Reseguide till Mexico City

Mexico City är huvudstad i federationen Mexiko, och dessutom landets enskilt största stad. Bland de andra städerna i Mexico särskiljer sig Mexico City som landets kulturella, politiska och ekonomiska centrum. Grunden till staden lades redan kring 1300-talet, då av Aztekerna. Den ursprungliga staden blev därefter till största delen förstörd genom krig och stridigheter under 1500-talet, men kom att byggas upp igen från grunden när Spanien koloniserade nuvarande Mexiko. Mexico City blev formellt huvudstad år 1824, när Mexiko frigjorde sig från Spanien, och har därefter varit säte åt landets regering.

I dagsläget, efter en fantastisk utveckling, är Mexico City inte bara en av världens största städer utan dessutom en av världens rikaste. Kontrasterna är stora, och enklare byggnader kan inte sällan stå endast ett stenkast från en skyskrapa. Klimatet i Mexico City är subtropiskt, vilket innebär temperaturer mellan 5 – 10 grader upp till 25 grader, året runt. Regnfall är ganska sällsynt under vinterhalvåret, men desto mer vanligt under högsommar. I januari regnar det som mest ett par dagar men i juli kan det regna så mycket som varannan eller var tredje dag.

Staden betjänas av flygplatsen Benito Juáres International AIrport, som ligger en bit utanför själva staden. Förbindelserna är mycket goda och det går att ta sig vidare med såväl taxi som buss eller tunnelbana. De flesta tar sig vidare med taxi, och det finns särskilt utmärkta flyg-taxis vid flygplatsen. Biljett köpes till fast pris inne på flygplatsen och tas sedan med som betalning i taxin. Alla färdsätten är prisvärda, men risken för snatteri och stöld är hög i tunnelbanan, som ofta är välfylld.

Boende 


Hotellen i Mexico City finns överallt, i alla prisklasser, och håller varierande nivå. Många av de alternativ som erbjuder hög nivå till bra pris finns i distriktet Zona Rosa medan de flesta mer exklusiva ställen återfinns i distriktet Polanco. Det är sällan några svårigheter för besökare att hitta ett ledigt rum året runt, vare sig man letar efter vandrarhem eller hotellsviter. För att få mesta möjliga värde, och ett bra läge, är det dock en god idé att boka boendet i samband med att resan bokas.

Mat och dryck

Matkulturen i Mexico City är internationell, vilket innebär att det är lika lätt (eller lättare) att hitta japansk sushi eller italiensk pasta som det är att köpa tacos eller burritos. Restauranger, i likhet med hotell, finns i alla prisklasser, där den billigaste (och främst traditionella) maten serveras på gator och torg. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att hygienen och tillagningen kan variera kraftigt med den mat som säljs på gatan. Om man är ute efter något enkelt och billigt är det därför att rekommendera att man istället besöker någon av stadens många snabbmats-restauranger. Utöver själva maten kan även de Mexikanska desserterna rekommenderas, med sådana godbitar som ”orejas” och ”empanadas”.

Merparten av barer och pubar utgörs av en slags krog som kallas ”cantina”. Här är det kutym att betala lite mer för dryck men i gengäld ingår ofta något ätbart. Det går förstås också utmärkt att bara avnjuta en kall dryck i sommarvärmen i gott sällskap om man föredrar det.

Desto större är utbudet av nattklubbar, som finns över hela staden. Klubbarna går i olika teman och stilar och de allra flesta kommer inte att ha några problem att hitta något som passar perfekt, oavsett om man föredrar traditionell spansk musik; engelsk rock eller amerikansk pop. Merparten av de större klubbarna återfinns i distriktet Zona Rosa, där det också är vanligt med live-spelningar.

Aktiviteter och sevärdheter

Sevärdheterna i Mexico City är nästan oändliga, men några får helt enkelt inte missas. Världens största, och äldsta, torg (Zócalo) återfinns i ”Gamla Stan”, omgivet av historiska byggnader och monument. Katedralen La Catedral är den största i hela Amerika. Bland stadens främsta museer kan nämnas National Museum Of Anthropology vid Chapultepec, som huserar de allra flesta av landets samlingar från Aztek- och Maya-kulturerna. Ett stenkast därifrån ligger Museum of Modern Arts, som erbjuder såväl en magnifik samling modern konst som en osannolikt vacker trädgård. En bit utanför staden kan besökare betrakta ruinerna av Teotihuacan och Xochimilco – föregångarna till den nuvarande staden.

Till skillnad från kuststäderna har inte Mexico City några stränder, men å andra sidan har man fantastiska bra shopping, även det i och i närheten av distriktet Zona Rosa. Många besökare passar också på att betrakta ett bilrally eller något sportevenemang, för vilket Mexico City också är världsberömt. Fotboll är väldigt populärt och så även baseball och wrestling.

Lämna en kommentar