Reseguide till Agadir

Agadir är en medelstor hamnstad i den södra delen av Marocko. Ingen vet exakt när Agadir ursprungligen grundades, men under medeltiden var Agadir fortfarande bara en liten fiskeby. Under början av 1500-talet erövrades fiskebyn av Portugisen men återtogs av marockanerna omkring år 1541. Kort därefter restes stora murar runtom fiskebyn och en stor försvarsborg uppfördes. Namnet, Agadir, kommer av detta och betyder ungefär mur eller vägg.

Agadir är ett populärt resmål främst för dess unika läge. På ena sidan de majestätiska Atlasbergen, på den andra Sahara-öknen och mot kusten många och långa sandiga stränder, allt inom bekvämt avstånd. Trots att stränderna är populära bland turister från Europa är antalet besökare blygsamt jämfört med mer kända resmål, vilket är trevligt bl.a. eftersom man sällan behöver trängas på stränderna.

Temperaturerna i Agadir året om ligger i genomsnitt på 20 grader med väldigt liten variation. Soliga sommardagar kan temperaturen sträcka sig uppemot ca 25 grader och regniga vinterdagar kan den sjunka ned till ca 15 grader. Somrarna är mycket solsäkra och regn är extremt sällsynt mellan Juni och Augusti.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Agadir-Al Massira Airport. Från flygplatsen tar sig de flesta vidare med flygtaxi, vilket är det enklaste och snabbaste alternativ. Tågförbindelser finns inte från flygplatsen men under dagtid går regelbundna bussar, dock måste besökare först ta sig till närmaste stad (Inezgane) och därifrån ta sig vidare med buss. Inezgane ligger ca en mil bort från flygplatsen. Det är alltså en lite krånglig procedur och det är inte ovanligt att besökare hamnar fel. En taxi är därför att rekommendera.

Boendet i Agadir håller överlag mycket bra priser men å andra sidan en varierande standard. Boende finns i alla prisklasser, från enklare vandrarhem till mer exklusiva hotell, men det bästa sättet att försäkra sig om att få ett bra boende till bra pris är att boka boendet i samband med resan.

Mat och dryck

Det är sällan eller aldrig ett problem för besökare att hitta något gott att äta eftersom de flesta nyare restauranger har vuxit fram i närheten av hotellen. Utöver dessa restauranger återfinns billig och traditionell mat i stadsdelen New Talbourjt. De stränder som ligger centralt har också en mångfald restauranger med stort utbud med allt från indisk curry till färsk fisk. Priserna på strandrestaurangerna är dock några av de högsta i hela staden, men å andra sidan kan maten avnjutas med utsikt över en solnedgång över havet.

Utelivet i Agadir är till största delen centrerat kring hotellområdena. Ett flertal klubbar och pubar har växt fram runtomkring de mer populära hotellen, som ofta dessutom har såväl egen bar som dansgolv. Den lokala kulturen kretsar dock kring caféer, och de mest populära ligger i närheten av avenyn Hassan II.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta besökare spenderar större delen av tiden på stränderna och njuter av sol och bad, men Agadir erbjuder mycket mer än så. Bland stadens större museum kan nämnas ”Musee de Talbortj” och ”Musee Municipal de Agadir”. Inom ett par timmars restid ligger nationalparken Souss-Massa, som är ett populärt besöksmål främst för barnfamiljer. Lite längre bort ligger Taroudannt; en stad som till stora delar ser likadan ut nu som för tusen år sedan. Många besökare passar på att besöka Taroudannt för att strosa runt och insupa kulturen och passar inte sällan på att fynda något smycke eller en matta.

Lämna en kommentar