Reseguide för Kristiansand

Norges sommarstad är ett familjevänligt resmål med fint sommarväder och många saker att se och göra.

Trots att Kristiansand är landets femte största stad förblir Kristiansand utanför radarn för många oberoende resenärer. Det är dags att rätta till det.

Stadens centrum – även känt som Kvadraturen – är kompakt och förvånansvärt lätt att ta sig runt i med tanke på dess rutnätsstruktur, vilket tydligt syns på det här fotot som jag tog från planet när jag skulle åka!

Norges sommarstad

Som den största staden på Norges sydkust lockar Kristiansand många inhemska turister under sommaren, för att inte tala om mängder av internationella besökare via kryssningsfartyg.

Det är en utmärkt bas för att utforska den norska rivieran, en sträcka med idyllisk kust och öar som charmar alla under de varma sommarmånaderna.

Även om kusten är attraktiv är hela centrumområdet trevligt att strosa runt i. Denna stora nygotiska katedral står stolt på torget, ungefär i mitten av stadsdelen Kvadraturen. Den kan bekvämt rymma 1 000 personer.

Katedralen står på samma plats som tre tidigare byggnader, varav den äldsta var en liten träkyrka som tros ha byggts 1645.

Stadens strand

Norge har några fantastiska stränder runt om i landet, men väldigt få ligger i stadskärnor. Utom här i Kristiansand!

Den här stranden med blå flagg är en av bara fem i landet som fått utmärkelsen. Här finns en badbrygga, offentliga toaletter och en skatepark.

Ett annat intressant inslag i vattenbrynet nära stranden är 1600-talsfästningen Christianholm Fortress.

Fästningen, som ursprungligen byggdes av kung Christian IV på en ö för att försvara staden, är nu kopplad till fastlandet och är ett populärt område för promenader, solbad och lek.

De gröna ytorna

Denna före detta flottbas inom bekvämt gångavstånd från Kristiansands centrum är nu ett populärt område för promenader, med två mil markerade gångvägar, gamla kanoner och fantastisk utsikt tillbaka över staden.

Om stadens strand är för upptagen är klippstränderna på Odderøya ett bra alternativ för bad.

För 150 år sedan sågs Baneheia som en äcklig hed. Men med hjälp av garnisonssoldater planterades mer än 40 000 träd på två år, ett antal som ökade till 100 000 vid sekelskiftet.

I dag är Baneheia ett trevligt rekreationsområde med kullar, sjöar och skog.

Den gamla staden

I likhet med Stavangers gamla stad är alla husen i Kristiansands stadsdel Posebyen bebodda, och det är i hög grad ett bostadsområde.

Trots detta är det en utmärkt plats för en lugn promenad för att se hur staden såg ut innan en brand 1892 förstörde stora delar av det centrala området.

Familjeunderhållning

Allt hittills har varit lämpligt för familjer och legat i eller mycket nära stadens centrala delar. Men för den kanske största familjeattraktionen i Norge måste du hoppa på en buss eller hyra en bil.

Kristiansand Dyreparken är ett måste för familjer och är en 150 hektar stor djurpark och nöjespark några kilometer nordost om staden.

Under sommaren spelar skådespelare rollerna av karaktärer från barnboken Folk og røvere i Kardemomme by, medan en annan norsk karaktär Kaptein Sabeltann också dyker upp i sommarshower och genom temafärder som en tur på ett piratskepp och ett spökhus.

I djurparken finns Norges största samling exotiska djur, medan Badelandet är en fristående vattenpark med åkattraktioner som passar alla åldrar. Ja, det finns mycket att göra här!

Var du kan äta

Under en lång sommarkväll måste Fiskebrygga vara en av de bästa platserna i Norge för att njuta av en måltid eller en drink vid vattnet.

Flera barer och restauranger är samlade runt en livlig småbåtshamn, med gott om uteserveringar. Under sommarsäsongen anordnas livekonserter varje tisdagskväll.

Hur man tar sig hit

Kristiansands flygplats är lite mindre än du kanske förväntar dig, troligen på grund av närheten till Oslo. SAS och Norwegian har flera dagliga flygningar till och från huvudstaden, medan Widerøe har direktflyg till och från Bergen och Trondheim.

Omkring 6-8 bussar från Sørlandsekspressen gör den fem timmar långa resan från Oslo till Kristiansand, medan Sør-Vest ekspressen som går två gånger om dagen pendlar passagerare mellan Stavanger och Kristiansand på mindre än fyra timmar.

Det finns också en konkurrent till lågprispressen på sträckan Oslo-Kristiansand-Stavanger, Lavprisekpressen.

Med bil ligger Kristiansand fyra timmars bilresa från huvudstaden via motorväg E18. Med tåg går åtta avgångar per dag på den 4,5-5 timmar långa resan.

Lämna en kommentar