Reseguide till Manila

Manila är huvudstad i Filippinerna, beläget på den västra kusten av ön Luzon. Staden är en av de största i Filippinerna med sina drygt 1,6 miljoner invånare. Utöver att vara landets formella huvudstad är Manila också ett kulturellt, kosmopolitiskt och ekonomiskt centra och den stad som är allra mest synonym med Filippinerna.

Exakt hur länge som Manila har funnits som stad är ännu okänt, men samhället dyker upp i historieböckerna under första halvan av medeltiden. Vid den tidpunkten var staden ännu ganska blygsam, men efter att staden koloniserats av Spanien dröjde det inte länge innan handeln tog fart. Staden växte rekordartat och utvecklades under flera hundra år. 

Därefter började en lång och slitsam kamp om staden, som i omgångar ockuperades av såväl USA som Storbritannien och senare av Japan. Staden drabbades hårt av strider under andra världskriget, men har i snabb takt byggts upp igen och blivit större än någonsin under 1900-talet.

Besökare åker för det mesta till Manila för att ta del av den exotiska kulturen, det tropiska landskapet och dess fascinerande historia. Besökare väljer mer sällan Manila för en sol och bad semester, men några av Filippinernas allra finaste stränder finns faktiskt bara några mil från Manila.

Temperaturerna sträcker sig mellan cirka 20 och 30 grader, året runt. Skillnaden i temperatur är ganska små mellan årstiderna, och besökare kan se fram emot ett tropiskt klimat året runt. Solen står för det mesta högt på himlen men regn är också vanligt under senare halvan av sommaren. Under Juli månad kan det regna så mycket som fyra decimeter.

Resa och boende

Besökare anländer antingen via flyg, båt eller buss. Ytterst få flygbolag trafikerar flygplatsen direkt, vilket betyder att en eller flera mellanlandningar är vanligt. Manilas närmaste flygplats är Ninoy Aquino International, som ligger 7 kilometer från själva staden.

Till och från flygplatsen tar man sig enklast med taxi, även om vissa bussar också trafikerar enskilda terminaler. Bussarna är dock reguljära och därmed kan man hamna långt från sitt hotell om man inte är bekant med linjerna. Det finns också en tågstation i närheten av flygplatsen, som dock kan vara svår att hitta för besökare. Även där är chansen stor att man hamnar fel. Stationen heter Baclaran.

Utbudet av boende i Manila är stort, men merparten av hotellen håller en mycket låg klass och därför kan det vara svårt att hitta bra boende på plats. Besökare rekommenderas boka boende i samband med resan, i god tid före planerad utresa. Ett säkert kort är att välja ett hotell som tillhör någon internationell och välkänd hotellkedja, då dessa garanterar god standard och för det mesta håller bra priser.

Mat och dryck

Manila är en stor stad, och matkulturen är utbredd och varierad. Det är lika lätt att hitta filippinska klassiker som amerikansk hamburgare eller japansk sushi. Till de lokala specialiteterna hör friterad gris, en maträtt som kallas Chicharon, och risrätten Silog, som ofta kombinerar ris, ägg, lök och grönsaker.

Standarden är ofta låg och hygienen bristfällig för den mat som serveras på gatorna, och besökare rekommenderas att istället vända sig till riktiga restauranger. Populära restauranger i Manila är Nanay Q vid Edsa Central, känd för sina utsöka fiskrätter, och Terrys Selection på ADB Avenue i Mandaluyong, som serverar smaskiga tapas.

Nattlivet i Manila är ett av de mest pulserande i hela Asien, och var man än befinner sig i staden är det nära till en pub eller bar. Renodlade klubbar är mer sällsynta, men många barer erbjuder välfyllda dansgolv. Besökare kan med fördel titta in på traditionella baren Giraffe i Makati, Danish Connection på Kalayan Avenue, som går i vikingtema, eller whiskeybaren Kiplings på Mandarin Oriental Hotel.

Amerikansk-inspirerade Hard Rock Café i Makati är också populär bland såväl lokalbefolkning som turister.

Aktiviteter och sevärdheter

Tack vare en spännande historia som sträcker sig mer än tusen år tillbaka i tiden finns det ingen brist på sevärdheter i Manila. Till de mest populära besöksmålen hör Intramuros, Baywalk och nationalmuseet.

Intramuros ligger på den norra sidan av The Bay och är ruinerna av den ursprungliga, spanska fästningen och innehåller många bevarade medeltida objekt. Baywalk ligger söder om Luneta och är en mysig park där man kan avnjuta den vackraste solnedgången i Manila, bara ett stenkast från trevliga restauranger. 

Nationalmuseet, Pambansang Museo, står på Burgos Avenue och har Manilas största samling av historiska föremål. Samlingen inkluderar allt tänkbart från arkeologiska fynd till kulturella. Själva museet är också ett historiskt föremål, med över hundra år på nacken.

Lämna en kommentar