Reseguide till Porto

Belägen vid Doubrofloden ligger Portugals näst största stad Porto. Staden grundades redan under Romariket och var från början en fästning som bevakade sjöfarten som korsade Doubrofloden på sin väg mellan olika destinationer. Redan under Romariket var Porto en viktig hamnstad som sålde framförallt proviant och vin till handelsresande fartyg. Staden var även utskeppningsplats för de berömda portugisiska vinet, Portvin, som bland annat levererades till England. Sedan 2001 är Portos inre kärna med på UNESCO:s världsarvslista.

I staden Porto finner man mängder av historiska sevärdheter. Här finns historiska byggnader, katedraler och vackra gator och torg. I Porto bor c:a 260 000 invånare och tillsammans med förorterna uppgår invånarantalet till 1,2 miljoner. Än idag är Porto en livlig sjöfartstad där man exporterar det som tillverkas i stadens många tillverkningsindustrier, som bland annat tillverkningen av det välkända vinet, Portvin, som till största delen exporteras till världens alla hörn.

Porto är en stad som kan besökas året om. Den har milda vintrar och svala somrar vilket gör att ett besök i Porto aldrig blir obehagligt på grund av extrem värme dock kan en period under sommaren bli riktig het och temperaturen kan stiga upp en +40 grader. Porto är rikt på kultur och har mycket sevärdheter i form av byggnader. Under sommaren anordnas mängder av olika evenemang, bland annat under juni månad så sprakar Porto upp i en livlig festkarneval där gator och torg fylla av personer som vill se på dans, lyssna på musik och äta och dricka.

Ett besök nere vid floden rekommenderas. Här kan man ta del av väldigt speciella byggnader och även se den livliga trafiken på floden. Över floden går ett flertal broar och den dubbeldäckade bron Dom Luis är en sevärdhet i sig. Beger man sig strax utanför Porto finner man mängder av vingårdar som man kan besöka och även inhandla vin.

Man tar sig enkelt runt i Porto genom det väl utbyggda bussnätet. I Porto finns det även en tunnelbana som kompletterar bussarna bra.

Sevärdheter

I Porto hittar man mycket sevärdheter i form av kulturella och historiska byggnader. Staden har en väl bevarad arkitektur från 500 talet och har även hyst många kända poeter och sjöfarare vilket har fått sina hem omgjorda till museum. Den största sevärdheten i Porto är dock Katedralen. Denna mäktiga byggnad får vem som helst att tappa andan. En annan av Portos sevärdheter är Sao Francisco, en gotisk kyrka som uppfördes på 1300 talet. Den är mest berömd för sin enastående interiör som går i barockstil från 1700 talet. Högaltaret och pelare har fått infattning av guld på mer än 200 kilo. Här finner man även Jesu stamträd. I denna släkträd över Jesu stamtavla är personerna helt tillverkade i guld. För den som är intresserad av fotboll finns det storslagna fotbollslaget Porto representerat i staden. Här kan man få uppleva en riktig fest genom att besöka något av lagets hemmamatcher.

Shopping

Porto erbjuder massor av shopping. Här finns flera varuhus och gallerior som erbjuder det senaste inom mode och teknik till mycket bra priser. För den som gillar marknader kan man i området kring katedralen hitta mängder av gatumarknader och stånd där man kan finna unika och speciella fynd.

Lämna en kommentar