Reseguide till Faro

Faro är en medelstor stad i Portugal, och ett populärt resmål för sol- och festsugna besökare. Vackert väder, sköna stränder, bra shopping och ett pulserande uteliv gör Faro till ett perfekt resmål för den som vill ha lite omväxling och avkoppling från vardagen.

Platsen där Faro ligger tros ha varit bebodd i många tusen år, även om själva staden grundades betydligt senare. Stora delar av nuvarande Portugal erövrades av Romarriket för mer än två tusen år senare, och många av de bosättningar som fanns där utvecklades under tiden i Romarriket till städer, inklusive Faro. Efter Romarrikets fall skiftade kontrollen över Faro vid flera tillfällen mellan krigande ätter och kungadömen. Under många hundra år var Faro också utgångspunkt för den kristna reformationen i området, och hade tidigt ett biskopsämbete.

I dagsläget är Faro, utöver ett hett besöksmål, också en universitetsstad och en knytpunkt för sjöhandel och tågtransporter. Klimatet är också inbjudande med sol och värme året runt. Under vintern pendlar temperaturen som regel mellan 12 – 16 grader och under högsommar ligger temperaturerna närmare 30 grader för det mesta.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Faro Airport, som ligger strax utanför själva staden. Därifrån tar man sig enklast vidare med taxi eller buss. Bussen avgår inte alltid i samband med ankomster, men regelbundet under dagen. Taxibilar finns för det mesta att tillgå och någon bokning i förväg behövs ej. Vissa hotell erbjuder transport från flygplatsen till hotellområdet som en kostnadsfri tjänst.

Utbudet av boende är stort, och förmodligen allra störst i de lägsta prisklasserna, eftersom Faro lockar många backpackers. Under våren och sommaren kan det dock vara svårt att hitta ett bra boende på plats, så resenärer bör boka boendet i förväg, exempelvis i samband med att resan bokas. Det lite mer exklusiva boendet har som regel ett bättre läge och håller hög standard till överkomliga priser.

Mat och dryck

Faro har gott om restauranger och merparten serverar såväl traditionell portugisisk mat såväl som internationella läckerheter. Den som vill prova på klassiker kan med fördel besöka A Tasca på Rua do Alportel. Klassiker i modern tolkning och stjärnkockar erbjuds på restaurangen Hotel Monte do Casal som återfinns på Estrada de Moncarapacho á Estoi. Den som hellre vill äta något europeiskt kan besöka Dois Irmãos på Largo Terreiro do Bispo.

Utbudet av pubar, nattklubbar och barer är stort, särskilt i närheten av stränder och hotell. Bland höjdpunkterna kan nämnas den lilla, mysiga karaoke-baren CheSsenta på Rua do Prior, superpopulära Bora Bar på Rua do Compromisso och rockpuben Eddies på Rua de Loulé. Nattklubben Dux på Rua do Prior är känd för sina generösa öppettider och är populär främst hos de yngre.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta som åker till Faro gör det för att njuta av sol, bad och god mat och dryck. Men vill man ha lite omväxling, eller helt enkelt är intresserad av Faros historia och kultur, finns det många bra alternativ. Centro Historico, den äldsta stadsdelen i Faro, erbjuder besökare att historievandra i en miljö som är välbevarad sedan 300 år tillbaka i tiden.

Naturreservatet Ria Formosa är ofta uppskattat bland barnfamiljer, och dit tar man sig enklast med båt från hamnen. Båtfärden tar en timme tur och en timme retur, och på plats stannar besökarna i en dryg halvtimme för att avnjuta en god lunch.

Lämna en kommentar