Reseguide till Narvik

Narvik är en mindre, men mycket välkänd, stad i den norra delen av Norge. Beroende på om man tar med närliggande, tillhörande samhällen eller bara räknar själva staden uppgår invånarantalet till mellan 14 000 och 18 000. Stadens historia sträcker sig formellt bara drygt hundra år tillbaka i tiden, men platsen tros ha varit bebodd ända sedan vikingatiden.

Något större samhälle var det dock inte under dess tidiga år. Staden började växa på allvar först under slutet av 1800-talet, när dess hamn byggdes. Narvik hade ett strategiskt viktigt läge, särskilt vad gäller export av järnmalm från de närbelägna gruvorna, som vid tidpunkten inte kunde flyttas på något annat vis under vintertid.

Innan Norge drogs in i det andra världskriget, i och med Tysklands invasion, hann Narvik växa rekordsnabbt och staden formligen frodades. Med sjötrafiken kom handel, och med handel kom resenärer, som behövde någonstans att bo och äta. Restauranger, vandrarhem och små företag växte upp som svampar ur marken och den tidigare karga platsen blev plötsligt omåttligt attraktiv för immigranter. 

Lika strategiskt viktig var hamnen i Narvik under andra världskriget, vilket ledde till att stridigheterna om Narvik blev ovanligt våldsamma och utdragna. Spåren av kriget kan än idag skådas, i viss mån i själva staden men främst i museer och kultur.

Resa och boende

Besökare anländer ofta till Narvik via flyg eller tåg, där tåg ofta är både billigare och smidigare än flyg för den som har lite framförhållning. Tågstationen i Narvik ligger centralt i staden och det går som regel bra att ta sig dit med tåg direkt från till exempel Kiruna eller Boden. Resenärer som flyger anländer till Harstad/Narvik Evenes flygplats, som ligger ett tiotal mil från centrala Narvik. Flygbussar trafikerar sträckan i anslutning till varje ankomst.

Utbudet av hotell är relativt begränsat, företrädesvis medelprisklass och nedåt, men de som finns håller god standard. Man kan utan vidare problem hitta en sovplats på ett vandrarhem eller ett enkelt men fint hotellrum med bra läge.

Mat och dryck

Restaurangerna i Narvik är, likt hotellen, ofta blygsamma och enkla men håller samtidigt god kvalitet. En mysig atmosfär ligger över hela den naturnära staden och detsamma gäller restaurangerna. Färsk fisk är en lokal specialitet, men asiatisk och italiensk mat är mer populärt bland lokalbefolkningen. Kycklingen på Alibaba sägs vara mycket väl värd att prova för den som föredrar maträtter från mellanöstern.

Utelivet i Narvik är allra främst koncentrerat till stadens pubar och barer, som finns utspridda över staden. Det finns betydligt mer intressanta resmål än Narvik för den som allra främst letar efter heta dansgolv, men det är förstås sällan därför man väljer att besöka Narvik. Att hitta ett svalkande glas av någon god dryck på soliga sommarkvällar är dock inget problem.

Aktiviteter och sevärdheter

Trots stadens korta historia finns det en hel del saker att se och göra i Narvik, utöver att äta och dricka gott och njuta av den vackra naturen och landskapet. Museet Ofoten är en utmärkt plats att börja sin historievandring på, och ger garanterat besökaren en intressant och unik inblick i stadens tidigaste historia. Röda Korsets krigsmuseum på Kongens Gate är dedicerad till att berätta historien om andra världskriget, och erbjuder gripande livsöden och spännande fakta.

Givetvis finns också en rad aktiviteter att ägna sig åt i Narvik, företrädesvis med naturen i fokus. Narvikfjellet lockar med fantastisk utsikt för den som har lite tid över, och är en utmärkt destination för en dagsutflykt. Under säsong kan man bege sig åt andra hållet, ut i fjorden, på en guidad tur och spana efter valar.

Vintertid kan Narvik också erbjuda utförsåkning i världsklass, inte bara tack vare fenomenala backar utan även på grund av den oslagbara utsikten från pisten. Är man inte mycket för slalom eller snowboard kan man förstås också åka längskidor eller bara luta sig tillbaka på after-skin med varm dryck i hand.

Lämna en kommentar