Panama

Panama är en republik, beläget i den södra delen av Centralamerika, som gränsar mot både Atlanten och Stilla havet. Huvudstaden, Panama City, är den största staden i landet och utnämndes nyligen till Amerikas kulturhuvudstad. De flesta besökare åker till Panama för att sola och bada i en tropisk miljö och samtidigt passa på att uppleva den centralamerikanska kulturen när den är som bäst. Men Panama har också en spännande historia.

Platsen där Panama ligger har varit bebodd i över fyra tusen år, även om landet som sådant först dyker upp i historieböckerna under medeltiden. Flera olika europeiska upptäcktsresande landade på Panama i början av 1500-talet, på jakt efter guld, och inom kort hade flera kolonier växt fram. Trots att Spanien inte var först på platsen så inlemmades Panama i det dåvarande spanska imperiet, och kvarblev där till tidigt 1800-tal. Därefter frigjorde sig Panama från Spanien och blev frivilligt en provins tillhörande Colombia, fram till dess att Panama blev en självständig stat under tidigt 1900-tal.

I dagsläget är Panama en stabil demokrati och en snabbt växande ekonomi, tack vare sitt unika läge för sjöhandel och det geografiska läget mellan USA och Sydamerika. Kulturen är fascinerande, historiearvet är stort och det är enkelt att ta sig dit och runt i landet, vilket lockar allt fler besökare. Klimatet är också inbjudande, med höga temperaturer året runt, inte sällan omkring 25 – 30 grader, och med regelbundna och svalkande regn.

Resa och boende

Besökare anländer som regel till flygplatsen Tocumen International, som ligger strax utanför Panama City. Därifrån tar man sig enklast med taxi eller buss till centralstationen. Ska man ta sig vidare från Panama City går det regelbundna bussar och tåg till andra städer i Panama. Flera flygplatser finns också i andra städer, men dessa trafikeras främst av inrikesflyg.

Utbudet av boende i Panama varierar lika mycket som standarden på boendet. För det mesta är utbudet såväl som kvalitetsnivån högre i de större städerna, medan mindre städer och samhällen främst erbjuder vandrarhem och enklare hotell. Skillnaderna i pris är också mycket stora, men stämmer inte alltid överens med kvaliteten. Besökare rekommenderas därför att välja ett hotell som har stjärnmärkning och då helst ett hotell med minst tre stjärnor.

Mat och dryck

Matkulturen i Panama varierar mellan större städer och landsbygd. I de större städerna är internationell mat, och då främst fransk, italiensk, indisk och kinesisk mat, mest populärt och antalet internationella restauranger är större än de traditionella. På landsbygden serveras i första hand traditionell mat, med tydliga influenser av såväl spansk som colombiansk matlagning. Närheten till havet gör att rätter på färsk fisk är ett naturligt och vanligt inslag, ofta mycket kryddstark och smakrik.

Utescenen i Panama är världsberömd, och det finns många anledningar till det. Karnevaler och festivaler, massor av pubar och barer och välfyllda dansgolv på nattklubbar hör till vanligheterna. Pubar och barer återfinns i de flesta städer, men nattklubbarna i stor utsträckning är koncentrerade till de största städerna, och allra mest Panama City.

Aktiviteter och sevärdheter

Panama är ett land med många ansikten. Besökare kan utan problem hinna med att besöka allt från historiska monument, höga berg och sandiga stränder på en vecka. Resenärer som är sugna på lite mer äventyrliga aktiviteter kan vandra i bergen, fiska, snorkla och surfa i provinsen Chiriquí. Besökare som vill strosa runt i historiska, välbevarade miljöer kan hitta många sevärdheter i staden Portobelo.

Den som är mer sugen på att att äta och dricka gott och sola och bada, med något museibesök som omväxling, reser med fördel till Panama City. Panama-kanalen är så gott som obligatorisk att besöka och den återfinns inom bekvämt avstånd från Panama City.

Destinationer i Panama

Panama City

Panama City är huvudstad i staten Panama, beläget ungefär i mitten av landet, vid Panama-kanalen. Staden har en av världens snabbast växande ekonomier och anses vara ett av Centralamerikas viktigaste kulturella centra. …

Läs mer

Lämna en kommentar