Reseguide till Innsbruck

Innsbruck ligger i Tyrolen i västra Österrike och är en alpin stad. Innsbruck har c:a 130 000 invånare och är därmed Österrikes femte största stad. Innsbruck är en gammal stad med många historiska drag som speglar sig i den gamla bebyggelsen som fortfarande finns kvar i staden. Många anser att Innsbruck är den vackraste alpstaden.

Till Innsbruck åker skidåkare och naturfantaster som genom området får ut det absolut mesta inom sina respektive intressen. Innsbruck ligger i Inndalen, mitt mellan de två bergskedjorna Karwendelbergen och Brenner, som med sina alptoppar, som mäter upp till 2 700 meter över havet, och den omgivande Tyrolska naturen inbjuder till fantastisk skidåkning under vintern och underbara vandringar under sommaren.
 
Innsbruck, som har fått sitt namn efter alla de broar som löper över floden Inn, som går rakt genom staden, har ett rikt kulturliv och det pulserande stadslivet tilltalar många ungdomar. Då Innsbruck är en universitetsstad så betyder det att staden har gott om ungdomar, vilket märks i nöjeslivet. Det är en märklig med hårfin kontrast som man ibland ser där det gamla går över till det nya.

I området strax utanför Innsbruck finner man ett flertal byar, bland annat byn Mutters som har utsetts till den vackraste byn i Tyrolen och är med sina natursköna vykortsliknade omgivningar väl värt ett besök.

Innsbruck ligger beläget på 600 meters höjd och har ett alpint klimat vilket innebär att somrarna är korta och milda och vintrarna långa, snörrika och kalla. Man kan resa till Innsbruck året om, vintertid är det främst alpina sportaktiviteter som lockar turister och under övriga tiden på året så är det staden och dess vackra omgivningar.

Sevärdheter

Innsbruck är en fantastiskt vacker stad och ett besök i den gamla stadsdelen leder fram till många sevärdheter. Här finner man en spännande och vacker arkitektur, som inramas av en bedårande alplandskap som bakgrund. Här är gatorna trånga och med massor av charmiga butiker och restauranger.

I den gamla stadsdelen ligger ett område som heter Altstadt och här finner man bland annat en av stadens främsta sevärdheter, Das Goldenes Dachl, som är ett tak över en balkong på en av byggnaderna, som huseras av Tyrolens regenter, som är helt tillverkad i guld. I samma område, nere vid Triumfporten, arrangeras även en stor julmarknad varje år som drar massor av besökare som shoppar, äter och umgås.

När man är i Altstadt så hittar man flera sevärdheter och vackra gamla hus och torg som kantas av caféer och restauranger.

Ett besök i Europas högst belägna zoo, Alpenzoo, som ligger 750 meter över havet är värt ett besök. Detta zoo har ungefär 150 olika djurarter av djur som även lever i vilt tillstånd i Österrike. Bland annat hittar man björnar och vargar här.

Alperna på sommaren

Sommartid finns det ett flertal vandringsleder genom och över alperna. Här kan man ta del av den vackra naturen, promenera i de djupa skogarna eller vandra i bergstopparna. Det finns flera olika nivåer på vandringslederna och vissa kräver en guide, för att få ut det mesta av sin vandring. Det finns linbanor som fraktar vandrarna upp i bergen där man stöter på ett otroligt växt och djurliv. Bland annat kan man hitta orkidéer, alprosor och med lite tur den världskända alpblomman edelweiss. Det är inte ovanligt att man ser örnar, småbjörnar eller getter under sin vandring.

Skidåkning

Vintertid är det skidåkning som gäller i Innsbruck och besökarna kommer från hela världen. De närmaste skidliftarna ligger bara 15 minuters bilväg från staden. Här finner man 7 stycken skidorter med utförsbackar som passar alla typer av skidåkare, från slalom, offpist till backhoppning. Det finns totalt 700 kilometer pister i området och även fantastiska längdskidspår för den som vill ge sig ut på längre turer i den vackra alpnaturen.

Lämna en kommentar