Reseguide till Funchal

Funchal är huvudstaden i den portugisiska självstyrande regionen Madeira, och därtill regionens enskilt största stad med fler än hundra tusen invånare. Stadslandskapet brukar ofta liknas med en vacker, klassisk tavla med den blåa himlen, det grönskimrande vattnet och de pittoreska, vita husen med röda tegeltak.

Samhället grundades för mer än fem hundra år sedan, i början av medeltiden, av portugisiska kolonisatörer. Funchal var bara en av många kolonier i Madeira, men tack vare den strategiskt viktiga hamnen blev Funchal kvickt en inflytelserik handelsstad. Desto mer handel, desto mer tillväxt och det dröjde inte länge innan Funchal vuxit om de andra närliggande kolonierna. Staden anpassade sig väl till de olika förutsättningar som fanns vid olika tillfällen genom dess historia, oavsett om det rörde sig om att exportera socker eller husera kolonisatörer på väg till Amerika.

Än idag är Funchal en viktig och välutvecklad handelsstad, men staden är fortfarande relativt okänd bland turister. Allt fler upptäcker numera denna vackra hamnstad, men trots att många är bekanta med Madeira är det färre som känner till Funchal. Det betyder i sin tur att ett besök till Funchal för med sig alla fördelar med Madeira, men utan att man för den skull hamnar i någon så kallad turistfälla.

Klimatet är minst sagt attraktivt, med temperaturer mellan 19 – 25 grader under vintermånaderna och 25 – 35 grader under högsommar. Regn är ovanligt under sommaren, men förekommer desto oftare under sen höst och tidig vår.

Resa och boende

Det enda praktiska sättet att ta sig till Funchal är med flyg, och då anländer man till flygplatsen Funchal Airport utanför Santa Cruz. Från flygplatsen kan man ta sig vidare med taxi, buss eller hyrbil och taxi är vanligtvis det bästa alternativet. Trots att Funchal är en stor stad jämfört med andra städer i Madeira så är den ändå så pass liten att man kan ta sig runt till fots inne i staden.

Utbudet av boende är relativt stort, och varierar mellan säsongerna. Under sommaren kan det vara svårt att hitta ett bra och billigt boende om man inte bokar i förväg, och priserna är alltjämt högre. Besökare som reser till Funchal under vintern kan som regel hitta billiga resor såväl som boende, och möjligheten finns att göra riktigt bra klipp om man inte åker under den klassiskt svenska semestersäsongen.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är traditionell, välsmakande och exotisk. Snabbmat är lite mer ovanligt eftersom man sätter stor stolthet i matlagningen, men å andra sidan behöver ett restaurangbesök inte kosta särskilt mycket. Färsk fisk tillhör de lokala specialiteterna.

Utelivet i Funchal är likt så mycket annat i staden beroende av säsong, och under vintern är staden relativt stilla. Under högsommar är nattlivet mer pulserande, särskilt vid hotellområdena, men det finns bara ett fåtal dansgolv att tillgå. Vespas på Avenida Sa Carneiro är sannolikt det mest populära. Pubar och barer håller öppet året runt och finns lite varstans i staden – Bar Amazonia på Rua de Sao Filippe är väl värd ett besök.

Aktiviteter och sevärdheter

Funchal är till stor del en klassisk stad, och mycket av det medeltida går igen i dagens arkitektur och gator. Stora delar av staden är välbevarad sedan flera hundra år tillbaka, och besökare kan i lugn och ro strosa runt och njuta av den vackra staden nästan var man än är i Funchal. 

Vill man dyka lite djupare i stadens historia kan man besöka katedralen Sé, som ligger mitt i staden och byggdes för över fem hundra år sedan. Kyrkan Colegio på Rua Dos Ferrerios har stått på samma plats ännu längre, och är helt unik i sitt slag tack vare en häpnadsväckande vacker och påkostad interiör.

En lokal stolthet är den unika floran, som uppvisas i några av de flera stora, imponerande trädgårdarna. Dit hör Jardins Botanicos de Madeira på Caminho Meio Quinta da Bom Successo, som erbjuder fler än två tusen olika växter i alla tänkbara färger och former.

Lämna en kommentar