Reseguide till Lissabon

Lissabon är Portugals huvudstad där centrala delen har 500 000 invånare. Inkluderat alla förorter bor dock 2,8 miljoner invånare i Lissabon vilket gör Lissabon till en riktigt stor stad.

Lissabon har ett flertal universitet och bjuder även på en hel del kultur i form av opera, teater och ett flertal museum. För den som vill bada och sola vid stranden intill Atlanten finns väster om Lissabon Rivieran. Här hittar man två populära badorter, Cascais och Estoril, som även bjuder på mat och en hel del underhållning, bland annat för den som vill pröva lyckan på något av spelborden så kan Estoril även ståta med Europas största kasino.

Staden Lissabon ligger beläget på sju stycken kullar vilket innebär att staden har ordentliga höjdskillnader vilket medför mycket branta gator och platåer med en härlig utsikt över staden.

Lissabon erbjuder både spårvagnar och bergbanor för att enkelt kunna förflytta sig runt i staden. Att promenera rekommenderas endast nedåt. Det finns även en del hissar som förflyttar fotgängare mellan olika nivåer.

Lissabon är en lugn och trivsam stad med massor av charmiga uteserveringar och torg där man kan tillbringa timmar med att bara finnas till. Lissabon är dessutom en av Europas billigaste huvudstäder vilket innebär att det finns goda chanser att göra fynd när man shoppar.

Från Lissabon kan man åka tåg ut till olika städer i Portugal. Det finns också mycket bra vägnät, bland annat en motorväg som tar en direkt till Madrid i Spanien.

Sevärdheter

Ett absolut måste när man besöker Lissabon är att ta spårvagn på linje 28. Den tar en upp till de höga höjder, uppför branta gator, och väl uppe på den höga platån hittar man en oerhört vacker utsikt över Lissabon och havet. När man väl är uppe på de höga höjderna finner man även stadsdelen Alfama där man kan vandra runt i en oerhört fascinerande och gammal stadsmiljö med pittoreska byggnader.

Ett besök på den klassiska marknaden Mercado da Ribeira som erbjuder en färgsprakande mat och blomstermarknad rekommenderas. Här finner man mängder av portugisiska råvaror och att bara promenera runt och se det händelserika livet på marknaden är värt besöket i sig.

I Lissabon finner man ett av världens största akvarium, Oceanario de Lisboa. Här finns en drygt 5000 m3 stor tank med mängder av växter och exotiska fiskar. Det finns även ett flertal mindre akvarium med miljöer från bland annat Antarktisk, Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen. Här finner man över 450 arter och 16 000 vattendjur som simmar runt bland vackra korallrev.

För den golfintresserade erbjuder Lissabon ett flertal populära och kända golfbanor, strax utanför staden. För den som vill spela på närmare håll erbjuder även Estoril en bra golfbana.

Uteliv och mat

I Lissabon finner man ett flertal internationella kök. De portugisiska grillspetten rekommenderas varmt. Att äta ute är billigt och de flesta restaurangerna finner man i stadsdelen Avenida da Liberdade. I Portugal finner man ett flertal fisk och skaldjursrestauranger som serverar färska läckerheter direkt från Atlanten.

Portugal har, precis som andra stora städer, ett rikt och varierande nöjesliv. Här finns massor av trendiga nattklubbar, diskotek eller bluespubar. Man hittar förstås även många inhemska barer och restauranger vilket rekommenderas för den som vill ta del av Portugals husmanskost och goda viner.

De flesta nattklubbar och diskotek hittar man i området Barrio Alto. Här finns mängder av spännande och trendiga barer och klubbar som förgyller tillvaron för den mest kräsne festprissen.

Under sommartid finns det ett flertal evenemang i parker som bjuder på musik, god mat och dryck.

Lämna en kommentar