Reseguide till Wroclaw

Wroclaw, även känd under sitt tyska namn Breslau, är en medelstor stad i den södra halvan av Polen. Staden har en lång och rik historia, men är än idag fortfarande relativt okänd jämfört med andra destinationer i Polen. I Polen är Wroclaw berömd för sin kulturscen, något som även uppmärksammats i omvärlden vid flera tillfällen.

För omkring tusen år sedan dyker stadens namn upp i dåtida kartor och senare i historieböcker, men platsen bosattes långt tidigare. Troligast är att staden växte fram runt en fästning, vars syfte var att skydda förbipasserande handelsresenärer. Vid tidpunkten var handelsrutterna i området fenomenalt viktiga och det ledde till att staden ockuperades och övertogs vid en rad tillfällen. Stora delar av de ursprungliga stadsdelarna förstördes också när staden brändes ner av invaderande arméer.

Under medeltiden kom staden senare att bli en del av Romarriket, strax före dess sönderfall. Under den protestantiska reformationen fick Wroclaw också en central roll, vilket senare ledde till att den franska kejsaren Napoleon fick upp ögonen för staden. Efter Napoleonkrigens slut tillföll Wroclaw det dåvarande tyska riket, och stadens handel började snart blomma upp igen. Butiker och fabriker byggdes på ruinerna av gamla försvarsverk och befolkningen ökade drastiskt. Tiden som en del av Tyskland upphörde efter andra världskriget, men den tyska perioden har också satt en tydlig prägel på kulturen.

Dagens Wroclaw är en ganska genomsnittlig polsk stad, som å ena sidan är relativt stor och modern, men samtidigt också pittoresk och lika mysig och inbjudande som en mindre stad. Det riktigt unika ligger i stadens historia och kulturarv, som besökare givetvis kan ta del av.

Klimatet är också välkomnande, med temperaturer från omkring noll grader under vinterns kallaste nätter till dryga 30 grader under varma sommardagar. Regn är ungefär lika vanligt året runt, och man kan räkna med nederbörd i genomsnitt en gång per vecka eller mer.

Resa och boende

Besökare anländer till den internationella flygplatsen, Port Lotniczy Wroclaw, i första hand. Från flygplatsen kan man ta sig till centrum med den reguljära bussen, vanligtvis nummer 406, men också med taxi. Eftersom bussen stannar längs vägen tar resan ofta mer än en timme, så resenärer som vill ta sig till hotellet snabbt bör ta en taxi.

Utbudet av boende är stort i alla prisklasser i Wroclaw, och för det mesta får man den standard som man betalar för. Boendet är jämförelsevis billigt. I medelprisklass återfinner man många välrenommerade hotell, klassade med fyra stjärnor, komplett med restaurang och gym. Tänk dock på att staden inte är hur stor som helst, så boka boendet i god tid före avresa, för den händelse att du anländer samtidigt som alla bra och billiga hotell råkar vara fullbokade.

Mat och dryck

Det finns också ett mycket stort utbud av restauranger i Wroclaw, merparten är dessutom såväl billiga som populära. En orsak till det är att mycket av den lokala matkulturen är traditionell, men centrerar trots det kring specialiserade, mindre restauranger. Man kan lätt hitta välsmakande piroger och annan snabbmat i de flesta stadsdelar. Bland de större restaurangerna finns många olika teman, och den som är sugen på arabiska läckerheter kan besöka Primadia på Wita Stwoswa. Föredrar man den franska menyn är Le Bistrot Parisien på Nozownicza populär.

Utescenen i Wroclaw är förvånansvärt stor, och det går att hitta såväl tyska ”ölträdgårdar” som nattklubbar. Vill man skaka loss till rock är Od Zmierchu do Swity på Krupnicza ett bra val. Om man föredrar något bredare så kan Setka på Kazimierza Wielkiego vara värd ett besök, särskilt eftersom den är en av stadens mest populära uteställen bland invånare såväl som turister.

Aktiviteter och sevärdheter

Många besöker Wroclaw för att äta och dricka gott, strosa runt i historiska miljöer och för att uppleva en nära, men ändå ganska främmande, kultur. En utmärkt utgångspunkt för det är stadens torg, Rynek. Från Rynek är det bara ett stenkast till traditionella marknader, bra restauranger och mysiga butiker.

Vill man dyka lite djupare i historien kan man besöka museet Panorama Raclawicka på Purkyniego, eller nationalmuseet på Powstánców Warzawy. Kyrkorna St John på Katedralna och St Elizabeth Elzbiety är också givna besöksmål.

Lämna en kommentar