Reseguide till Bukarest

Bukarest är Rumäniens huvudstad, och dessutom Rumäniens enskilt största stad med sina mer än två miljoner invånare. Bukarest är beläget i den södra delen av landet och har av sina många besökare fått smeknamnet ”Lilla Paris”, något som främst kommer av att den mysiga småstads-atmosfären. Bukarest omnämns i historieböckerna först omkring år 1400, och då på grund av att Bukarest, som då inte tillhörde Rumänien, låg i krig med det Ottomanska imperiet. Under kriget sattes Bukarest i eld och brann till stora helt ned, men byggdes upp igen under medeltiden och kom snart att få en växande betydelse som handelsstad. Från 1600-talet och framåt spelade Bukarest en viktig roll i flera större krig och kontrollen över staden har skiftat från tid till annan, något som satt sina tydliga spår i den unika arkitekturen och kulturen.

De flesta besökare reser till Bukarest för att äta och dricka gott, koppla av i mysiga och medeltida miljöer och kanske shoppa lite. Bukarest kan dock erbjuda betydligt mycket mer än så. Besökare kan besöka en mångfald museer och gallerior, uppleva ett pulserande uteliv eller njuta av den rumänska naturen på nära håll.

Klimatet är också inbjudande, med temperaturer från omkring 0 under vintern och uppemot 25 – 30 grader under sommarmånaderna.

Resa och boende

Besökare anländer vanligtvis via flygplan och då till flygplatsen Henri Coandă International Airport som ligger drygt två mil från centrum i Bukarest. Därifrån tar man sig enklast vidare med bus eller taxi. Expresståget Henri  Coandă Express avgår också regelbundet, men tågstationen ligger en dryg kilometer från flygplatsen. Bussarna avgår från flygplatsen varje timme under dagen men inte under de tidiga morgontimmarna – då är taxi det bästa valet.

Utbudet av hotell är stort i Bukarest, och kvaliteten såväl som priset varierar stort. Det är som regel lätt att hitta ett boende, men det kan vara svårt att hitta ett prisvärt boende med centralt läge om man inte bokar boendet i förväg. Många anrika hotell håller en god nivå, men om man letar efter det allra billigaste boendet är det en bra idé att välja bland de mer nybyggda hotellen, eftersom många enklare hotell har några år på nacken.

Mat och dryck

Det finns många restauranger i Bukarest, såväl traditionellt rumänska som internationella. Eftersom den rumänska maten betraktas som husmanskost är merparten av restaurangerna av det internationella slaget. Särskilt turkisk, fransk och italiensk mat är populärt just nu. Den som söker välsmakande, traditionell mat kan besöka Rossetya på Dimitrie Bolintineanu eller Caru’ cu bere  på Stavropoleos Street. Bukarest bästa indiska mat återfinns på Taj ett stenkast från Marriott i Bucureşti, Red Lion Café på strada Academiei anses ha några av stadens bästa pizzor och Shark på Strada Buzeşti erbjuder kryddstarka turkiska läckerheter.

Den som vill avnjuta någon svalkande dryck under heta sommarkvällar kan med fördel besöka Becker Brau på Turturelelor Street, som brygger sitt eget öl. Söker man istället välfyllda dansgolv kan Control Club på Str. Academiei, Bamboo på Str. Ramuri Tei  eller Underworld på Str. Colţei vara bra alternativ.

Aktiviteter och sevärdheter

Till Bukarest med kända sevärdheter hör segermonumentet Arcul de Triumf och parlamentsbyggnaden, som är en av världens största byggnader, som återfinns vid Piaţa Unirii. En runvandring i gamla stan uppskattas också ofta av besökare. Gamla stan är den enda delen av staden som inte har skadats eller förstörts av krig eller bränder och här återfinns allt från femhundraåriga kyrkor till kungliga palats.

Bland museerna förtjänar Art Museum Calea Victoriei särskilt att nämnas, som erbjuder en enastående samling av rumänsk konst från alla epoker, inklusive vår nutida.

Många besökare med yngre familjemedlemmar passar på att besöka idylliska Cişmigiu Garden, som ligger i hjärtat av Bukarest, ett besöks som givetvis bara är komplett med en stillsam båttur

Lämna en kommentar