Reseguide till Constanta

Constanta är en kuststad vid Svarta Havet, i södra delen av Rumänien. Staden är medelstor till ytan och har under en halv miljon invånare, men är trots det en av de mest populära destinationerna för besökare. Utöver att vara omåttligt eftertraktat bland resenärer finns också landets största hamn, som också är en av de största och viktigaste i hela Europa, i Constanta.

Stadens historia är inte helt fastställd, men platsen var bebodd långt före vår tideräkning och omnämns i bland annat många grekiska myter och berättelser. Hundratals år senare, strax före år noll i vår kalender, erövrar och koloniserar Romarriket området och staden får en allt mer växande betydelse. Det nuvarande namnet kommer från kejsaren Konstantin, och förknippas först senare med staden, som dessförinnan haft ett flertal benämningar både på grekiska och latin.

Efter Romarrikets sönderfall annekterades Constanta av det Ottomanska imperiet, som sedan gav regionen till Rumänien genom fredsförhandlingar som följde efter många och långa konflikter. Därefter förblev staden relativt okänd fram till mitten av 1900-talet, då den uppmärksammades av turister. Staden utsattes trots det för brutala stridigheter under båda världskrigen och det tog många årtionden att bygga upp de stora, raserade delarna av staden.

Dagens Konstanta är är en varm, mysig och inbjudande stad som har det bästa av båda världar. Å ena sidan är staden relativt liten och rustik, med många välbevarade stadsdelar från förr, och å andra sidan är den modern och välutvecklad med alla tänkbara bekvämligheter. Klimatet är också inbjudande under sommarhalvåret, då temperaturerna tenderar att pendla mellan 20 – 30 grader. Vinterhalvåret är desto svalare och det är inte ovanligt med minusgrader. Regn är ganska ovanligt under högsommar men desto vanligare under de andra säsongerna.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Mihail Kogainiceanu International, som ligger ett par mil utanför staden. Därifrån kan man ta sig till sitt hotell med flygbuss eller taxi, men vanligtvis är bussen ett fullgott alternativ. Flygbussen trafikerar centralstationen i Constanta och därifrån är det oftast lätt att ta sig vidare till hotellet. Vissa hotell erbjuder egen buss och några resebolag arrangerar transfer utan extra kostnad.

Det finns en uppsjö hotell i Constanta, merparten i mer populära områdena och nära Svarta Havet. Standarden är varierande, men överlag god i medelprisklass och uppåt. Prisskillnaden är inte enorm mellan det billigaste vandrarhemmet och ett normalt hotell, så det kan vara värt att välja ett lite dyrare, men mycket bättre, boende.

Mat och dryck

Tack vare de många besökarna finns en mångfald restauranger i Constanta, från mindre och mysigare familjerestauranger till internationella snabbmatskedjor. Standarden är god och priserna ganska låga, och menyerna tenderar att vara traditionella eller amerikanska, med vissa undantag för italienska och franska restauranger. En lokal specialitet, som är såväl välsmakande som tillgänglig nästan överallt, är kebab. Man har också smak för röda viner i Constanta, så vinkännare kan med fördel prova något nytt och läckert varje dag.

Under högsäsong finns det massvis av pubar och barer, och välfyllda dansgolv, i Constanta. Under vinterhalvåret finns det betydligt färre, men det finns alltid flera bra alternativ. Merparten av de mest populära återfinns året runt nära stränder och hotelldistrikt, och inte sällan har de större hotellen egna barer och nattklubbar i världsklass. 

Aktiviteter och sevärdheter

Constanta är ett utmärkt resmål för den som vill sola, bada eller kanske prova på någon vattensport eller annan, mer äventyrlig aktivitet. Det finns också tillgång till några av Rumäniens mest välsorterade museer, konstgallerior och bra shopping. De mest populära stränderna finns mitt i staden, i närheten av hamnen, men de största och sandigaste stränderna hittar man istället i utkanten av norra Constanta.

Bra shopping hittar man i centrum och i gamla staden, främst på Stefan cel Mare Street, där alla de största köpcentrumen och galleriorna återfinns.

Den som är intresserad av stadens fascinerande historia kan besöka naturvetenskapliga museet, som erbjuder ett flertal permanenta och tillfälliga utställningar i många teman. Nationalmuseet, på Piata Ovidiu, är också en höjdpunkt med en imponerande samling av såväl grekiska som romerska och rumänska föremål.

Från hamnen kan man också bege sig ut på en havstur, vilket är perfekt för den som vill ha lite omväxling. Avnjut en god lunch i vänners sällskap och känn Svarta Havets lugnande vågor bölja.

Lämna en kommentar