Ryssland

Ryssland är till ytan världens största land. Landet brer ut sig över stora delar av Östeuropa och över hela Nordasien. Landet är så stort att hela elva tidszoner finns representerade i landet.

För att förstå hur stort Ryssland egentligen är kan man se på vilka länder landet har gränser emot. I norr gränsar Ryssland mot bland annat Norge och Finland och i söder till bland annat Kina och Nordkorea. I Öster har även Ryssland havsgränser i Stilla havet mot USA och Japan.

Ryssland består av stora ytor ödemark. Här finner man stora områden av öde stäpper men även stora områden helt täckta av djupa barrskogar. Landets och Europas högsta bergstopp Elbrus, som reser sig 5 642 meter över havet, är beläget i Uralbergen som utgör gränsen mellan Europa och Asien.

Ryssland huvudstad är Moskva och här finner man en stor blandning av olika arkitektiska byggnader. Allt från tempel till enorma palats. I Moskva finner man även mycket historia och staden har stora kulturella variationer att erbjuda sina besökare. Här finner man både det gamla och det nya moderna Moskva.

Fakta

Huvudstad: Moskva
Språk: Ryska
Invånare: C:a 142 miljoner
Valuta: RUB, 1 Rubel = 100 Kopek
Tidsskillnad: +1 till +11 timmar
Visum: Ja, visum söks på ryska ambassaden
Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Ryssland är lite olika på var man besöker det jättelika landet. Dock råder mycket stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter, samt dag och natt. På Sibirien är medeltemperaturen i januari mellan -25 och -30 grader, samt i julimånad mellan 18 och 23 plusgrader. Under vintern kan snöstormar och orkanvindar lamslå hela områden. I övriga landet inte så stora skillnader. I västra Ryssland ligger medeltemperaturen i januari på mellan -10 och -15 grader, samt i juli mellan 20 och 25 plusgrader. Längst upp i norr, vid ishavskusten är det ett arktiskt klimat året om. Bästa tiden att resa till Ryssland är från senvåren fram till början på hösten. Under sommarmånaderna kan Ryssland ha mycket fuktig luft.

Boende

Trots stora förändringar i Ryssland och trots att Ryssland tar emot stora mängder turister varje år har man inte riktigt lyckats lösa boendet för turister på ett smidigt sätt. Här gäller fortfarande oftast hotell, med varierande standarder. Bokning är säkrast att göra innan avresa då det kan vara svårt att finna rum på plats. Det finns också möjlighet att hyra rum i privatbostäder eller att bo på vandrarhem. Men även dessa behöver bokas innan avresa då det kan vara krav på att man har boende ordnat i samband med att man söker visum. Det finns även campingplatser i Ryssland. Dessa är öppna under sommarperioden. Här är dock säkerheten dålig och risken för att råka ut för tjuvar mycket stor.

Transporter

Buss

Man kan resa med buss mellan de större städerna och även till de flesta mindre orterna i Ryssland. Bussarna har varierande standard men håller låga priser. I Storstäderna finns bra lokala bussnät vilket kompletteras utav tunnelbana.

Tåg

Ryssland har ett väl utbyggt tågnät som sträcker sig över två världsdelar. Standarden och komforten på tåget är godkänt och priserna mycket låga.

Taxi

Taxi finns i alla större städer. Se till att priset för resan är avtalad innan avfärd.

Att tänka på

I Ryssland råder fortfarande en stor klyfta mellan välbärgade och fattiga. Detta har lett till att det finns gott om tjuvar och rånare som försöker sig på att stjäla från turister. Man ska alltid vara observant och hålla ett öga på sina tillhörigheter på offentliga platser. Man ska aldrig skylta med pengar eller smycken då man kan löpa en stor risk att bli rånad.

Destinationer i Ryssland

Moskva

Moskva är staden där allt är tudelat; klassindelningen är ett faktum. Där finns miljonärer som köper vad som helst oavsett önskemål. …

Läs mer

Sankt Petersburg

Sankt (St.) Petersburg är Rysslands mest västra belägna stad och dessutom Rysslands näst största med en befolkning närmare fem miljoner. Staden är också känd i modern historia som Leningrad, och dessförinnan hette den Petrograd. …

Läs mer

Lämna en kommentar