Reseguide till Panama City

Panama City är huvudstad i staten Panama, beläget ungefär i mitten av landet, vid Panama-kanalen. Staden har en av världens snabbast växande ekonomier och anses vara ett av Centralamerikas viktigaste kulturella centra. Så sent som 2003 utsågs Panama City till Amerikas kulturhuvudstad och flera uråldriga, välbevarade delar av staden är klassade av FN som en del av vårt världsarv.

Besökare reser till Panama City av många olika anledningar. Närheten till sol och bad i tropisk miljö och klimat lockar många sol-sugna turister, och det stora kulturella arvet lockar många med intresse för historia. I centrum finns också mycket goda möjligheter till shopping och det pulserande utelivet erbjuder många alternativ för den som vill skaka loss efter en lång, solig dag.

Temperaturerna i Panama City varierar mycket lite under året, och förhåller sig för det mesta omkring 30 grader. Under sommaren är regn mycket vanligt, uppemot varannan eller var tredje dag, medan vintermånaderna är mycket torra.

Resa och boende

Besökare anländer till flygplatsen Tocumen International, som ligger ett par mil från centrum. Från flygplatsen tar man sig vidare med flygtaxi, vilket är det enda tillgängliga alternativet. Bussar, tåg eller minibussar trafikerar inte flygplatsen. Priset varierar beroende på antal resenärer och priset per person blir lägre desto fler resenärer. Priserna är dock överkomliga oavsett antal resenärer.

Utbudet av boende är stort i alla prisklasser. Skillnaderna i pris är dock små och kvaliteten varierar kraftigt, så besökare bör med fördel välja ett hotell med tre stjärnor eller fler. För det mesta är priserna högre desto närmare centrum som boendet ligger, men lokaltrafiken är välfungerande, så ett centralt boende behöver inte alltid vara nödvändigt.

Mat och dryck

Merparten av restaurangerna i Panama City serverar internationell och modern mat, till skillnad från de mer traditionella restaurangerna som återfinns i mindre städer. Franska, indiska, kinesiska och italienska restauranger finns sällan mer än ett stenkast från varandra. Besökare kan därför prova på nya läckerheter varje dag från världens alla hörn. Den som är sugen på traditionella maträtter kan besöka restaurangen Miraflores i Miraflores Visitor Center eller Manolo Caracol i Casco Viejo. Många små kaféer, utspridda över staden, serverar och enklare, men klassiska, maträtter.

Utescenen är enorm i Panama City, och pubar och barer återfinns över hela staden, även i utkanterna. Merparten av nattklubbarna är dock samlade i stadsdelen Calle Uruguay. Bland de mest populära kan Prive, Guru och Loft nämnas. Klubbar med välfyllda dansgolv som går i varierande teman finns också i Zona Viva, exempelvis  Jet Set Club och X Space.

Aktiviteter och sevärdheter

Tack vara Panamas rika historia finns en hel del sevärdheter. Panama-kanalen är en av de mest populära, och lämpar sig väl för en dagsutflykt till båt. Har man andra aktiviteter inplanerade för dagen kan man också ta sig dit med valfri taxi från Panama City.

Den äldsta delen av Panama City är Casco Viejo, gamla stan, som är ett utmärkt område för besökare att strosa runt i. Merparten av byggnaderna uppfördes för många hundra år sedan och ett flertal mysiga kaféer, restauranger och butiker har växt upp i stadsdelen. Många månghundraåriga kyrkor återfinns här, exempelvis St Joseph, som är känd för bland annat ett altare tillverkat i solitt guld.

Ännu äldre är ruinerna som återfinns i Panama Viejo, gamla Panama, komplett med museum för den som vill fördjupa sig i staden historia. Panama Viejo är resterna från den allra tidigaste spanska kolonin i Panama. Panama Citys äldsta kyrka, som ännu brukas, är Catedral, som står vid torget med samma namn, Plaza de la Catedral.

Lämna en kommentar