Marocko

Marocko är ett av de mest mytomspunna länderna i Nordafrika, beläget vid två hav samtidigt – Medelhavet och Atlanten. Landet är inte lika stort som till exempel Egypten, men landskapet och naturen är desto mer varierad. Detsamma kan sägas om kulturen, där gamla traditioner möter ny teknik. Å ena sidan är majoriteten av befolkningen religiösa och dricker till exempel inte alkohol, men å andra sidan erbjuder de större städerna ett väldigt uppskattat uteliv. Historien bjuder också på ett rikt kulturarv med kvarlämningar från såväl den romerska eran som den franska koloniperioden.

Till söder gränsar Marocko mot västra Sahara och till öster mot Algeriet. Landet består av sju olika regioner som förbinds av ett stort nätverk av tåg och bussar. Temperaturen sträcker sig under vintertid mellan någon enstaka plusgrad till ca 20 grader. Under sommartid uppgår temperaturen mellan 20 till 40 grader. Temperaturskillnaderna är inte påtagliga under sommaren, men under vintern kan det variera kraftigt. Exempelvis blir temperaturen i Dakhla sällan lägre än 12 grader i Januari medan den kan falla till 1 grad i Er Rachidia, där det också blir som varmast under sommaren.

Mat och boende

Den Marockanska matkulturen är känd för att innehålla både exotiska och kryddstarka rätter, ofta söta. Couscous är en traditionell basföda och serveras ofta tillsammans med en stuvning. Stuvningar görs ofta på kyckling, biff, fisk eller räkor tillsammans med citron och oliver. En populär variant är ”kaliya”, som är en stuvning på lamm kombinerat med peppar, lök och serveras tillsammans med couscous och bröd. I de större städerna är utbudet av mat i nivå med de europeiska städerna; det går utan problem att äta såväl franska baguetter som japansk sushi. Det finns också en mängd snabbmatskedjor i västerländsk stil.

Det finns hotell i alla prisklasser, även om de flesta som riktar sig till turister är av det mer lyxiga slaget. De flesta hotell (även i de lägre prisklasserna) inkluderar frukost, och många inkluderar också middag i priset.

Sevärdheter

Tack vare sin placering i Nordafrikas spets bär kulturen i Marocko både Arabiska och Afrikanska drag, med ett tydligt franskt arv från kolonialtiden. Man behöver inte gå långt för att hitta något sevärt. Magdansöser underhåller med traditionell dans i Marrakesh och bönder säljer egenodlade, väldoftande kryddor på de många basarerna i Rabat.

Marockos kulturella center kan med rätta sägas vara Marrakesh, där exempelvis Majorelles trädgårdar och Saadians gravplats är populära besöksmål. Fez är för sin del känd för att vara den mest välbevarade medeltidsstaden i Arabvärlden, där bland annat gravplatserna i Merenid och det kungliga palatsen återfinns.

Aktiviteter

Marocko erbjuder något för alla smaker, beroende på vart man reser. Agadir är till exempel välkänt för sol och bad, snorkling och dykning. Hyr utrustning för en kortare utflykt eller följ med på en dagstur på det öppna havet. I Marrakech finner du landets bästa uteliv med massor av restauranger, pubar och klubbar. Dessutom utgår många olika guidade turer från just Marrakesh, så det går utmärkt att ta en paus från sol och bad för att besöka gamla moskéer, hamnstaden Essaouira eller kanske uppleva Atlasbergen på fyrhjuling. I alla större städer finns dessutom ett eller flera av bastubaden (”hammam”) som Marocko är känt för.

Destinationer i Marocko

Agadir

Agadir är en medelstor hamnstad i den södra delen av Marocko. Ingen vet exakt när Agadir ursprungligen grundades, men under medeltiden var Agadir fortfarande bara en liten fiskeby. …

Läs mer

Casablanca

Casablanca är en relativt stor hamnstad, med drygt tre miljoner invånare, beläget i den västra halvan av Morocco. Hamnen är likt staden också stor, rentav den allra största i hela norra Afrika. …

Läs mer

Lämna en kommentar