Reseguide till Oslo

Oslo, som av norrmännen kallas Tigerstaden, har kring 600 000 invånare. Staden är Nordens kanske mest internationella huvudstad med invånare från alla världens hörn. Med sin strategiska placering i Oslofjordens hjärta kan den bjuda på allt från ett livligt nattliv till exotiska båtturer till någon av fjordens vackra öar.

Ta sig dit

Att ta sig till Oslo går lika bra med flyg, båt, tåg eller bil. Den utbyggda flygplatsen Gardemoen, som numera kallas Oslo Lufthamn, är av ATRS (Air Transport Research Society) utnämnd till Europas mest effektiva flygplats 2010. Färjor finns att ta från Sveriges västkust och från Danmark. När det gäller tåg kan man få riktigt billiga biljetter från SJ om man bokar sin resa i god tid.

Boende

Att hitta budgetboende i Oslo är tyvärr inte lika enkelt som att hitta billiga tågbiljetter dit. Man kan dock bo på vandrarhem för knappt 230 Nkr per säng/natt. Var tidigt ute så du är säker på att få plats. Annars finns det enkelrum på hotell från 550 kronor. Det finns självklart även lyxiga hotell att välja på om du vill göra ditt uppehälle lite mer extravagant. Grand Hotel på stadens populäraste gata, Karl Johan, är ett av Oslos mest kända hotell sedan långt tillbaka i tiden.

Sevärdheter

Karl Johans gate är ett självklart turistmål för resanden. Tigerstaden har dock mycket mer att bjuda på än det myllrande gatulivet just där. Det nästan nybyggda Operahuset som ligger bakom järnvägstationen, Oslo S, är ett absolut måste! Sedan har man den världsberömda parken, av Osloboerna kallad Frognerparken, på Oslos Vestkant. I de flesta reseguider kallas den dock vid dess upphovsmans efternamn, Vigelands Parken.

Denna Vigeland (Gustav) är dock inte att förväxla med skaparen av Emanuel Vigelands Museum i stadsdelen Slemdal. Denna byggnad uppfördes av Emanuel som var Gustavs bror. Emanuel Vigelands Museum är en av Oslos mest sevärda byggnader och den är även svårast att hitta för stadens besökare. Tar du dig hit kan du studera ett mausoleum med väggar och tak dekorerade med fantastiska frescomålningar.

Det finns en annan byggnad som inte omtalas i turistbeskrivningar av Oslo. Det är den tidigare Oslo Sjömannsskole som ligger på Ekeberg med underbar utsikt över Oslofjorden. Ta gärna med en picknickkorg och njut av utsikten på en fin och solig dag. Byggnaden är byggt 1917, och den ser ut som en fästning.

Detta är bara en liten del av allt Oslo har att erbjuda sina besökare. Det finns ett stort antal museer. Både konstnärliga, historiska och tekniska. Munchmuseet, Nationalgalleriet, Kon-Tiki Museet och Norsk Teknisk Museum är alla värda ett besök.

Utflykter

Besöker du Oslo på sommaren är det en båttur ut till Oslofjordens öar du bör satsa på om du vill bort från folkmängden i stans gator. Ute på öarna kan du bada och sola på någon liten, mysig sandstrand eller på någon fin badklippa. Båtarna avgår från hamnen nära Aker Brygge. Vintrarna däremot är kalla och snöiga i Osloområdet. Detta inbjuder till en skidtur för att kunna utforska Nordmarka som har 260 mil preparerade skidspår. Hyra längdskidor kan man göra på Voksenkollen för ca 200 kronor per dag.

Mat och dryck

Enligt en undersökning från hösten 2009 är Oslo världens dyraste stad. Om man inte rör sig utanför turiststråken i centrum kan en lunch kosta från 200 kronor. Ett bra tips är dock att ta en spårvagn till exempelvis Vogts gate i stans östra delar. I området däromkring hittar man mindre restauranger som är mer budgetvänliga. En kebab kostar mellan 40-60 kronor.

Det som gör att Oslo har ett rykte på sig att ha ett så dyrt uteliv är i första hand de höga skatterna på alkohol. En öl behöver dock inte kosta mer än 30-40 kronor, men kan även kosta uppåt 70 kronor helt beroende på var man går. Räknar man med att betala upptill 150 kronor för en varm lunch finns det lämpliga restauranger i stadens alla delar. Ett mycket trevligt litet ställe är Habibi Café på Storgata 14 bara 5 minuter promenadväg från Oslo S. Precis bredvid finns kebab/falafelvarianten av Habibi. Här kan du köpa en falafelwrap för 40 kronor och du får förmodligen mer mat än du kan äta!

Osloboerna är, som alla norrmän, kända för sitt glatta humör och vänliga bemötande av sina besökare,och  speciellt av sina svenska grannar.

Lämna en kommentar