Reseguide till Lima

Lima är huvudstad i Peru, men också landets enskilt största stad med nära nio miljoner invånare, beläget i mitten av landet vid tre olika floder. Staden är ett viktigt ekonomiskt centrum, såväl som en universitetsstad, och är den snabbast växande orten i Peru. Trots att Peru har en mycket lång historia, är Lima en relativt ny stad.

Staden grundades under medeltiden som en koloni av spanska utforskare, men redan innan dess fanns bosättningar på platsen tillhörande Inka-riket. Efter att konflikterna med Inka-riket lagt sig blev Lima snabbt en framträdande stad i den internationella handeln, vilket bidrog till att staden också snabbt expanderade. Under 1800-talet blev Lima föremål för flera konflikter, invaderades och ockuperades vid ett flertal tillfällen och händelseförloppet slutade med att Lima blev självständigt. Omedelbart därefter utsågs Lima till huvudstad i begynnelsen av vad som kan sägas vara nutidens Peru.

I början av 1900-talet var staden fortfarande liten jämfört med dess nuvarande storlek, med bara drygt en halv miljon invånare. Under senare halvan av 1900-talet flyttade många från bergsregionerna till Lima för att ta del av den ekonomiska tillväxten. Turism är en förhållandevis liten inkomstkälla, men Lima är inte längre en okänd pärla bland resmål utan numera världsberömd och synonymt med Peru.

Klimatet är ovanligt milt för kontinenten och pendlar vanligtvis mellan 20 – 30 grader under sommarhalvåret och svävar omkring 15 grader under vintermånaderna.

Resa och boende

Besökare anländer till flygplatsen Jorge Chavez International, som ligger en längre bit från själva staden. Därifrån tar man sig vidare antingen med buss eller taxi, där charterbuss arrangerat av hotellet eller resebolaget är allra smidigast. De reguljära bussarna går inte särskilt regelbundet och trafikerar inte alla hotell, och taxibilarna som finns vid flygplatsen är ökända för att vara opålitliga med priset. Besökare som inte har transfer inkluderat i priset bör boka en taxibil från ett seriöst bolag, vilka man hittar inne i själva terminalen på flygplatsen.

Utbudet av boende är stort, men varierar i standard såväl som pris mellan stadsdelar. Allra bäst, vilket också ger mest värde för pengarna, är att boka ett hotell i medelprisklass på ett hotell som ingår i en större hotellkedja. Lima är en enorm stad, så det kan vara värt att ha i åtanke vilka aktiviteter som planeras vid valet av hotell, eftersom ett bra läge kan spara mycket tid och pengar under besöket.

Mat och dryck

I den lokala kulturen är maten väldigt viktig, och något man tillagar och serverar med stolthet. Det är därför inte så konstigt att Lima är en prisvinnande stad, känd för sina många och bra restauranger. Var man än är i staden kan man hitta en trevlig restaurang utan större problem. Menyerna är övervägande traditionella och innehåller till största delen färsk fisk, antingen rå och marinerad eller tillagad på diverse sätt, och ofta bläckfisk. Traditionsenligt ska maten som serveras vara smakrik och välkryddad.

Än idag är utelivet i Lima inte särskilt prioriterat av de flesta invånarna, som för det mesta föredrar kaféer och restauranger. Trots det finns ett flertal uppskattade pubar, barer och klubbar som attraherar en hel del av besökare såväl som lokalbefolkning. BW Bar i Barranco tillhör de mest populära barerna, så även Huaringas på Bolognesi St.

Aktiviteter och sevärdheter

Utöver den goda maten finns också ett flertal större stränder, som ofta är välbesökta under högsäsong. De största stränderna återfinns i motsatta ändar av staden, i norr och i söder, i utkanten av staden. I närheten av stränderna finns också ett flertal restauranger, klubbar och hotell vilket gör Lima till ett utmärkt resmål för sol och bad.

Den som vill ha lite omväxling från långa, sköna dagar på stranden har många välfyllda museer och gallerior att välja mellan. Museo Rafael Larco Herrera sägs ha mer än femtio tusen olika föremål, och tyngdpunkten ligger på keramik, medan Museo Nacional de Antropologia tar besökare genom hela stadens historia.  Naturhistoriska museet, Museo de Historia Natural, är ett utmärkt val för den med intresse för den exotiska och fascinerande Peruvianska naturen.

Söker man fina souvenirer kan man hitta ett flertal butiker i hamnen i San Miguel, främst hantverk såsom musikinstrument och kläder som går i traditionell, klassisk stil.

Lämna en kommentar