Reseguide till Porto Santo

Porto Santo är en medelstor ö, tillhörande Madeira, som i sin tur är en självstyrande portugisisk region. Större delen av ön utgörs av ren och oexploaterad natur, och den enda större staden på ön är Vila Baleira. Porto Santo har bara några få tusen invånare och merparten arbetar direkt eller indirekt inom turism, som är den huvudsakliga näringsverksamheten på ön.

Staden upptäcktes, och bosattes ungefär samtidigt, i början av 1400-talet och användes då främst som en knutpunkt inom sjöhandeln. Porto Santo var inte själv särskilt delaktig i handeln, men dess läge och miljö gjorde platsen utmärkt som en plats där förbipasserande skepp kunde läggat till och besättningen vila upp sig och vänta ut eventuella stormar.

Runt hamnen växte sedan ett mindre och relativt självförsörjande samhälle fram i vad som skulle komma att bli Vila Baleira. Porto Santo har inte haft någon framträdande, inflytelserik roll i den portugisiska historien men har ända sedan dess tidiga dagar haft en särskild plats i portugisernas hjärtan. Till Porto Santo reste allt fler för att semestra, och med åren har många rentav gift sig på dess sandiga stränder, inklusive den kände upptäcktsresanden Columbus.

Klimatet är lika inbjudande som miljön och den mysiga staden, med temperaturer omkring 20 grader året runt. Varmast är det under högsommar, då temperaturerna ofta sträcker sig till 25 grader och svalast är det under vinter då temperaturen kan sjunka ned till drygt 15 grader.

Resa och boende

Porto Santo har en mindre internationell flygplats, Porto Santo Airport, som dock huvudsakligen trafikeras av inrikesflyg. Besökare och resenärer brukar därför ofta mellanlanda i exempelvis Funchal på vägen till Porto Santo. Från flygplatsen tar man sig enklast vidare med transferbuss, som arrangeras av många större hotell och resebolag, alternativt med taxi.

Boendet på Porto Santo är huvudsakligen bestående av hotellkomplex, vanligen med privat strand, egna restauranger och barer. Standarden är överlag mycket god och priserna överkomliga.

Mat och dryck

Det finns en uppsjö restauranger, kaféer och uteserveringar på Porto Santo, merparten fokuserade kring stränderna och i centrala Vila Baiera. Menyerna är företrädesvis internationella, inte sällan europeiska eller asiatiska. Färsk fisk är en lokal specialitet och serveras i olika tolkningar på olika restauranger. 

Solar do Infante på Centro de Artesanato lockar många affärsresenärer med sin moderna arkitektur, vackra havsutsikt och goda fiskrätter. Familjeägda Porto Dos Frades i Serra do Dentro tillagar mat med extra mycket kärlek, något som uppskattas av de såväl besökare som invånare. Grillad bläckfisk och andra exotiska rätter hittar man på Quinta do Serrado vid Sitio do Pedregal.

Utelivet är pulserande och håller högt tempo under sommarhalvåret men är mer nedtonat under vintermånaderna. Pubar och barer håller öppet året runt men dansgolven börjar fyllas först under mitten av våren. Besökare som vill skaka loss lite under rätt säsong besöker gärna Taberna do Inferno i centrum. Under högsäsong erbjuder dessutom många strandbarer såväl medryckande musik som dansgolv, och dessa finns ofta bara ett stenkast från de större hotellen.

Aktiviteter och sevärdheter

Till Porto Santo reser man i första hand för att sola, bada och koppla av, givetvis tillsammans med god mat och dryck. Trots det finns en hel del saker att prova på om man vill ha lite omväxling från de gyllene stränderna, beroende på vilken tid på året man reser.

Sommartid, när vattnet är varmt och stränderna fulla, kan man prova på dykning eller snorkling. Föredrar man att hålla sig på fast mark kan man istället ge sig ut på en utflykt på hästrygg, oavsett tidigare förkunskaper.

Utbudet av butiker på Porto Santo är ganska litet, utöver dagligvarubutiker, men det finns ändå goda möjligheter att göra några bra fynd för den som är sugen på shopping. Vid hamnen återfinns Centro de Artesanato där man kan köpa diverse hantverk. Märkeskläder och liknande hittar man i den stora gallerian Zarco som ligger bredvid Hotel Porto Santo. 

Christopher Columbus bodde en tid på Porto Santo och hans residens har sedermera konverterats till museum, beläget vid Nossa Senhora da Piedade. Museet är enkelt och föremålen inte alltför många, men välbevarade och fascinerande. I utkanten av Vila Baliera återfinner man också museet Cardina, som fokuserar på den lokala konstnären med samma namn. Föremålen inkluderar många historiska föremål och några lite mer speciella konstverk

Lämna en kommentar