Reseguide till Casablanca

Casablanca är en relativt stor hamnstad, med drygt tre miljoner invånare, beläget i den västra halvan av Morocco. Hamnen är likt staden också stor, rentav den allra största i hela norra Afrika. Casablanca är förmodligen en av de mest kända städerna i Afrika, berömt från filmer och populärkultur, men det ursprungliga namnet – Berber – är kanske mindre känt. Så var dock inte fallet förr i tiden, då Berber för mer än fem tusen år sedan var ett välutvecklat samhälle, och inflytelserik i regionen under lång tid.

Så småningom inlemmades Berber i det dåvarande och närliggande kungariket Anfa. Redan under medeltiden var hamnen så viktig att staden drabbades av stridigheter vid flera gånger, vilket resulterade i att hela staden förstördes. När staden byggdes upp igen fick den sitt nya namn, som betyder ungefärligen ”vita hus” på svenska. Under 1800-talet steg efterfrågan på bomull, som produceras rikligt i Casablanca, och staden växte så snabbt att befolkningen fördubblades flera gånger om på kort tid.

Dagens Casablanca producerar en hel del textiler, men i första hand fokuserar stadens ekonomi på havshandeln och den växande turismindustrin. Klimatet är inbjudande, med temperaturer från omkring 15 grader under vintermånaderna till uppemot 25 grader under högsommar. Regn är mycket ovanligt under sommaren men desto vanligare under sen höst och tidig vår.

Resa och boende

Flygplatsen Mohammed V International Airport ligger i utkanten av Casablanca, och det är hit som besökare vanligtvis anländer. Några reguljära bussar trafikerar flygplatsen men i de flesta fall är det smidigare att ta sig vidare med taxi, alternativt charterbuss om sådan ingår. Förhandla gärna om priset innan du sätter dig i taxin om du beslutar dig för att inte åka med buss.

Utbudet av boendealternativ är relativt stort, men standarden är också enormt varierande. Som regel håller de allra billigaste hotellen en mycket låg kvalitet och det kan vara väl värt att välja ett lite bättre hotell om man planerar att spendera en vecka eller mer på samma ställe. De mest populära hotellen i Casablanca tillhör större, ofta internationella hotellkedjor.

Mat och dryck

Det finns en uppsjö restauranger i Casablanca, men av tradition öppnar de som regel ganska sent. Det kan därför vara svårt att hitta annat än snabbmat tillgängligt utanför hotellen vid lunchtid. Större delen av restaurangerna serverar traditionell mat, ofta i modern tolkning, men temarestauranger som serverar exempelvis japansk sushi eller amerikanska hamburgare finns också att tillgå. Till de mest populära restaurangerna hör asiatiska Thai Gardens på Avenue de la Cote d’Emeraude och Al Mounia på Rue Prince Moulay Abdullah, den senare berömd för välsmakande traditionella rätter och gott vin.

Trots att merparten av befolkningen är religiösa och många är konservativa, så är utelivet förhållandevis liberalt. Det finns ett flertal klubbar, ofta med välfyllda och pulserande dansgolv, såväl som pubar och barer. De bland besökare mest uppskattade ställena återfinns i anslutning till större restauranger eller hotell. Kasbar på Rue Najib Mahfoud tillhör de hetaste just nu.

Aktiviteter och sevärdheter

Casablancas långa och spännande historia återspeglas i det fascinerande kulturarvet. Stora delar av staden är än idag välbevarade och gamla, men äldst är Old Media i stadens norra utkant. Här kan besökare strosa runt i medeltida miljöer och avnjuta en kopp färskmalet kaffe i lugn och ro.

Moskén Hassan II är den största moskén i Morocco, och kan besökas på Sidi Mohammed Ben Abdullah Boulevard. Här kan man få en unik inblick i en annorlunda kultur och religion, samtidigt som själva byggnaden också är fantastiskt vacker och imponerande stor.

Bland de mest populära aktiviteterna brukar shopping nämnas. Den som är ute efter att göra något trevligt fynd på resan kan med fördel besöka stadsdelen Maarif, där man kan hitta allt från märkesbutiker till gatuförsäljare.

Det går givetvis utmärkt att sola och bada i Casablanca också, men företrädesvis om hotellet har eget strandområde. Offentliga badplatser hittar man vid eller i närheten av stadsdelen Cornishe, men de är för det mesta av lägre kvalitet och ger en mindre trevlig upplevelse än om hotellet har egen strand.

Lämna en kommentar