Reseguide till Bergen

Bergen är med sina ca 350 000 invånare Norges näst största stad, och därtill en av de städer i Europa som får mest regn per år. Själva staden är belägen på Bergenshalvön vid den sydvästra kusten mot Atlanten. Genom tiderna har staden, främst tack vare sitt strategiska läge, varit föremål för stridigheter i flera olika krig. Det var dessutom den första staden som ockuperades av Tyskland under det Andra världskriget. I mindre utsträckning bombades staden också av de Allierade eftersom Tyskland använde den som utgångspunkt för en stor del av dess krigsfartyg.

Mest känd är staden förmodligen för dess rika kulturarv, något som lett till utmärkelser som ”Europas kulturhuvudstad”, samt den unika naturmiljön som omger den. Fjordar, bergstoppar och dalgångar utgör en stor del av närmiljön.

Klimatet är förhållandevis svalt men inte särskilt omväxlande. Temperaturerna ligger kring 2 – 4 grader under vinterhalvåret och mellan 10 – 20 grader under sommarhalvåret. Nederbörden varierar mellan 10 – 20 cm per månad året runt, dock allra minst under våren. Staden har en egen flygplats (Bergen Airport Flesland) som ligger ett par mil utanför tätorten. Förbindelserna är goda och de allra flesta besökare passar på och använder flygbussen, som är det billigaste alternativet, för att ta sig till centrum.

Mat och boende


De flesta restauranger serverar främst kontinentaleuropeisk, Amerikansk eller Asiatisk mat, eftersom den traditionella maten anses vara husmanskost. Det kan därför vara en god idé att istället leta efter rätter som har lokala ingredienser (som fisk eller rådjur) om man vill prova på norsk matkultur. Undantaget är under månaderna före, under och efter julen då de flesta restauranger faktiskt serverar främst traditionell mat.

Boendet håller mycket god nivå och en fantastisk utsikt ingår ofta i priset såväl som frukost. Staden är inte värd för alltför många event vilket gör att det är relativt lätt att få tag i ett rum, men samtidigt brukar priserna vara väsentligt högre om man inte bokat på förhand. Priserna kan överlag sägas vara höga, och det mesta boendet ligger i övre medelklass.

Sevärdheter


De allra flesta besökare kommer förmodligen uppskatta atmosfären, naturen och arkitekturen allra bäst, men det finns ypperliga alternativ för de som vill ägna sig åt sightseeing. Bergen Kunstmuseum vid Rasmus Meyers allé har en av Nordens största konstsamlingar. Den uråldriga kyrkan Mariakirken vid Dreggsalmenningen och fästningen Bergenhus är också populära besöksmål. De flesta dagar året runt bedrivs också en stor fiskmarknad vid stadens torg som bjuder på allt från färsk fisk och smakprov till souvenirer.

Aktiviteter


Om man vill ta tillfället i akt att på allvar njuta av naturen kan en vandringstur vara på sin plats, och det krävs sällan en guide för detta. I så fall kan ett besök på Mount Flöyen vara uppskattat för en oslagbar utsikt. Det tar ca en halvtimme – timme att ta sig upp till fots längs moderna vägar. Man kan också passa på att fiska i Atlanten, vilket inte kräver något särskilt tillstånd eller fiskekort.

Nattlivet i Bergen är känt för stort utbud, och det finns som regel något för alla. De allra flesta väljer att börja kvällen med en pub- eller barrunda och går sedan vidare till någon av dansklubbarna, som ofta är relativt tomma före midnatt.

Lämna en kommentar