Österrike

Österrike är förmodligen mest känt för sin fantastiska alpina miljö, vilket gör det till ett självklart resmål för slalom- och snowboard-älskare. Men även om man inte gillar att stå på pjäxor så finns mycket guldkorn i Österrike. Den traditionella arkitekturen med tydliga drag av såväl gotisk som barock stil är helt unik och kafékulturen kan bara beskrivas som legendarisk. Samtidigt som landet har ett väldigt rikt kulturarv är det också ett av världens mest utvecklade och moderna länder med goda kommunikationer och transportmöjligheter. Kulturen varierar dessutom rikligt från region till region – Österrike består av nio olika regioner – men gemensamt för alla regioner är gästfriheten. 

Österrike ligger beläget mellan Tyskland i norr, Italien i söder och Schweiz i väster. Den välkända floden Donau flyter genom Wien, som också är landets huvudstad. Temperaturen sträcker sig från 10 minusgrader om vintern till uppemot 30 grader på sommaren.
 

Mat och boende

Den österrikiska matkulturen är något alldeles extra. Väldigt mycket av det som serveras tillverkas, odlas eller bryggs lokalt vilket innebär att smakerna varierar från region till region och mellan årstider. Inte sällan fylls borden upp av färsk marmelad, mustigt kött, nyfångad fisk, kryddigt lamm eller kyckling. Det österrikiska vinet är också välkänt för sin färgrika karaktär och för varje maträtt finns minst en vinsort som passar perfekt. Österrike är också välkänt för sina utsökta desserter, där valet ofta står mellan klassisk choklad eller den berömda apfelstrudeln.

I de större städerna finns ett stort utbud av hotell i alla prisklasser med nära till allt från restauranger till klubbar. På de mindre orterna och i byarna finns vandrarhem och mindre hotell som erbjuder mer naturnära boende. Stor variation finns också i de alpina höjderna, där lyxiga hotellsviter blandas med mysiga stugor, inte sällan med magnifik utsikt.

Sevärdheter

Utöver den inspirerande och ständigt närvarande arkitekturen bjuder Österrike på några riktigt fina guldkorn. Den flygintresserade bör inte missa flygplansutställningen Hangar 7 I Salzburg där även själva lokalen är ett arkitektoniskt mästerverk. Om man hellre föredrar en god bok erbjuder Salzburg också en litteraturfestival om somrarna, ett årligt återkommande evenemang med tusentals besökare. Det färgglada museum Hundertwasser, som återfinns i Wien, erbjuder traditionell konst i världsklass.

Något som är helt unikt för Österrike är museumet Weinviertler Museumsdorf, som ligger i Niedersulz. Museumet består av hela 80 olika byggnader som tillsammans skildrar de senaste trettio årens utveckling, från stolar till vinpressar.

Aktiviteter

Om man besöker Österrike under sommaren eller bara föredrar att ha det extra bekvämt finns det goda möjligheter att roa sig i de större städerna. Särskilt Wien har ett rikt nattliv och nära till shopping om dagarna. Besökare reserverar gärna en eller ett par dagar åt att utforska landsbygden; särskilt de lokala vingårdarna.

För de som trivs bäst på ett par skidor erbjuder de alpina regionerna ett väl utbyggt liftsystem, över 800 nedfarter och boende i hög klass. Såväl nybörjare som erfarna kan uppskatta skitouring, guidade turer på skidor, i bland annat Bregenzerwald i Voralrlberg. För de mer äventyrslystna erbjuder Schladming-Dachstein skärmflygningar och på många skidområden kan de snötäckta vidderna utforskas off-pist. Efter en lång dag i vintersolen kan man med gott samvete slappna av framför öppen eld, eller avnjuta en kall öl i baren på någon av de många ställen som erbjuder after-ski. Besökarna på Tiroler Serfaus byter till exempel pjäxorna till tofflor på nästan tvåtusen meters höjd över havet. 

Destinationer i Österrike

Wien

 Wien, som idag är Österrikes huvudstad, är vida känd för sin romantiska historik som kretsen kring bland annat wienervalsen och andra storheter inom klassisk musik. …

Läs mer

Salzburg

Salzburg kan nog räknas till en av alpernas mest kända städer. Här föddes bland annat den världsberömda Mozart men staden är även känd för att det var här, i de vackra alperna som den stora filen Sound of Music spelades in. …

Läs mer

Klagenfurt

Klagenfurt är en liten gemytlig stad, belägget vid en av Europas största och varmaste alpina sjöar och har lite drygt 100 000 invånare. …

Läs mer

Innsbruck

Innsbruck ligger i Tyrolen i västra Österrike och är en alpin stad. Innsbruck har c:a 130 000 invånare och är därmed Österrikes femte största stad. …

Läs mer

Obertauern

För den som vill åka skidor i äkta snö är staden Obertauern, i Österrike, ett säkert kort. …

Läs mer

Lämna en kommentar