Reseguide Tijuana

Tijuana är en av de speciella städerna, inte bara i Mexiko utan i hela världen. Den ligger i nordvästra delen av landet och bär namnet på den mest västerländska staden i Latinamerika. Detta är en extraordinär stad på gränsen mellan två stater, som har sina egna lagar och sin egen politik. Människor kommer hit för att roa sig, för att leva ett lätt liv och för att känna sig fria. De oändliga semestrarna stannar inte ens för en minut på denna plats. Men om du gräver lite djupare kommer Tijuana att visa dig moderna byggnader, fascinerande museer, pittoreska parker och utsökt mat. Tro inte på några rykten, kom och bekanta dig med denna fantastiska stad ansikte mot ansikte.

Befolkning

Enligt färska uppgifter är Tijuanas befolkning mer än 1,8 miljoner människor. Folkräkningen visar på stadens multinationalitet. Detta beror på dess läge på gränsen mellan de två länderna. Förutom Mexikos infödda befolkning flyttar amerikaner till Tijuana, liksom invandrare från europeiska länder som Italien, Frankrike och Spanien. Den asiatiska befolkningen (kineser, japaner och koreaner) i Tijuana anses vara den största i världen. När vi talar om religion anser 95 % av Tijuanas invånare att de är kristna. Katolikerna utgör 61 % och 35 % är protestanter.

Kortfattad historia

De första invånarna som satte sin fot på det nuvarande Tijuanas territorium var Kumeyaay. Detta bevisas av krönikor från missioner som varit i denna region. Samtidigt upptäckte européerna bosättningen först 1542, när den spanske upptäcktsresanden Juan Rodríguez Cabrillo rundade områdets kustlinje. För första gången blev det möjligt att ta sig in i Tijuanas landområden 1769. Den lycklige mannen var den spanske prästen och munken i franciskanorden Junípero Serra.
Tijuanas nya historia började 1846, när Tijuana som ett resultat av förhandlingar under det mexikansk-amerikanska kriget fick den internationella gränsen. Staden blev en gränslinje och 1864 fick den sitt eget råd och sitt eget rättsväsende. Datumet för stadens officiella grundande var den 11 juli 1889.

Enligt uppgifter inom år 1900 bodde endast 242 medborgare i staden. Situationen förändrades snabbt under 1900-talet, då spelindustrin började utvecklas i Tijuana. Den första kapplöpningsbanan och klubben byggdes 1924, därefter ett turistcenter 1927 och det första kasinot 1928.

Den 15 oktober 1925 blev Tijuana administrativt centrum för Zaragoza kommun. Det nya namnet var dock inte etablerat, så 1927 återgav unionskongressen det till Tijuana. År 1952 fick Baja California status som en fri mexikansk delstat, och från och med den 1 maj 1954 började Tijuanas stadsförvaltning arbeta för första gången.

Idag anses Tijuana vara en av de snabbast växande städerna i Mexiko. Människor som lockas av spel och frihet brukar flytta hit. De andra nykomlingarna är de medborgare som ville flytta till Amerika, men som inte hade tillräckligt med skäl och tvingades bosätta sig i Tijuana. Som ett resultat av detta har staden fått ett dåligt rykte.

Varje år arbetar de nuvarande myndigheterna aktivt med att ta itu med det dåliga ryktet och förvandlar gradvis Tijuana till ett intressant och turistiskt centrum.

Den bästa tiden att besöka Tijuana

Gränsstaden har ett medelhavsklimat, vanligen med milda vintrar och varma somrar. Mest nederbörd faller på vintern, och januari är årets kallaste månad. Dagstemperaturen på vintern når upp till 13°С, och även på natten sjunker den under 0°С. På våren visar termometern upp till 20°С i mars och 24°С i maj. Sommaren i Tijuana är vanligtvis utan regn, och dagstemperaturen når 28°С i juli och augusti. Dagarna i september blir gradvis svalare, och nederbördsmängden i november ökar. Lufttemperaturen håller sig på 27 °С i september och 23 °С i november.
Om man bara fokuserar på vädret anses april och oktober vara de bästa månaderna till Tijuana för utflykter. Det varma och torra vädret gynnar trevliga promenader på dagarna och även på kvällarna. Om du vill kombinera en resa till Tijuana med nationella helgdagar är det bäst att komma hit en vecka före fastan. Vid den här tiden börjar den mexikanska karnevalen – en explosion av ljusa färger och känslor. En lika spännande händelse är Tequila-festivalen, som traditionellt hålls i Tijuana från den 9 till den 13 oktober.

Vad bör en turist göra i Tijuana

  • Ta en promenad i det historiska centrumet Lázaro Cárdenas. Det är bättre att anlita en erfaren guide, eftersom den här platsen har många historier. De mest intressanta är relaterade till den berömda Al Capone och en spritkontrakt.
  • Delta i Tijuana Cultural Center. Det är omöjligt att missa den här byggnaden på grund av dess bisarra futuristiska form. Där inne hittar du stadens enda IMAX-biograf och även många salar för festivaler och föreställningar. Kulturcentret har dessutom ett permanent Museum of the Californias, och på komplexets område kan du besöka en trädgård i förspansk stil som kallas Jardin Caracol (det andra namnet Snigelträdgården).
  • Se utställningarna på stadens bästa museer. Till dessa hör till exempel Trompo Interactive Museum, som är indelat i sex tematiska delar och erbjuder besökarna mer än 100 attraktioner från vetenskapens och teknikens värld. Inte mindre intressant blir ett besök på vaxmuseet, där du kan ta en titt på världsstjärnor och karaktärer från skräckfilmer. Slutligen är det värt att besöka museet för tequila och mariachi (traditionell dryck och regional mexikansk musik). Det är en mycket ovanlig och fascinerande plats, där du kan hitta en samling musikinstrument, där du får lära dig historien om tequilas skapande och även, där du kan besöka ett provningsrum och en presentbutik.
  • Djupt in i underhållningens värld på Avenida Revolution. Detta är det mest besökta området i staden, som upptar 8 kvarter och består av en stor mängd butiker, barer och restauranger. Det verkar som om du kan hitta allt här, inklusive traditionell mat, originella souvenirer, kläder och accessoarer, smycken och mycket mer. Avenida Revolution är en bullrig gata ända fram till morgonen, så det är ingen bra idé att hyra en lägenhet här.
  • Ordna en shoppingdag i Zona Río. Detta är ett affärsdistrikt i Tijuana, koncentrerat med de viktigaste affärskontoren, köpcentra, marknader och restauranger. Den främsta turistattraktionen i Zona Río är Mercado Hidalgo. Här kan du köpa färska gårdsprodukter och känna den lokala livsstilen.
  • Ta en titt på Zona Norte, som också är känt som ett rödljusdistrikt. Kanske är detta det mest kontroversiella distriktet i Tijuana. Jämför det inte med andra civiliserade rödljusgator i Europa, till exempel i Amsterdam. Ett stort antal poliser är i tjänst i Zona Norte, så du kan utan vidare kalla det för stadens säkraste område. Barer och nattklubbar, diskotek och vuxenunderhållning – det finns alltid många medborgare och turister på denna plats.
  • Köp en biljett till Corrida. Visst är denna underhållning inte för alla, men tjurfäktningen är definitivt värd att uppmärksammas. Arenan för striderna ligger på Playas de Tijuana, och det är den enda i världen som anpassar sig till havet.
  • Prova tacos och churros. Detta är två traditionella mexikanska rätter baserade på bönor och ris. Det finns ingen anledning att leta efter speciella restauranger för detta. Alla etablissemang gör tacos på samma sätt. När det gäller churros kan du prova dem direkt på gatan. Det säljs på speciella brickor.

Lämna en kommentar