Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett land i världsdelen Oceanien och ligger beläget i Stilla havet där landet består av två stycken öar, Nordön och Sydön. Trots att landet har en relativt kort historia och befolkades först för c:a 1000 år sedan har landet upplevt en stor förstörelse under människans framfart. Därför är idag mer än 30 % av Nya Zeeland skyddade naturreservat.

Landskapet på Nya Zeeland är mycket likt det norska landskapet. Fjäll, tundror och öken blandat med tropiska regnskogar. Naturen i sig inbjuder till fantastiska vildmarksäventyr.

Nya Zeelands huvudstad Wellington ligger på ön Nordön och är den sydligaste huvudstaden i världen. Nordön är den varmaste ön av de båda och landet består av ett berglandskap som täcker två tredjedelar av landet. Man finner även många floder, djupa insjöar och stora områden med tropisk regnskog.

Fakta

Huvudstad: Wellington Språk: Engelska Invånare: C:a 4,1 miljoner Valuta: NZD, 1 Dollar = 100 Cent Tidsskillnad: +11 timmar Visum: Nej, 90 dagars visum ges vid inresa Vaccinering: Nej

Klimat

Nya Zeeland kan delas upp i två olika klimatområden. På Nordön råder Medelhavsklimat och det blir sällan kallt under vintern. Sydön däremot har kalla vintrar och mildare somrar. Man kan resa till Nya Zeeland året om. Sommarperioden, som börjar i november och sträcker sig fram till februari, är den varmaste tiden. Under vinterperioden finns många bra skidorter i bergen där man kan åka utförsåkning, längdskidåkning eller de populära snowboardbanorna.

Boende

I de större städerna finner man ett flertal olika hotell i varierande standarder och prisklasser. Man finner även ett stort utbud på vandrarhem eller Bed & Breakfast där man till rimlig ersättning får ett bra boende. Hostel går att finna över hela landet och om man reser utanför städerna kan man även finna boende på värdshusen i de små byarna. Med tanke på att Nya Zeelands har mängder av naturreservat så finns det förstås massor av campingplatser. Dessa är oftast placerade i bedårande natur och är ofta bra utrustade.

Transporter

Buss

Alla städer har bra och utvecklade lokala bussnät. För resor ut i landet finns det långfärdsbussar som tar en till landets alla vrår. Bussarna är av bra standard och man kan köpa busspass för fria eller rabatterade resor.

Tåg

Att resa med tåg på Nya Zeeland går inte bara snabbt och är bekvämt, man får även vara med om fantastiska naturscener som utspelar sig utanför tågfönstret. Tågnätet täcker hela landet och man kan i stort ta sig med tåg mellan alla städer och orter.

Taxi

I alla större städer finns det gott om taxibilar. Dessa kör alltid med taxameter.

Flyg

Inrikesflyget är mycket väl utbyggt på Nya Zeeland. Landet har 27 flygplatser och med hjälp av ett flygpass kan man flyga obegränsat med sträckor under gällande tidsperiod.

Destinationer i Nya Zeeland

Auckland

De flesta turister som reser till Nya Zeeland börjar sin resa i Auckland. Auckland är namnet på Nya Zeelands storstadsområde som från början bestod av fyra städer: Auckland City, Waitakere, Manakau och North Shore City. …

Läs mer

Lämna en kommentar