Reseguide till Tromsö

Tromsö (”Tromsø”) är en förhållandevis liten hamnstad med sina ca 65 000 invånare, beläget i nord-Norge. Namnet kommer ifrån dels länet (Troms) och dels det faktum att själva staden huvudsakligen ligger på en ö. Trots sina relativt få invånare är det Norges sjunde största stad och huserar allt från universitet till bryggerier och en mångfald historiska byggnader. Mest känd i omvärlden utanför Norden är Tromsö förmodligen för att det tyska slagskeppet Tirpitz sänktes där under Andra världskrigets slutskede. Tirpitz hade rykte om sig att vara osänkbart och medförde såväl en symbolisk som strategisk förlust för Tyskland. Till skillnad från många andra delar av Norge klarade sig Tromsö mycket bra under Andra världskriget och var aldrig föremål för några större bombningar från endera sida i kriget.

Före världskrigen var Tromsö dock också ganska välkänt, då främst för att den tjänade som utgångspunkt för dåtidens många expeditioner till Arktis. Det slutar dock inte här, utan Tromsö är även berömt för att ha ett världens bästa lägen för att observera norrsken, som förekommer både oftare och tydligare än på de flesta, om inte alla, andra ställen i Europa.

Klimatet i Tromsö är relativt svalt och sträcker sig från i genomsnitt 4 – 5 minusgrader under vintern till uppemot 10 – 15 plusgrader under sommaren. Vintrarna är dessutom väldigt snörika, men tack vare att temperaturerna sällan sträcker sig alltför lågt är resmålet ända uppskattat under vintrarna. Tack vare att staden haft en central position i landets handel genom tiderna finns det många olika sätt att ta sig in, där flyg och båt är populära färdmedel. Närmaste flygplats är Tromsö Airport, men denna används i huvudsak för inrikes flyg. De flesta resenärer som flyger in från utrikes landar i Lagnes Airport, som ligger en dryg mil utanför själva staden. Det går utmärkt att ta sig vidare med reguljär buss, flygbuss eller taxi där den reguljära bussen är det billigaste alternativen. Det tar ca 10 – 15 minuter att ta sig in till staden.

Mat och boende


Tack vare stadens närhet till havet består den lokala maten till stor del av fisk men det finns också ett stort utbud av restauranger som serverar kontinentaleuropeisk och Asiatisk mat. Det går alltså lika bra att äta en bit sushi som att äta klassisk norsk lax. Priserna är överlag höga, och ett gott råd för den prismedvetne kan vara att söka sig till ett café eller bistro snarare än en restaurang eftersom de tidigare ofta serverar högklassig mat till lägre priser.

Merparten av boendet ligger i den övre medelklassen och det finns ytterst få boenden i de lägsta eller högsta prisklasserna. Det finns med andra ord lika få billiga vandrarhem som det finns femstjärniga hotell. Det boende som finns håller dock god standard.

Sevärdheter


Den främsta sevärdheten är förmodligen norrskenet, som framträder tydligast under högvintern och då under den tidiga kvällen. Om man hellre föredrar ett museibesök är de mest välbesökta Tromsö Museum vid Lars Thörings väg, Polarmuseet vid Söndre Tollbodegaten och Ishavskatedralen vid Hans Nilsens väg.

Aktiviteter


Tromsö har ett mycket rikt nattliv med ett flertal större nattklubbar och barer. De senare är utmärkta besöksmål ifall man önskar prova den lokala ölen (exempelvis Mack) och de tidigare passar perfekt om man vill skaka loss lite. Särskilt Ölhallen på Storgata är populär bland pubarna och Strut på Grönnegata anses vara den häftigaste nattklubben.

Lämna en kommentar