Reseguide till Doha

Doha är huvudstad i Qatar, det mytomspunna emiratet i Persiska viken. Staden, som resten av emiratet, ligger på en stor halvö, och är med sina cirka 800 000 invånare den största staden i landet. Doha ligger vid Qatars västra kust och är rik på kontraster. Hundratals år gamla moskéer står inte sällan bara ett stenkast från moderna skyskrapor, och lyxhotell.

Tack vare stora fynd av olja och naturgas har Qatar i allmänhet, och Doha i synnerhet, blivit en snabbt växande ekonomi och ett utvecklat samhälle. Först på senare år har Doha blivit en turistattraktion, vilket beror på att man försöker minska sitt beroende av fossila bränslen. Doha växer ofattbart snabbt och antalet hotell kan dubblas på bara något år.

Staden grundades i början av 1800-talet, då under namnet Al-Bida, och var under större delen av 1800-talet föremål för många konflikter och stridigheter. Platsen var då berömd för sitt pärlfiske och hamnen blev allt viktigare för internationell handel. Många av dåtidens stormakter ville kontrollera staden – och hamnen – och kontrollen skiftade många gånger mellan Storbritannien och Ottomanska riket. Slutligen blev Qatar ett brittiskt protektorat och skulle så förbli fram till tidigt 1970-tal då landet slutligen fick tillbaka sin självständighet.

De flesta som besöker Doha gör det ofta för att få en lyxig semester och lite omväxling från tillvaron, med sol, bad och god mat. Trots det behöver det inte vara alltför dyrt att resa till Doha, särskilt inte om man bokar sista minuten eller med helpension. Klimatet i Doha är överlag varmt, soligt och torrt. Under mitten av sommaren sträcker sig temperaturerna mellan 30 och 40 grader utan nederbörd. Under vintern kan temperaturerna variera mellan 13 – 20 grader och det är mer vanligt med enstaka regnfall. Doha är därmed mycket solsäkert och behagligt, och allra bäst väder brukar man kunna uppleva under tidig höst eller sen vår.

Resa och boende

Besökare anländer för det mesta till flygplatsen Doha International, som är Qatars största, beläget strax utanför själva staden. Från flygplatsen till centrum kan man ta sig med taxi, buss eller hyrbil. Många hotell erbjuder också egna skyttelbussar, vilket är det allra bästa alternativet. De reguljära flygbussarna trafikerar inte de flesta hotell, så besökare kan då behöva ta sig vidare med taxi från centralstationen. Om hotellet ligger centralt kan den reguljära bussen vara ett bra alternativ, annars kan besökare med fördel ta en taxi direkt från flygplatsen.

Utbudet av hotell i Doha är mycket stort, och merparten håller mycket god standard. Att hitta ett enklare boende eller vandrarhem kan vara svårt, eftersom de flesta hotellen  Skillnaderna i pris är inte alltför stora mellan hotellen, men även de som är billigare tenderar vara minst trestjärniga. Mest för pengarna får man som regel om man bokar ett boende hos någon av de internationella hotellkedjorna.

Mat och dryck

Doha är en mångkulturell stad, och en stor del av befolkningen har invandrat från olika delar av Afrika, Asien och även Europa. Det återspeglas också i den lokala matkulturen, som är mycket bred. Det går lika lätt att hitta en amerikansk hamburgare eller italiensk pasta som indisk curry – ofta till bra priser och mycket välsmakande. Perfekt för den som vill prova på något nytt varje dag. Traditionell, lokal mat består mestadels av fisk och skaldjur, och den som önskar kan hitta många goda klassiska rätter gjord på färsk havsfisk.

Trots att Doha på många vis är ett liberalt samhälle har man en traditionell inställning till alkohol, som bara får serveras på hotell. Nära nog alla hotell erbjuder diverse svalkande drycker och de flesta större har barer. Några större dansklubbar finns inte, men de största hotellen har mycket välbesökta och populära barer. Dohas bästa barer hittar man på Ramada, Grand Hyatt, Ritz-Carlton och Sheraton.

Aktiviteter och sevärdheter

Doha har bara funnits i dryga 200 år, men har ändå ett imponerande stort kultur- och historiearv. Islamiska konstmuseet är en pärla som återfinns i hamnkvarteret, och huserar islamiska konstverk från hela världen. Moderna konstmuseet, Mathaf, på Al-Luqta Street är också väl värd ett besök för den konstintresserade.

Den som är intresserad av traditionell shopping kan besöka kvarteret Souq Waqif, där Dohas största basar finns. Ett utmärkt ställe att strosa runt, köpa någon souvenir, äta en god lunch och insupa kulturen. 

Lämna en kommentar