Reseguide till Auckland

De flesta turister som reser till Nya Zeeland börjar sin resa i Auckland. Auckland är namnet på Nya Zeelands storstadsområde som från början bestod av fyra städer: Auckland City, Waitakere, Manakau och North Shore City. Städerna har nu växt samman, men än idag är det fyra olika administrativa områden med egna styrelser. Storstadsområdets centrum ligger i Auckland City som också är landets största stad. I hela storstadsområdet bor 1,2 miljoner människor. Auckland har något för alla, från friluftsliv till storstadsliv. Auckland är uppbyggt på en rad av slocknade vulkaner och det finns verkligen mycket att se och uppleva i området. Det är den mest levande och den mest mångkulturella staden i Nya Zeeland.

Resa och boende

De flesta besökare anländer via flygplatsen Auckland International, belägen i Aucklands förort Manegere. Därifrån tar man sig vidare till Auckland med buss, skytteltåg eller taxi. Bussen kallas för Airbus och går minst två gånger per timme. Skytteltågen kostar betydligt mer men går å andra sidan mycket snabbare. Dyraste alternativet är taxi, som kan kosta uppemot fem gånger så mycket som en bussbiljett, och restiden är längre än med skytteltåget.

Utbudet av boende i Auckland är mycket stort och varierat, och så även kvaliteten. I medelprisklass är standarden överlag god, men ofta betydligt sämre i den lägsta prisklassen. Skillnaden är inte jättestor mellan medelprisklass och övre prisklass, men de mer exklusiva boendena har ofta bättre läge och inte sällan bättre utsikt. Bokar man boende i samband med resan får man som regel ett bra boende till bra pris, vilket därför är att rekommendera.

Mat och dryck

Auckland erbjuder en mångfald olika restauranger i alla prisklasser, och maten som serveras är ofta dels från det traditionella köket och dels från det internationella. Det är sällan svårt att hitta något som faller i smaken till ett mycket bra pris oavsett var man befinner sig i staden.

Det finns ett flertal pubar och barer i Auckland, men desto färre renodlade nattklubbar. Bland mer populära uteställen förtjänar den brittiska puben The Patriot på 14 Victoria St, och jazzklubben Deschlers på 17 High St, nämnas.

Aktiviteter och sevärdheter

Sky City hör till stadens absoluta måsten. Det är en stadsdel med skyskrapor där den högsta, Sky Tower, reser sig närmare 300 meter upp i luften. Högst uppe finns en roterande restaurang varifrån du har en bedårande panoramautsikt över staden. Tycker du om att aktivera dig är det segling som framförallt tilltalar Nya Zeeländarna. I Auckland finns fler båtar per capita än någon annanstans i hela världen. Den som är lite äventyrligt lagd kan roa sig med Bungy Jump från Sky Tower, vilket räknas som det längsta och vildaste hoppet man kan göra i hela världen. Till Auckland åker många på grund av närheten till vatten och det stora utbudet av vattenaktiviteter. 

Oavsett om du gillar att surfa, dyka, segla, fiska eller bada så finner du något för dig. I närheten av stadens centrum finns flera fina stränder. För den som tycker om lugn och ro snarare än våghalsiga äventyr så har Auckland ett stort utbud av shopping. Queens Street är en bra utgångspunkt för den shoppingsugne. Auckland är känd för sin fina konst och det finns flera lokalteatrar och levande musik runt om i staden. Bland stadens sevärdheter hittar man också The Auckland Harbour Bridge, berget och utkiksplatsen One Tree Hill, Auckland Museum och parken Auckland Domain.

Lämna en kommentar