Reseguide till Trondheim

Trondheim är Norges fjärde största stad, tillika dess största universitetsstad, beläget i den mittersta delen av landet. I dagsläget är Trondheim ett populärt resmål för turister, men också ett av Norges största kulturella centra. Staden grundades för mer än tusen år sedan och var under flera hundra år också Norges huvudstad. Trondheim har genom sin långa historia spelat en viktig roll vid många tillfällen, såväl under den kristna reformationen som genom de många krig som drabbat Norge.

Under andra världskriget ockuperades Trondheim av Tyskland, endast ett par dagar efter att invasionen påbörjades. Staden var också en av de värst drabbade under kriget, särskilt för befolkningen, tack vare att Tyskland förlade stora delar av sin flotta till just Trondheim. Ockupationen har, precis som alla andra många stora historiska händelser, satt sin tydliga prägel på Trondheims enastående kulturarv.

Klimatet är också inbjudande med milda vintrar och varma somrar. Trondheim är känt för att ha långa, soliga dagar under högsommar och korta, mörka dagar under mitten av vintern. Regn kommer i måttliga mängder året om, men allra  främst under hösten.

Resa och boende

Besökare anländer som regel till Trondheim Airport Vaernes, som ligger drygt tre och en halv mil från Trondheim centrum. Från flygplatsen tar man sig enklast till Trondheim med flygbuss eller tåg, men taxi finns också för den som vill ha lite avskildhet. Restiden är mer eller mindre lika lång för samtliga färdsätt. Flygbussen avgår i anslutning till varje ankommande flyg under dagen, medan tåget avgår en gång per timme.

Boende finns i alla prisklasser och delar av staden, från campingplatser och vandrarhem till lyxiga hotellsviter. Priserna är jämförelsevis höga för allt boende, men boendet håller å andra sidan en genomgående och hög nivå. Mest prisvärt boende hittar man i medelprisklass, eftersom det mest exklusiva boendet är mycket dyrt, och det allra enklaste inte är alltför billigt.

Mat och dryck

Restaurangscenen i Trondheim är lika mångkulturell som resten av staden, och utbudet av internationella såväl som traditionellt norska restauranger är mycket stort. Det går som regel lika lätt att hitta färsk, norsk lax som japansk sushi eller grekiska gyros. Organisk och vegetarisk mat börjar också bli alltmer populärt, så valmöjligheterna är nära nog enorma för besökare. Bland höjdpunkterna kan nämnas den franska restaurangen Chablis i Övre Bakklandet, Prins Olav Grill på Royal Garden Hotell och Credo vid Byhavens shoppinggalleria.

Nattlivet i Trondheim är också välkänt för att vara pulserande och varierat, och utbudet av pubar och barer är mycket stort. Antalet nattklubbar är betydligt färre, men å andra sidan är dansgolven välfyllda och populära. Bland stadens mest heta uteställen förtjänar puben Kieglekroa på Kongens Gate, danspuben Familien på Dronningens Gate och klubben Blaest på Solsiden.

Aktiviteter och sevärdheter

Den mest välkända sevärdheten i Trondheim är sannolikt Nidarosdomen, en tusenårig kyrka som därtill är den största i norra Europa. Nidarosdomen har ens fantastiskt vacker interiör, med en mångfald av kristna konstverk, och är ännu i bruk för mässor och dylikt. Delar av fasaden har ännu kvar kulhål från stridigheter under andra världskriget. Guidade turer erbjuds flera gånger om dagen.

I mitten av Trondheim återfinns också det kungliga residenset, Stiftsgaarden, och många andra gamla och storslagna byggnader. Munkholmen, en mycket gammal fästning på en närliggande ö, är också en populär sevärdhet som tar besökaren tillbaka i tiden på ett enastående sätt. 

Besökare som anländer under sensommaren kan med fördel ta del av St Olavs-festivalen, som arrangeras årligen i Trondheim. Festivalen bjuder på något för hela familjen; från god mat och dryck till tornerspel och uppvisningar.

Lämna en kommentar