Mexico

Mexiko är en federal republik i Nordamerika, gränsande till USA i norr och Belize och Guatemala i sydost. Därtill gränsar Mexiko tre olika hav, främst den Mexikanska Gulfen. Landet är ett av de större länderna i världen sett till båda yta och befolkning (dryga 110 miljoner invånare) och världens enskilt största spansktalande land. Mexiko var ursprungligen hemvist åt en rad välkända historiska kulturer, exempelvis Maya- och Aztek-kulturerna, men blev koloniserad av Spanien kring år 1521. Mexiko kom att stå under spanskt styre fram till 1821, när Mexiko förklarade sig självständigt. Efter en längre tids instabilitet, inklusive ett krig med USA, antogs den nuvarande styrelseformen år 1917.

Mexiko anses ofta vara ett nyligen industrialiserat land, men tillväxten har trots det varit rekordhög, och Mexiko är år 2011 en av världens största ekonomier. Mexiko är dessutom, tack vare sitt rika kulturarv, ett av de länder som har flest historiska minnesplatser i världen enligt UNESCO. I kombination med fantastiskt väder kan det förmodligen också förklara varför Mexiko är ett av världens mest populära resmål med uppemot ca 20 miljoner besökare per år.

Klimatet i Mexiko varierar kraftigt från norr till söder. I norr är temperaturerna svalare under vintern och i söder är de tropiska året om. Den genomsnittliga temperaturen för städerna i norr kan sägas vara kring 20 – 25, med toppar på uppåt 40 grader i vissa delar, medan den i söder ligger mer konstant kring 25 – 30 grader året runt. Den norra delen kännetecknas av bland annat torka och endast sporadiskt regn, medan den södra delen ganska ofta får nederbörd. Som en följd av detta utgörs en stor del av norra halvan av öken och mycket av den södra av skog, som också är hemvist åt ca 20 000 olika djurarter.

De flesta besökare tar sig in med flyg, och det finns ett flertal flygplatser i Mexiko i anslutning till dess större städer, där huvudstaden Mexiko City är den mest populära.

Boende 

Boendet i Mexiko varierar kraftigt, så även priserna. Det går utmärkt att hitta boende på vandrarhem såväl som i lyxiga hotellsviter. Många internationella och Amerikanska hotellkedjor har också etablerat sig i Mexiko vilket innebär att utbudet också är mycket stort i medelprisklass. Kvaliteten kan dock variera kraftigt i de mindre städerna, och besökare bör även ha säkerheten i åtanke vid val av boende.

Mat och dryck

Matkulturen i Mexiko är något alldeles extra, och dessutom varierar den från region till region. I norr tillagas huvudsakligen mat lagad på ko eller get, grillas ofta och serveras på amerikanskt vis, om än med traditionell smaksättning. I söder är det främst kyckling, fågel och kryddstarka vegetariska blandningar som erbjuds. Kuststäderna erbjuder en meny som innehåller mycket fisk. Överlag är det mesta kryddstarkt och smakrikt och utbudet av restauranger är stort. Större restauranger har sällan några problem med hygienen men det kan finnas anledning att vara försiktig med den mat som säljs på gator och torg.

Mexiko har en ganska varierande syn på alkohol från stad till stad, och på flera ställen är det inte tillåtet att dricka alkohol på allmän plats. Det kan därför vara en god idé att läsa på innan man väljer destination om man är ute efter att skaka loss på dansgolven, men som regel kan man säga att kuststäderna är mest liberala. Utbudet av nattklubbar och krogar varierar från stad till stad.

Aktiviteter och sevärdheter

Oavsett om man är ute efter sol, bad, shopping eller fantastiska historiska miljöer och sevärdheter kan Mexiko erbjuda något alldeles ypperligt. Kuststäderna, exempelvis Baja, erbjuder snorkling, vindsurfing och dykning. Vid Toluca kan man besöka en slumrande vulkan, och de många arkeologiska platserna (byggnader, pyramider m.m.) från Maya- och Aztekperioderna finns utspridda över landet – Chichen Itza (ett av världens underverk), Tulum, Uxmal, Palenque (i Chiapas) för att nämna några.

Destinationer i Mexico

Mexico City

Mexico City är huvudstad i federationen Mexiko, och dessutom landets enskilt största stad. Bland de andra städerna i Mexico särskiljer sig Mexico City som landets kulturella, politiska och ekonomiska centrum. …

Läs mer

Lämna en kommentar