Reseguide till Stavanger

Stavanger är en stad och kommun i Norge, beläget vid landets sydvästra kust. Tack vare stora oljefyndigheter har Stavanger blivit en av de snabbaste växande, och mest rika, städerna i inte bara Norge, utan hela Skandinavien. När platsen beboddes första gången är ännu okänt, men staden har funnits i mer än tusen år – vissa byggnader i Stavanger är rentav de äldsta i Norge, exempelvis dess katedral.

Staden spelar också en viktig roll i den norska historian. Det var i Stavanger som den protestantiska reformationen utgick, och under många hundra år låg det då politiskt viktiga biskopsämbetet där. Stavanger har under större delen av sin existens varit befriad från krig och konflikter, men ockuperades av Tyskland under andra världskriget.

Stavanger är dock förmodligen mer välkänt för sin vackra, klassiskt norska arkitektur och närheten till enastående orörda naturlandskap. De flesta som besöker Stavanger gör det för att uppleva den traditionella, norska kulturen och äta och dricka gott i en inbjudande, gästvänlig atmosfär. Klimatet är också attraktiv med milda vintrar och varma, soliga sommarmånader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Sola Airport, som ligger lite över en mil från Stavangers centrum. Därifrån tar man sig enklast vidare med flygbuss, som avgår tre gånger per timme. Flygbussen trafikerar förutom centrum också ett antal hotell, varför det för det mesta inte är nödvändigt att ta en taxi. Något visum behövs inte för att resa till Norge, och ett pass behövs endast om man har ett äldre ID-kort eller körkort.

Utbudet av boende är relativt bra och alternativ finns i alla prisklasser. Överlag är boendet jämförelsevis dyrt och det kan därför vara en god idé att hitta ett bra boende i medelprisklass. Det allra billigaste boendet är inte alltid mycket billigare än ett bättre boende, och det dyraste boendet är sällan prisvärt. Den som vill bo exklusivt kan dock också hitta bra alternativ, som Thon Hotel Maritim på Kongsgaten eller Park Inn på Lagårdsveien.

Mat och dryck

I Stavanger är det i första hand klassisk norsk husmanskost som serveras, och då med en stark tonvikt på färsk fisk. Restaurangerna serverar dels norska maträtter och dels internationella, och då främst asiatiska, italienska och turkiska rätter. Det är för det mesta lika lätt att hitta en japansk sushi som färsk norsk lax.

Utescenen i Stavanger är känt som ett av de bästa i Norge, och det finns många anledningar för det. Utbudet av pubar och barer är mycket stort och dansgolven är för det mesta välfyllda under veckosluten. Till de mest populära ställena räknas puben Folken på Lökkeveien, Taket på Nedre Strandgaten och nattklubben Sting på Valbergstårnet.

Aktiviteter och sevärdheter

Tack vare sin långa historia finns det ett enormt kulturarv att ta del av i Stavanger. Särskilt de äldsta delarna av Stavanger (Gamle Stavanger) är populärt, med välbevarade hus som alla har sin egna historia. Den som vill djupdyka i historien har också många möjligheter. Stavanger Oil Museum erbjuder en unik inblick i stadens oljeindustri och Rogaland Kunstmuseum vid Mosvatnet erbjuder permanenta och tillfälliga utställningar med diverse konstverk från regionen. Monumentet ”Sverd i fjell”, ett massivt monument föreställande tre svärd med de norska fjällen och fjordarna som bakgrund, är också väl värt ett besök.

Lämna en kommentar