Reseguide till Amsterdam

Amsterdam har något av intresse för alla! Underbara tulpanodlingar, museer för envar smak, ett sjudande nattliv, vackra kanaler och spännande arkitektur. Eller varför inte helt enkelt besöka en av stadens många restauranger för en traditionell holländsk kikärtsoppa med bitar av fläsk och korv? Och bara njuta av alla intryck från andra besökande och holländarna själva som strosar runt en varm sommarkväll?

Ta sig dit

Till Amsterdam tar man sig lättast med flyg från någon av Nordens flygplatser. Möjligheter till billiga biljetter finns både från Arlanda och från Skavsta i Sverige. Det finns självklart även möjlighet att ta sig dit med bil eller tåg. Staden är mycket väl lämpad för ett kortare besök, exempelvis en långweekend. Vid sådana tillfällen är möjligheten att flyga billigt lämplig.

Boende

I Amsterdam finns allt från mysiga vandrarhem, små hotell belägna i båtar längsmed kanalerna, familjära Bed&Breakfast till Amstel Hotel som är rankad som ett av världens bästa hotell. Amstel Hotel har funnits sedan 1867. Det är fullt renoverad och har en elegans utan like där det ligger med utsikt över Amstel-floden. Priser på boende varierar från knappt 40 000 svenska kronor för en svit med flodutsikt på Amstel Hotel till 130 kronor för en säng på ett vandrarhem.

Sevärdheter

Som tidigare sagt; Amsterdam har mycket värdefullt att erbjuda alla sorters besökare. Det finns ungefär 50 museer, varav Van Gogh Museum, Anne Frank House, Rijksmuseum och Tropiska museet är några av de mest besökta. Du som är specifikt intresserad av arkitektur bör absolut besöka ARCAM som har information för besökare om alla unika byggnader i staden. Här hittar du aktuell information i form av böcker, tidningar, kartor med mera.

Är du en musik- eller konstälskare kan du förkovra dig genom ett besök till de norra delarna av Amsterdam. Där hittar du sjön som bildas i förlängningen av floden Ij. Kring sjön finns både museer, konstskolor och konserthallar, alla med ett högt arkitektoniskt värde och ett stort utbud av kulturella evenemang.

Utflykter

Den mest vanliga dagsutflykten man tänker sig innan man åker iväg till Amsterdam är staden Rotterdam. Vi rekommenderar dock att du väljer bort Rotterdam till fördel för den mycket trevliga studentstaden Utrecht. Denna ligger söderut, inne i landet, och består av en gemytlig stadskärna med gamla byggnader, och en extraordinärt pittoresk kanal kantad med små restauranger.

Om du vill njuta av sommaren, känna havsbrisen mot din sommarbruna hud, kan du ta tåget till Den Haag. Här hittar du lite av den natur som finns bevarad i landet. En lång, välskött sandstrand, som även är värd ett besök utanför sommarsäsongen.

Mat och dryck

Den traditionella maten i Holland består av vad vi svenskar kallar husmanskost. Man tillbereder ofta kalorifyllda och feta rätter som innehåller potatis, morrötter, kött eller fisk. Dessa kryddas oftast vinäger, lagerblad och nejlika.

Landet är känd för sina underbara ostar. Köp gärna hem en (vakuumförpackad!) som present till nära och kära. Man har som både danskar och norrmän smak för det söta. Pannkakor med sirap är en favorit, och även söta smörgåspålägg som chokladströssel, chokladpålägg, jordnötssmör m.m.

I Holland dricker man inte lika mycket vin som i många andra sydeuropeiska länder. Man tillverkar däremot ett stort antal egna ölsorter, varav de mest lokala är holländarnas egna favoriter. Besökare från utomlands tyr sig som oftast till de mest kända varav två är Heineken och Amstel. En annan typisk dryck för holländarna är den inhemska ginen Jenever.

Valutan i landet är euro. Räkna med att du behöver åtminstone 500 svenska kronor per dygn. Ta gärna med lite extra beroende på vilken sorts upplevelse du är ute efter.

Lycka till!

Lämna en kommentar