Valletta – Restips och saker att göra

Utforska den historiska staden Valletta

Maltas huvudstad Valletta är hemvist för en del av den mest intressanta historia som någonsin har ägt rum. Valletta är en av de mest trafikerade och trendigaste platserna på Malta och visar upp sin skönhet med både sin gamla historia och sin pågående turistscen. Från kulturella landmärken till små kaféer, från uppstickande palats, auberges och vidsträckta torg till små smala gator – det finns knappast en tråkig stund som kan spenderas i denna stad.

Valletta var en gång hemvist för många historiska strider och blomstrar nu med sevärdheter, affärer, restauranger och barer. Det finns många anledningar till varför Valletta har blivit känd som en av de mest kulturella städerna i världen. En del av lokalbefolkningen promenerar helt enkelt runt i staden bara för att utforska det arv som lever vidare i själva staden – och naturligtvis tillbringar besökare till Valletta den mesta tiden med att slingra sig genom stadens gator och förlora sig i sevärdheterna och ljuden i ”is-City” eller ”il-Belt”.

”Is-City” är hur de flesta som stolt bor i Valletta hänvisar till sin hemstad, medan ”il-Belt” är hur de flesta malteser hänvisar till Valletta, vilket helt enkelt är en bokstavlig översättning av ”stad” till maltesiska.

Detta beror förmodligen på att när större delen av Malta bestod av små städer och byar var Valletta den enda riktiga staden, så lokalbefolkningen brukade referera till Valletta som ”il-Belt”, staden och namnet fastnade.

Maltas huvudstad är mindre än en kilometer i kvadrat när det gäller yta, men den har verkligen en hel del att erbjuda när det gäller kultur, sevärdheter och saker att göra!

Så mycket att vi faktiskt var tvungna att skriva en separat artikel om de 9 saker du MÅSTE göra i Valletta – som du verkligen måste kolla in!

Men om du planerar att stanna i Valletta under din semester på Malta kan Choice förstås peka ut dig i rätt riktning för de flesta behov du kan ha, innan du kommer till staden, och förstås även medan du är där.

Tillbringa några dagar

När du är på semester på Malta kanske du vill klämma in så många aktiviteter som möjligt under de få dagar du är här. Men det är utan tvekan som vi säger detta, du kan inte utforska, njuta av och ”leva” staden om du inte spenderar några dagar på att utforska den utan alltför stor brådska.

Att utforska alla de olika gatorna, alla med sin egen unika karaktär, är en verkligt stor upplevelse – att bara slingra sig fram på de långa gatorna längs Vallettas längd, titta upp på byggnaderna, leta efter stadens ansikten (stenansiktsristningar i byggnaderna, särskilt synliga på Merchant’s street, men många av dem pryder byggnaderna), beundra de långa raderna av traditionella maltesiska balkonger.

Nätterna i staden har också blivit fulla av liv, eftersom nattlivet har tagit fart under de senaste åren. Du kommer att upptäcka att de flesta barer och restauranger har gott om bord för att äta utomhus, men det är bara början. En hel del barer har tagit underhållningen till nästa nivå.

Cafe Society visar en film varje torsdagskväll på sommaren, och folk sitter bara på kuddar i trappan. Samma sak gäller för Bridge Bar Jazz Sessions, där folk strömmar till denna bar varje fredagskväll från maj till september. Här hittar du några av de främsta maltesiska och utländska jazzartisterna som uppträder live till en helt fantastisk atmosfär.

Och du hittar massor av annan liknande underhållning på andra barer eller restauranger, särskilt på helgerna sommartid.

Sådana evenemang som Valletta Film Festival visar också konstnärliga filmer på olika platser. Även om det inte finns några särskilda evenemang är stadens nattliv något som du bara måste uppleva.

Innan du faktiskt besöker staden, se till att kolla upp vilka evenemang som hålls under den aktuella perioden, eller ännu bättre, planera datum för din semester runt de evenemang som du föredrar.

Och när du väl har lämnat de mer populära platserna, gå runt i stadens tystnad och föreställ dig vad och vem som har gått på vägarna före dig … kanske har en riddare, eller till och med en stormästare, bott i huset du går bredvid?

Förstå stadens historia

Det finns gott om maltesisk historia som utspelade sig i själva staden Valletta. Det finns år av kultur och historia som har byggt upp Valletta. Valletta började stå i centrum efter den stora belägringen av Malta 1565.

Riddarna hade fått ön Malta i gåva 1530 och hade gjort området runt Valletta till en flottbas. Efter den stora belägringen ansåg stormästare La Vallette att ön, särskilt området kring hamnen, behövde bättre försvar och beslutade därför att bygga en befäst stad.

Faktum är att många av Vallettas historiska byggnader fortfarande är från riddartiden, fram till 1978.

Från och med då hade fransmännen och kort därefter britterna upprättat en regering på Malta. Det var efter andra världskriget som Malta hade fått namnet State of Malta och senare Republiken Malta.

Även om en stor del av Valletta skadades under andra världskriget är staden fortfarande en kulturell pärla för både turister och lokalbefolkning. Så mycket att den har utsetts till en av de europeiska kulturhuvudstäderna 2018. Med den livliga kulturscen som Valletta erbjuder är promenader i staden en vanlig aktivitet för många individer, bara för att absorbera sevärdheterna och ljuden.

Till skillnad från för några år sedan, då det fanns ytterst få boenden värda att besöka i huvudstaden, finns det i dag många boutiquehotell och boenden tillgängliga för dem som vill bege sig till denna färgstarka ö full av liv och arv.

Vi rekommenderar definitivt att du tar en rundtur i staden om du har bråttom (och även om du inte har bråttom). Förutom mängder av kommersiella turer kan du också välja att ta en gratis rundvandring i Valletta av Colour My Travel.

Ta dig till Valletta

Eftersom Valletta är ett så populärt resmål är det lätt att ta sig dit med tanke på de många olika alternativ som finns tillgängliga, till exempel taxi.

Malta flygplats till Valletta

Resan från Maltas internationella flygplats till Valletta är bara cirka 10 km. Det finns flera alternativ som man kan ta för att ta sig dit, till exempel bussar.

Priset för bussarna kostar 1,50 euro på vintern, 2 euro på sommaren och 3 euro för nattrafiken om du köper kontantbiljetter. Förbetalda kort är oftast billigare i längden, så om du planerar att resa en del med buss kan du kolla in de kort som finns tillgängliga på kollektivtrafikens webbplats. Alternativt finns det andra transportalternativ som är tillgängliga för allmänheten.

Det finns taxitjänster som är tillgängliga. Vanliga vita taxibilar finns på flygplatsen för att åka direkt till Valletta, även om de kan bli upptagna under dagtid. Andra taxitjänster är eCabs och Bolt. Dessa taxitjänster är dyrare än bussar, men de är i allmänhet mycket snabbare. Vissa av dem, till exempel eCabs, är också tillgängliga för förhandsbokning för att undvika väntetider.

Med bil

Du kan också ta dig till Valletta med privat bil (om du har hyrt en), men det kan vara ganska svårt att hitta en parkeringsplats på sommaren, särskilt med trafikvakter som ständigt är på vakt. Det rekommenderas att hitta en betald parkeringsplats eller att ha parkeringsmöjligheter på ditt hotell för att slippa ta tid på att hitta en tom parkeringsplats.

Alternativt kan du parkera på MCP-parkeringarna i Floriana och gå resten av vägen.

Med kollektivtrafik

Valletta är den viktigaste knutpunkten för kollektivtrafiken, så det är mycket enkelt att ta sig in och ut från Valletta till vilken plats som helst på Malta, hoppa bara på vilken buss som helst med destination Valletta så är du framme. De flesta städer har sedan förbindelser (till) från Valletta, vanligtvis direkt eller via andra linjer.

Med båt

Att se Valletta från havet är en särskilt fin upplevelse i sig och ett utmärkt fototillfälle.

Om du bor i Sliema finns det en färja som går från Sliema till Valletta och tvärtom, som avgår från Ferries i Sliema och landar i området Marsamxett i Valletta där du kan gå till fots till centrum. Detta är en fantastisk tur eftersom den erbjuder fantastiska vyer över Vallettas ikoniska skyline. Priset för färjan börjar på 1,50 euro för en enkel resa.

Du kan också ta en Harbour Cruises by Captain Morgan, som faktiskt tar dig runt i hela Valletta och även går till Grand Harbour och in i de tre städernas hamnar, vilket också är utmärkt för att njuta av de majestätiska bastioner och befästningar som byggts runt staden.

Från de tre städerna kan du också få en traditionell maltesisk roddbåt för att korsa hamnen, vilket också är en fantastisk upplevelse i sig. Du kan antingen välja roddbåt eller den lilla motorbåten, båda är fantastiska.

Dessutom erbjuder många turisttjänster transport direkt till ditt hotell. Kollektivtrafiken har goda förbindelser i området också.

Lämna en kommentar