Rumänien

Rumänien är ett medelstort land i östra Europa, som gränsar mot bland annat Svarta havet och Ungern. Huvudstaden är Bukarest, som också är Rumäniens största stad sett till befolkning. Platsen där Rumänien ligger var ett av de tidigaste i Europa att bosättas, och under medeltiden växte två olika stater fram där dagens Rumänien ligger. Efter att båda staterna besegrades av det Osmanska riket kom de att bli en del av imperiet, och Rumänien som land och stat tillkom först under senare halvan av 1800-talet. Fram till andra världskriget förblev Rumänien en egen stat, men blev efter krigets slut en del av Sovjetunionen som kommunistisk satellitstat. När kalla kriget slutade i slutet av 1980-talet fick Rumänien sin självständighet åter.

Därefter har Rumänien snabbt utvecklats, ekonomin har vuxit och demokratiska val hålls. Turismen har också tilltagit mycket snabbt i takt med att landets dörrar har öppnats. Allt fler turister reser nu till Rumänien för att ta del av landets unika kultur, spännande historia, inbjudande stränder och härliga klimat.Temperaturerna sträcker sig från 5 minusgrader till uppemot 25 – 30 grader under högsommar. Regn är vanligast under vår och höst och sommaren anses vara ganska solsäker.

Resa och boende

Rumänien är sedan några år tillbaka medlem i såväl EU som Schengen-avtalet, vilket gör det enkelt att resa till och från landet. Visum behövs inte för kortare vistelser och har man ett modernare, nationellt ID-kort behövs pass över huvud taget inte. De flesta besökare anländer via tåg eller flyg, och infrastrukturen är god. De flesta större städer har flygplatser inom en eller några mils avstånd och merparten av städerna har tågförbindelser.

Utbudet av boende är överlag bra, med större utbud i större städer. Nivån är för det mesta god i de större städerna men varierar desto mer i de mindre städerna. Resenärer som åker med tåg och har för avsikt att besöka flera delar av Rumänien kan utan större problem hitta vandrarhem som håller god kvalitet. Besökare som kommer stanna i en och samma stad hela vistelsen bör boka boendet i förväg för att försäkra sig om att få god nivå och attraktivt läge till bra pris.

Mat och dryck

Den rumänska matkulturen är välkänd för att innehålla mestadels kryddiga, smakrika och fylliga rätter. Många rätter innehåller olika ostar, ofta kött och färska grönsaker. Några exempel på rätter som besökare inte får missa är stuvningen tocana, och bulz, som består av bland annat polenta, bacon och ost. Soppan ciorba taraneasca utgör en utmärkt lunchrätt och tochitura är en klassisk rumänskt och välsmakande middag, bestående av en blandning av stekt kött.

Rumänien producerar också ett flertal omtyckta viner och ölsorter, av vilka ett flertal serveras billigt runtom i landet. Besökare passar ofta på att, utöver att beställa ett glas gott rött till maten, fynda någon flaska före hemresan.

Aktiviteter och sevärdheter

Rumänien har en händelserik, spännande historia och det speglas i det fascinerande kulturarvet. De flesta större städer har en uppsjö av välfyllda museer och gallerior, som lockar allt från konstälskare till historieintresserade. Allra störst på kulturområdet är Bukarest, som har ett dussin större museum och landets största konstgalleria.

Pubar och barer finns överallt i Rumänien, men dansgolv och klubbar återfinns främst i de större städerna. Utelivet i Bukarest är välkänt och dansgolven är för det mesta välfyllda, men även i de mer strandnära städerna finns det gott om klubbar.

Större parker återfinns ofta i eller i närheten av städerna och passar utmärkt för barnfamiljens dagsutflykt, och då gärna med en picknick-korg fylld med lokalt producerade godbitar.

Destinationer i Rumänien

Bukarest

Bukarest är Rumäniens huvudstad, och dessutom Rumäniens enskilt största stad med sina mer än två miljoner invånare. …

Läs mer

Constanta

Constanta är en kuststad vid Svarta Havet, i södra delen av Rumänien. Staden är medelstor till ytan och har under en halv miljon invånare, men är trots det en av de mest populära destinationerna för besökare. …

Läs mer

Lämna en kommentar