiska katedralen Khram Khrista Spasitelja återuppbyggd efter originalet. Denna, som de flesta andra byggnader av arkitektoniskt värde, belyses med färgglada strålkastare under nätterna. Underbara vyer att beskåda och fotografera! Detta gäller även Röda Torget, som är ett självklart mål för alla besökande. Var dock försiktig på din väg runt i stadens gator. Undvik de obelysta, visa inte upp din dyra kamera mer än nödvändigt. Använd ditt sunda förnuft då det finns ficktjuvar även på alla turisttäta områden.

Dagsutflykt

Har du möjlighet och vill ut av storstaden för en dag, och även fotografera vanligt folk, kan du besöka den lilla staden Sergiev Posad. Här hittar du ett stort antal pittoreska kyrkor. Perfekta motiv att fylla din kamera med.

Mat och dryck

I Moskva kan du hitta det senaste inom mattrender, eller du kan välja en av de traditionella ryska rätterna. I det ryska köket ingår mat som biff stroganoff, ryska piroger, eller någon fiskrätt av exempelvis havsabborre eller forell. Man tillagar en soppa kallad Borsjtj. Den består vanligtvis av rödbetor, kött, kål och ibland även potatis. De ingredienser som framträder i det ryska köket är spannmål, potatis, rotfrukter och kål. Är du mer intresserad av mat influerad av det asiatiska köket finns detta att tillgå i många mycket fint inredda restauranger i huvudstaden. Kvalitén kan dock variera mycket. För att vara på den säkra sidan när det gäller att hitta mat med god kvalité skall du leta efter georgiska eller armeniska matställen. Det är mycket populärt med japanska restauranger och sushi. Maten här är lite dyrare, men av mycket god kvalité.

Att välja dryck till maten är idag ett rent nöje jämfört med för några få år tillbaka. Nu kan man välja mellan något av de välkända ryska vodkamärkena, te, vin eller någon av de goda, ljusa inhemska ölsorterna. Tidigare hade man endast vodka och te att välja på.

Boende

Hur bor man då under sitt besök i Moskva? Du har några alternativ att välja mellan. Lyxhotellen som erbjuder allt du kan önska dig. Sovjethotellen som är slitna, men rena. Lägenheter, med \”bed and breakfastkoncept\” eller vandrarhem som har trevlig personal, och erbjuder sovsalar. En natt i en sovsal kostar från 125 svenska kronor. En natt för ett dubbelrum i ett 5 stjärnigt hotell kan kosta ca 3000 kronor.

Ta sig dit

Man kan ta sig till Moskva med nattåg från Helsingfors. Om man föredrar att flyga kan man få biljetter hos exempelvis SAS från ca 1700 kronor.

Man måste komma ihåg att det krävs visum för att få besöka Ryssland. Detta kan du söka hos en av de ryska ambassaderna i ditt hemland. Det krävs även att man antingen har en adress i Ryssland eller att man har bokat minst en natt på hotell innan man söker visum. Det är enklast att boka boendet för hela ditt uppehälle innan du reser då lyxhotellen ofta kan vara fullbokade och de gamla Sovjethotellen inte tar emot utländska gäster som inte bokat i förhand.

När du först är på plats är det bara att njuta av allt denna historiska stad har att bjuda på av sevärdheter, mat och shopping!

Lämna en kommentar