Reseguide till Valletta

Staden Valletta grundades år 1566 och är Maltas huvudstad och stadens namn fick den efter sin grundare Jean de la Valette.  I Valletta bor det drygt 10 000 invånare, men folk från hela Malta arbetar där.  Valletta är en stad på världsarvslistan på grund av sitt kulturhistoriska värde. Här finner man mängder av konst och barockmästerverk med influenser från både Medelhavsländerna och mellanöstern.

Valletta är en levande stad som sprudlar av aktiviteter. Här finner man allt från små marknader och hantverksbodar till ett myller av uteserveringar på de trånga sidogatorna. I staden blandas de mindre butikerna med de stora modekedjorna som erbjuder det senaste inom mode.

Under andra världskriget bombades större delen av staden sönder dock har man lyckats bevara stadens inre del och här finner man många kulturhistoriska byggnader som slott och katedraler.

Då Malta är en liten stad tar man sig enklast runt i de trånga gränderna till fots. Vill man göra utflykter till andra resmål på Malta kan man enkelt hyra bil eller ta taxi.

Eftersom Malta ligger inom samma klimatzon som Nordafrika är Malta och Valletta behagligt att resa till året om. Bästa tiden anses dock vara april till och med oktober, då det resterande del av året ofta är regn eller hårda vindar.

Sevärdheter

Valletta erbjuder alla konstintresserade många spännande upplevelser. Valletta har ett stort utbud av konst och arkitektur från medeltiden. Här finner man trånga gränder, utsmyckade kyrkor och små torg vilket gör att Valletta är en underbar plats att promenera i.

Om man beger sig till ön Gozo, strax nordväst om Malta finner man förhistoriska tempel och en sagolik kalypsogrotta. Här känns det som tiden har stannat sedan över 1000 år tillbaka. Här finner man även ett underjordiskt tempel, 12 meter under mark.

Vill man besöka en av de vackraste laguner man kan finna i Europa ska man ta en tur till ön Comino. Här finner man förutom den blåa lagunen även klarblått vatten med underbara stränder. Ön har också en underjordisk grotta som erbjuder en mäktig upplevelse.

Shopping

På Malta är det främst hantverk som lockar till shopping. Broderier i massa olika former finns att finna. Malta är även känd för sitt handgjorda glas i blåa nyanser som ger en fin lyster. I övrigt finns många handgjorda smycken i guld och silver eller metallarbeten i mässing eller koppar. I Valletta kan man hitta unika hantverksutförda fynd till rimliga priser.

I Valletta finner man även många stora klädkedjor och butikskedjor som erbjuder det senaste inom modevärlden. Det finns även en hel del specialbutiker som inriktat sig på alternativt mode.

Mat

På Malta finner man flera internationella restauranger och många inhemska restauranger med lokal mat. Nationalrätten på Malta är kanin vilket ofta tillreds som mycket goda grytor. Annars är Pasta, piroger och soppor det som mest florerar i Maltas matkultur.

Malteserna själva avnjuter ofta sin måltid med tillsammans med rött vin på någon av de pittoreska uteserveringarna.

Vill man köpa med sig något hem ska man satsa på den maltesiska honungen med smak av timjan eller den inhemska kaprisen.

Lämna en kommentar