Reseguide till Bad Gastein

Bad Gastein ligger i distriktet Pongau i den österrikiska delstaten Salzburg. Staden har c:a 6000 invånare och är beläget på c:a 1000 meter höjd över havet. Höjdskillnaderna i staden är mycket stora och har en differens på upp till 400 meter, vilket är märkbart när man promenerar i city.

Bad Gastein ligger i alperna och är beläget vid foten av berget Graukogel och Stubnerkogel. I området finns även en nationalpark och man kan också finna Österrikes högsta vattenfall med en fallhöjd på över 300 meter.

Det första hotellet byggdes i början på 1790 talet och tog emot turister som genomgick hälsokurer i det gynnsamma och harmoniska landskapet. Under 1800 talet utökades orten med ett flertal hotell och kungligheter från hela Europa besökte orten för att ta del av den berömda hälsokuren som fanns att tillgå i form av det varma termalvattnet som fanns i källor under bergen. Än idag strömmar miljontals liter varmt källvatten varje dag genom hotellens relaxavdelningar där dagens turister får sin dos av hälsokurer.

Det var först under 1940, efter att andra världskriget slutade, som man började ta emot turister för skidåkning. 1947 byggdes den första skidliften och under 1950 talet så exploderade turismen och Bad Gastein sattes på skidortskartan.

Till Bad Gastein reser man för skidåkning under vintern och för vandringen i fjällen under sommaren. Året runt tar man även emot turister på hälsohotell och spaanläggningar.

Skidåkning

Bad Gastein är Österrikes mest populära skidort och drar turister från hela välden varje år. Många anser att skidorten är en av de bästa i världen tack vare sin höjd, längd och dess variationer. Bad Gastein har ett flertal liftsystemen och anses vara bland de modernaste man kan finna. Liftkapaciteten är 75 000 personer i timmen så köer är något man inte brukar se på orten.

Bad Gastein erbjuder ett stort antal skidbackar i de flesta nivåer och här finner man fem skidområden med ett stort antal pister på över 250 kilometer utförsåkning sammanlagt. Här finner man pister, slalombackar och banor för brädåkning. Det finns liftsystem som tar en mellan de olika topparna och den högsta toppen ligger 2686 meter över havet och den längsta utförsåkningsbacken är 14 kilometer lång.

Stubnerkogel är ett av Österrikes finaste skidberg med långa, utmanande pister, här finner man bland annat den 11 km långa pisten B11. Man tar sig enkelt upp till toppen med rulltrappa.

Längre ner i dalen ligger Dorfgasteinsystemet som erbjuder bra utförsåkning genom skogen i långa breda pister. Systemet omfattar 20 liftar med massor av pister i varierande svårighetsgrad. De flesta pisterna är konstgjorda och uthuggna ur skogen och därmed även vindskyddade.

I Bad Gastein finner man även mängder av längdåkningsspår, även belysta, som tar en ut i den vackra naturen rund skidorten.

Skidsäsongen i Bad Gastein sträcker sig från november till slutet på maj.

Sevärdheter och aktiviteter

Bad Gastein har även andra sevärdheter, förutom de vackra alperna, att erbjuda som bland annat en omfattande historia och ett flertal historiska byggnader. Här finner man flera byggnader och arkitektur i Jugendstil uppförda av den berömda byggmästaren Comini.

Det berömda vattenfallet är förstås en av sevärdheterna i Bad Gastein. Med en fallhöjd på över 300 meter är det en mäktig syn och gör även vattenfallet till Österrikes största.

När man besöker Bad Gastein ska man förstås prova på någon av de hälsokurer som erbjuds på någon av de spaanläggningar som finns på orten. Här finns dels kurer med varmt vatten direkt från underjordiska källor i bergen men även äventyrsbad i tempererade utomhuspooler där man finner olika aktiviteter att roa sig med efter skidåkningen. Även nöjeslivet är väl utbyggt i Bad Gastein och här finner man mängder av barer, musikpubar och diskotek.

Lämna en kommentar