Reseguide till Madeira

Madeira, med smeknamnet ”Atlantens pärla”, är en medelstor ö som tillhör Portugal, och ligger beläget mellan Afrikas kust och Kanarieöarna. Madeira är ett resmål som stadigt och snabbt växer i popularitet, tack vare långa, gyllene stränder, ett inbjudande klimat och natursköna tropiska miljöer.

Ursprungligen upptäcktes Madeira av romarna för mer än tvåtusen år sedan, men efter Romarrikets fall skulle paradisön komma att stå övergiven och obebodd fram till dess att upptäcktsresande från Portugal åter upptäckte den någon gång under 1400-talet. Därefter etablerade Portugal snabbt handelsstationer och byggde ut hamnen på Madeira, vilket bidrog till att ett samhälle snabbt växte fram på ön. Under de århundraden som följt har Madeira varit ockuperad av Storbritannien vid flera tillfällen, men utöver det varit befriat från krig och konflikter. Än idag är Madeira särskit populärt som resmål för engelska turister, och de kulturella influenserna syns ännu på ön.

Klimatet lockar med temperaturer från 15 – 20 grader under vinterhalvåret till uppemot 25 grader under sommaren. Regn är mycket sällsynt under vår och sommar men desto vanligare under mitten av vintern.

Resa och boende

Besökare anländer för det mesta till flygplatsen Madeira International, även kallad St Catarina Airport. Flygplatsen ligger ett stenkast från själva staden och man tar sig enklast vidare med buss eller taxi. Smidigast är om hotellet eller flygbolaget arrangerar transport med hyrd buss, annars är taxi det mest enkla alternativet.

Utbudet av boende på Madeira är stort i alla prisklasser. Oavsett om man söker ett enklare vandrarhem eller ett exklusivt, femstjärnigt hotell finns något som passar. Kvaliteten är överlag god i medelprisklass och uppåt. Standarden är mycket varierande på det allra billigaste boendet.

Mat och dryck

Madeira är hemvist åt många restauranger, där merparten serverar traditionell portugisisk mat med tonvikt på färsk fisk och andra havsdjur. Hotellens restauranger serverar ofta europeiska och internationella menyer, eller en kombination. Möjligheterna är därmed goda att äta exempelvis en traditionell engelsk frukost, en fransk lunch och en portugisisk middag, för den som så önskar. Besökare kan med fördel prova på grillspettet espetada, med marinerat oxkött och färska grönsaker, som sägs vara oförglömligt.

Utöver att vara ett populärt resmål är Madeira också hemvist åt flera olika vinproducenter. De lokala vinerna serveras är fruktiga till sin karaktär, smakrika och för det mesta billiga. Merparten av restauranger, pubar och barer erbjuder det lokalt producerade vinet, vilket besökare absolut inte får missa.

Madeira kan också locka med en mångfald av pubar, barer och nattklubbar. De allra flesta är samlade i Funchal, Madeiras största stad, men finns också utspridda över ön och då främst vid eller i närheten av stränder och hotell. Bland de mest populära barerna förtjänar irländska baren Moynihans vid Savoy, baren FX som ofta erbjuder live-uppträdanden och White House Pub på Rua da Casa Branca att nämnas. 

Det finns många nattklubbar som är väl värda ett besök, och utöver hotellens egna återfinns de flesta i Funchals centrum. Där återfinns bland annat The Chameleon, med generösa öppettider, och Copacabana, som alltid har ett välfyllt dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Den som vill ha lite omväxling från långa, sköna dagar på stranden kan söka sig till Ponta de São Lourenço, ett naturreservat som passar utmärkt för några timmars vandring med magnifik utsikt. Givetvis finns också på sina ställen längs vandringslederna möjlighet att ta ett svalkande dopp.

Besökare med förkärlek till golf har också kommit helt rätt, eftersom Madeira har flera välrenommerade banor, exempelvis Santo da Serra och Porto Santo. Vill man prova på någon trevlig vattenaktivitet kan man istället prova på att dyka, snorkla eller vindsurfa. Möjlighet finns också att ta en ridtur tillsammans med guide.

Lämna en kommentar