Reseguide till Warszawa

Warszawa, Polens huvudstad, ligger centralt i landet och har mycket att erbjuda för turister. Vad sägs om historiska byggnader, god mat och dryck, ett modernt storstadsliv och stämningsfulla gator. Staden har 1,7 miljoner invånare och lockar turister med sin attraktiva blandning av historia och modern storstadspuls. Warszawa har under sin historia varit utsatt för såväl en delning av landet som fatala ödeläggelser under andra världskriget, men varje gång har staden rest på sig och numera är staden vackrare än någonsin med en mysig atmosfär och ett vänligt folk.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Warsaw Frederic Chopin Airport som ligger i Wlochy, en dryg mil från Warszawa. Det vanligaste sättet att ta sig mellan flygplatsen och Warszawa är med buss, men den som föredrar taxi kan givetvis också ta en sådan. Bussarna avgår som regel minst en gång i timmen dagtid och priserna är mycket överkomliga. Biljett kan köpas av chauffören eller inne på flygplatsen. Taxibilar finns att tillgå i praktiken dygnet runt, men priserna är betydligt högre än bussarna. Restiden varierar, beroende på trafikläget, mellan 30 och 45 minuter oavsett vilket färdmedel man väljer.

Utbudet av hotell är mycket stort, och kvaliteten är genomgående mycket hög i övre mellanprisklass och uppåt. I de allra lägsta prisklasserna varierar kvaliteten mycket. Det kan dessutom vara svårt att få tag i boende på plats om man inte bokat i förväg eftersom Warszawa är värd åt en mängd mässor vilket innebär att hotellen ofta blir fullbelagda.

Mat och dryck

Den traditionellt polska maten består till stor del av rätter gjorda på kål och potatis samt vildsvinsstek. Borsjtj, en rysk rödbetssoppa, äts också ofta. Traditionella maträtter kan införskaffas billigt överallt i staden, men det finns också ett stort internationellt kök. Priserna är överlag överkomliga, men något högre på vissa populära internationella restauranger.

Polen är känt för att vara vodkans ursprungsland så den som uppskattar drycken har något alldeles extra att se fram emot. Även det polska ölet är vida känt. Båda delarna serveras på de flesta av stadens oändligt många pubar och barer, främst i den äldre delen av staden. Även nattklubbar finns i en uppsjö och de hetaste återfinns i stadsdelen Śródmieście.

Aktiviteter och sevärdheter

I Warszawa finns nästan oändligt många sevärdheter. Man hinner knappast se dem alla under en enda resa till Warszawa. Kanske är det därför så många återkommer gång på gång till staden. Några av stadens absoluta måsten är den gamla stadsdelen, den judiska kyrkogården och Ostrogski-palatset. Den gamla stadsdelen är stadens mest romantiska och stämningsfulla område med kullerstensgator och gammal, vacker arkitektur. Där finns också många mysiga butiker som säljer souvenirer och konsthantverk. Den judiska kyrkogården har anor sedan början av 1800-talet och där finns drygt 200 000 gravstenar, men också många fina träd och växter.

I Ostrogski-palatset är det numera ett museum för en av Polens mest berömda kompositörer, Frederic Chopin. Bland sevärdheterna hittar man också Parken Lazienki, som är en stor grön parkoas mitt i staden som innehåller ett palats på en ö, en antikinspirerad amfiteater och ett nyklassicistiskt orangerie. Tycker man om att se på mäktiga slott så rekommenderas också det kungliga slottet och Wilanow som är ett pampigt barockslott mitt i en lummig park.

När det gäller shopping så finns det ett enormt utbud i Warszawa. Fynda gärna konsthantverk, smycken och vodka. I Polen görs det fina smycken, framförallt i silver. 

Lämna en kommentar