Portugal

Portugal är ett av medelhavets mest intressanta och mest spännande resmål. Länge har Spanien skymt Portugal vilket har fått Portugal att hamna lite i andra hand vid val av resmål.

Portugal har mycket av det som Spanien har tappat. I Portugal finner man vackra stränder och ett härligt badliv längs Algarvekusten. Samtidigt har Portugal ett mycket vackert och fantastiskt landskap som bjuder på massor av natur och spännande byar. Här finner man mängder av vinodlingar och fantastiska dalgångar med mängder av exotiska växter. En resa i Portugals vackra natur är en mäktig och en stor upplevelse där man finner härligt grönklädda berg och vilda växter.

Den toppmoderna huvudstaden Lissabon erbjuder massor av historia och kultur. Det pulserande nattlivet lever långt in på småtimmarna och det tar inte speciellt lång tid innan man förstår att portugiserna nog är ett av medelhavets absolut mest gästfria folk som verkligen bjuder på sig själva.

Till Portugal här även den blomstrande ön Madeira, som man finner ute i Atlanten och som varje år lockar tusentals turister för vintersemester.

Fakta

Huvudstad: Lissabon
Språk: Portugisiska
Invånare: C:a 10,6 miljoner
Valuta: EURO, 1 Euro = 100 Cent
Tidsskillnad: -1 timmar Visum: Nej, medlem i EU
Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Portugal är ett av Europas varmaste. Under våren och sommaren är Portugal mycket varmt och under augusti är temperaturen runt +40 grader. Vintrarna är mycket milda dock är de ofta lite blåsigt och regnigt under perioden. Snö och kyla kan man finna bergen och då framförallt kring Serra Da Estrela. Detta gör att Portugal är ett land man kan besöka året runt. Även om inte Algarvekusten lockar under vintern så är Lissabon en underbar stad att upptäcka och vistas i. Många tar sin tillflykt till Madeira under vintern som blivit en ö som har många långtidsresenärer tack vare sitt varma klimat och den exotiska naturen.

Boende

Att finna boende i de större städerna eller på turistorterna är inte speciellt svårt. Här finns gott om hotell eller lägenheter. Priserna för mellanklasshotell är relativt billiga och standarden är ganska bra. Det finns även gott om hostel och vandrarhem där man kan finna boende för en låg kostnad. Utanför städerna finns det ofta rum att hyra i de små byarna eller små familjeägda pensionat där man kan tillbringa natten och äta middag till bra priser. Reser man runt i Portugal finns det en hel del campingplatser. Här finner man ofta bra utrustning och en bra bevakning så man är trygg när man campar.

Transporter

Buss

I de större städerna finns bra lokala bussnät. Här finner man även spårvagnar och tunnelbana som kompletterar resandet bra. Om man vill resa med långfärdsbuss finns några bussbolag som erbjuder resor mellan städer till mycket bra priser.

Tåg

Tågnätet sträcker sig mellan de större och medelstora städerna i Portugal. Här kan man välja att resa med lyxiga snabbtåg som snabbt tar en till destinationen. Tåg och framförallt snabbtåg är betydligt dyrare än långfärdsbussar.

Taxi

I alla större städer finns det gott om taxi. Taxibilarna i städerna kör på taxameter och är mycket billigt. Ute på de mindre orterna kör man mot fast pris och det är viktigt att man är överens om priset innan avfärd.

Destinationer i Portugal

Faro

Faro är en medelstor stad i Portugal, och ett populärt resmål för sol- och festsugna besökare. …

Läs mer

Funchal

Funchal är huvudstaden i den portugisiska självstyrande regionen Madeira, och därtill regionens enskilt största stad med fler än hundra tusen invånare. …

Läs mer

Porto

Belägen vid Doubrofloden ligger Portugals näst största stad Porto. Staden grundades redan under Romariket och var från början en fästning som bevakade sjöfarten som korsade Doubrofloden på sin väg mellan olika destinationer. …

Läs mer

Lissabon

Lissabon är Portugals huvudstad där centrala delen har 500 000 invånare. Inkluderat alla förorter bor dock 2,8 miljoner invånare i Lissabon vilket gör Lissabon till en riktigt stor stad. …

Läs mer

Porto Santo

Porto Santo är en medelstor ö, tillhörande Madeira, som i sin tur är en självstyrande portugisisk region. Större delen av ön utgörs av ren och oexploaterad natur, och den enda större staden på ön är Vila Baleira. …

Läs mer

Lämna en kommentar