Polen

Polen är ett land som tillhör Östeuropa och som har en lång och intressant historia. Redan på 900 talet formades Polen och var under ett antal 100 år även en stormakt. Under 1700 talet förlorade dock Polen sin självständighet och fick tillbaka den igen efter första världskriget. Polen har länge legat under det forna Sovjetunionens makt fram till 1989 då landet fick sin första icke kommunistiska regering. Därefter har landet sakta med säkert utvecklats till en blomstrande demokrati och är idag ett välbesökt land.

Polen har ett varierande landskap med bergsområden i den södra delen av landet. Här finner man flera skidorter och populära naturområden. I nordost finner man stora områden med insjöar och längre österut utgörs hela östersjökusten av sandstränder.

I Polen har man även lyckats att bevara många djurarter som dött ut på andra håll i Europa. Bland annat finner man europeisk bisonoxe, brunbjörn, storkar och bäver. I vildmarken finns det även varg, älg och lodjur.

Landet drogs med stora problem efter andra världskriget och det har tagit tid att bygga upp landet ordentligt men nu har man lyckats bygga ut städer och andra turistmål vilket innebär att Polen är ett mycket intressant resmål med många sevärdheter.

Fakta

Huvudstad: Warszawa
Språk: Polska
Invånare: C:a 38,1 miljoner
Valuta: PLN, 1 Zloty = 100 Groszy
Tidsskillnad: 0 timmar
Visum: Nej, 90 dagars visum ges vid inresa
Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Polen är ganska likt det klimat vi har i södra Sverige. Relativt milda vintrar och varma somrar. Vid gränsen till Vitryssland är det dock stränga vintrar och temperaturer ned till närmare 20 minusgrader. Bästa tiden att resa till Polen är från maj till september. Många resor dock till Warszawa under vintertid för att shoppa.

Boende

Polen har under de senaste årtionden byggt ut med bra hotell och man kan idag finna logi i både mellanklasshotell med bra standard till lyxhotell med överdådig lyx. I Städerna kan man även finna vandrarhem och Hostel där man kan bo riktigt billigt. Dock kan det vara varierande standarder på dessa så att ta en titt innan man bestämmer sig för sitt boende rekommenderas. Utanför städerna erbjuds ofta boende på pensionat eller slottsherrgårdar. Naturen ligger alldeles inpå knutet vilket gör att boendet i sin helhet är mycket bra. Vill man campa finner man de bästa campingplatserna nere vid Östersjökusten.

Transporter

Buss

I Polen finns det bra lokala bussnät i städerna. För resor mellan städer finns både statliga och privata bussbolag som erbjuder långfärder till rimliga priser. Kontrollera dock om priset och tiden för resan kan bli bättre genom att man väljer tåget.

Tåg

Polen har ett väl utbyggt tågnät. Priserna för tågresor är mycket billiga och standarden och komforten på tågen är bra.

Taxi

Taxi finns i alla större städer. Taxibilarna ska generellt köra på taxameter men har ofta en påfallande lust att vilja köra mot fast pris. Välj alltid en taxi med taxameter då det blir både billigare och att det även står klart vilket belopp som ska betalas när man kommer fram. Taxichaufförer förväntar sig c:a 10% i dricks på resan.

Destinationer i Polen

Krakow

Krakow är en charmig och storslagen stad belägen i södra Polen och är Polens näst största stad, efter Warszawa, med sina c:a 750 000 invånare. …

Läs mer

Wroclaw

Wroclaw, även känd under sitt tyska namn Breslau, är en medelstor stad i den södra halvan av Polen. Staden har en lång och rik historia, men är än idag fortfarande relativt okänd jämfört med andra destinationer i Polen. …

Läs mer

Warszawa

Warszawa, Polens huvudstad, ligger centralt i landet och har mycket att erbjuda för turister. Vad sägs om historiska byggnader, god mat och dryck, ett modernt storstadsliv och stämningsfulla gator. …

Läs mer

Lämna en kommentar