Reseguide till Wien

 Wien, som idag är Österrikes huvudstad, är vida känd för sin romantiska historik som kretsen kring bland annat wienervalsen och andra storheter inom klassisk musik. Wien har en modern stadskärna men ett myller av klassiska och vackra byggnader som påminner en om Wiens storhetstid. Wien kallas även för musikens stad då ingen annan stad haft så många kända och framgångsrika kompositörer i en och samma stad.

Staden Wien börjar ta form kring 1200 talet och på 1800 talet var staden Wien en viktig politiskt maktfaktor genom Wienkongressen som förlades till staden.

Att ta sig runt i Wien fungerar utmärkt med tunnelbana, spårvagn buss eller taxi. Det finns ett väl utbyggt transportnät, med enhetlig taxa, vilket innebär att man enkelt kan ta sig fram till olika platser i staden. Wien är även en cykelvänlig stad och att cykla runt och ta del av den vackra atmosfären är också att rekommendera.
Wien besöker man lämpligast under senvåren eller sommaren då klimatet är mer behagligt. Höst och vinter är kalla årstider och temperaturen drar sig ofta ned kring 0 strecket.

Sevärdheter

Wien har mängder av sevärdheter och kulturskatter. I Wien finner man både slott, katedraler och vackra parker. I den gamla stadsdelen finns det mycket vackra och historiska byggnader som väl är värt några timmars promenad. Här kan man även stanna till på någon uteservering och insupa den kulturromantiska atmosfär som man bara kan finna i Wien.
Mitt i Wien hittar man den mäktiga katedralen Sankt Stephans. Denna katedral uppfördes redan under 1200 talet och har klarat sig väl genom de båda världskrigen och under sovjetunionens ockupation. Katedralen innehåller flera kulturskatter och i ett av tornen ska utsikten vara så slående så man ska se ändå bort till Tjeckien.

För den som är intresserad av Freuds liv och historia har hans bostad i Wien byggts om till Sigmund Freud museet. Här får man en storslagen insyn i hans liv och leverne där man kan betrakta alla hans originalmöbler, ta del av hans första böcker och se Freuds egen samling av antikviteter.
Wien erbjuder ett enormt utbud av byggnader och historia som bäst kan upplevas genom att promenera genom dessa stadsdelar. Det finns flera möjligheter att delta i guidade turer som ger bra information och en hög upplevelsefaktor.

För den konstintresserade är ett besök på Konsthistoriska museet att rekommendera. Museet är ett av de absolut bästa konstmuseerna i Europa och här finner man bland annat flera verk av Rubens och Peter Brueghel den äldre.
För barnfamiljen rekommenderas ett besök på Prater som är ett gigantiskt rekreationsområde där man kan finna swimmingpool, sportarenor, ridning och det Wienska pariserhjulet.

Uteliv och mat

Wien erbjuder all möjlig typ av internationell mat. Framförallt är Wien paradiset för den som anser att tysk/österrikisk mat är gott. Här finns mängder av delikatesser som köttkorvar, pastejer och självklart snitslar. Ett besök på ett av de sista riktiga värdshusen, Zu den 3 Hacken, där äkta österrikisk mat kan förtäras i en klassisk miljö är en upplevelse.
Wiens nattliv är jämförbart med de flesta andra europeiska städerna. Det finns ett nattliv som passar alla. Allt från enkla ölstugor med tyrolermusik till diskotek och internationella musikpubar.

Lämna en kommentar