Reseguide till Krakow

Krakow är en charmig och storslagen stad belägen i södra Polen och är Polens näst största stad, efter Warszawa, med sina c:a 750 000 invånare. Krakow var tidigare Polens huvudstad fram till slutet på 1500 talet då Warszawa övertog rollen som huvudstad.

Området kring Krakow har varit bebott i minst 22 000 år och man har funnit fynd från stenålder och ett flertal utgrävningar har skett där man har hittat bosättningar i bland annat grottor. Därefter finns fornlämningar från järn och bronsåldern och från 700 talet finns fynd som visar på att Krakow var ett tätbefolkat område.

Till Krakow reser man för att beundra denna fantastiska stad, som många säger är som i sagolandet, med en arkitektur som gränsar till perfektionistisk, de vackra parkerna och den trevliga atmosfär som råder i staden. Här finner man alldeles utmärkt shopping, i många fall mycket billigt, och ett rikt utbud på barer och restauranger.

Krakow är en perfekt stad för weekendsemester och drar många turister som vill kombinera shopping med att besöka sevärdheter och släppa loss i Krakows pulserande uteliv.

Staden har även världens äldsta universitet och är födelseort för två av nobelprisvinnarna i litteratur, Szymborska och Czeslaw.

Polen har likvärdiga årstider som Sverige även om somrarna ofta är het och temperaturen gärna håller sig kring 35 grader och är fuktiga. Vintertid har Krakow en mindre mängd snö och temperaturerna ligger mellan 5 grader ned till -15 grader. Till Krakow kan man resa året runt.  Hösten och våren rekommenderas för den som vill utforska Krakows stad och historia då somrarna är heta.

Sevärdheter

Krakow bjuder på många sevärdheter, utöver att det är en mycket sprakande stad och har ett stort utbud på nöjen och shopping. Krakow är en utmärkt stad att promenera i och man upptäcker mycket sevärdheter, som man annars lätt missar. Ett måste när man besöker Krakow är att ta en promenad över Stora torget, som är ett av de största medeltida torgen i Europa. Torget ligger beläget i Gamla stan och man kommer dit genom att promenera genom den lummiga parken, där stadsmurarna var resta tidigare.

Torget är inte bara gammalt det är även ett av de absolut vackraste torgen i världen. När man promenerar på det fyrkantiga torget, som mäter 200 x 200 meter i storlek, passerar man även den gigantiska saluhallen för tyger, vilket är en kvarleva då man har sålt tyger på torget sedan 1200 talet.

På torget finner man även Mariakyrkan som har två torn som mäter 81 meter över marken, och som anses vara stadens riktmärken. Varje timme, dygnet runt, året om, meddelas hel timme med en trumpet från ett av tornet. Även traditionen med trumpeten är en kvarleva från 1200 talet, fast det på den tiden hade som syfte att varna för anfall eller bränder. Om man lyssnar på trumpeten så slutar trumpen att ljuda på en helt oväntad ton och detta beror på att när staden år 1241 anfölls så blåste trumpetaren i trumpeten men blev dödad mitt i en ton, innan han hann avsluta. Samma trudelutt spelas fortfarande än idag och avslutas lika tvärt och oväntat som år 1241.

När man besöker Krakow ska man försöka att göra en visit i någon av stadens alla museum. Krakow har några av världens bästa museum. Även ett besök i kungliga slottet rekommenderas. Slottet har en våning innehållande ett flertal konstverk som bland annat träsnidade kungaporträtt och vackra målningar. Slottet ligger beläget på klippan Wawel, precis vid floden Wisla.

Lämna en kommentar